Strona 2

T6: Technik żywienia

Pytanie 9
Który zestaw urządzeń służy do rozdrabniania surowców?
młynek do mielenia cukru, dozownik do napojów
wałkownica do ciasta, kostkownica
spulchniacz do mięsa, ubij arka
młynek do kawy, maszyna do krojenia frytek
Pytanie 10
Kawę po irlandzku należy wykonać z dodatkiem
mleka
whiskey
żółtka i winiaku
cynamonu
Pytanie 11
Która metoda utrwalania ryb, przeprowadzana na zimno lub gorąco, nadaje im charakterystyczny zapach i smak?
suszenie
wędzenie
marynowanie
peklowanie
Pytanie 12
Ile dni maksymalnie należy przechowywać wyprodukowane potrawy schłodzone w czasie 90 min. do temperatury 3°C?
3 dni
9 dni
7 dni
5 dni
Pytanie 13
Magazyny środków spożywczych w zakładzie gastronomicznym należy wyposażyć
w witryny chłodnicze
w schładziarki szokowe
w komory chłodnicze i zamrażalnicze
w stoły chłodnicze i mroźnicze
Pytanie 14
Które warzywo strączkowe zawiera najwięcej białka?
groch
ciecierzyca
soja
soczewica
Pytanie 15
Niezbędnym warunkiem skuteczności łańcucha chłodniczego jest
niska temperatura w poszczególnych jego ogniwach
powolne zamrażanie produktów na początku łańcucha do minus 20°C
zachowanie ciągłości prawidłowej temperatury
zamrożenie produktów na początku łańcucha do minus 40°C
Pytanie 16
Do porcjowania surowego drobiu należy używać deski koloru
czerwonego
brązowego
żółtego
niebieskiego