Fiszki

T6: Technik żywienia

Test w formie fiszek Test egzaminacyjny "Sporządzanie potraw i napojów". Arkusz testowy Wrzesień 2014, Kwalifikacja T6
Ilość pytań: 40 Rozwiązywany: 5710 razy
Którą technikę obróbki cieplnej należy zastosować do wykonania pulpetów w sosie potrawkowym?
duszenie
gotowanie w parze
smażenie
gotowanie tradycyjne
gotowanie tradycyjne
Którą kaszę otrzymuje się z pszenicy?
krakowską
mannę
perłową
jaglaną
mannę
Aby całkowicie zniszczyć drobnoustroje w utrwalanej żywności, należy zastosować
kiszenie
pasteryzację
sterylizację
chłodzenie
sterylizację
Który sposób gotowania zmienia naturalną barwę, brokułów na oliwkowo-brunatną?
z dodatkiem cukru i masła
z dodatkiem soli i cukru
od wody wrzącej
w małej ilości wody
w małej ilości wody
Zgodnie z układem funkcjonalnym pomieszczeń w zakładzie gastronomicznym magazyn podręczny powinien znajdować się obok
kuchni właściwej
zmywalni naczyń
magazynu opakowań
rozdzielni kelnerskiej
kuchni właściwej
Do serów pochodzenia francuskiego należą:
rokpol, fromage bleu, gorgonzola
brie, kaszkawał, grana padano
camembert, parmezan, cheddar
brie, camembert, roąuefort
brie, camembert, roąuefort
Którymi cechami charakteryzuje się fasola typu flageolet?
ziarna suche, o mocnym aromacie i słodkim smaku
niedojrzałe nasiona o barwie zielonej i delikatnym smaku
niedojrzałe, pozbawione włókien strąki i nasiona
dojrzałe, czarne ziarna o nerkowatym kształcie
niedojrzałe nasiona o barwie zielonej i delikatnym smaku
Ciasto parzone należy przygotować z mąki pszennej, jaj, soli oraz
margaryny i wody
cukru i wody
proszku do pieczenia i śmietany
maki ziemniaczanej i tłuszczu
margaryny i wody
Który zestaw urządzeń służy do rozdrabniania surowców?
spulchniacz do mięsa, ubij arka
wałkownica do ciasta, kostkownica
młynek do kawy, maszyna do krojenia frytek
młynek do mielenia cukru, dozownik do napojów
młynek do kawy, maszyna do krojenia frytek
Kawę po irlandzku należy wykonać z dodatkiem
cynamonu
whiskey
żółtka i winiaku
mleka
whiskey
Która metoda utrwalania ryb, przeprowadzana na zimno lub gorąco, nadaje im charakterystyczny zapach i smak?
marynowanie
wędzenie
suszenie
peklowanie
wędzenie
Ile dni maksymalnie należy przechowywać wyprodukowane potrawy schłodzone w czasie 90 min. do temperatury 3°C?
7 dni
3 dni
9 dni
5 dni
3 dni
Magazyny środków spożywczych w zakładzie gastronomicznym należy wyposażyć
w schładziarki szokowe
w komory chłodnicze i zamrażalnicze
w stoły chłodnicze i mroźnicze
w witryny chłodnicze
w komory chłodnicze i zamrażalnicze
Które warzywo strączkowe zawiera najwięcej białka?
ciecierzyca
soczewica
soja
groch
soja
Niezbędnym warunkiem skuteczności łańcucha chłodniczego jest
zamrożenie produktów na początku łańcucha do minus 40°C
niska temperatura w poszczególnych jego ogniwach
zachowanie ciągłości prawidłowej temperatury
powolne zamrażanie produktów na początku łańcucha do minus 20°C
zachowanie ciągłości prawidłowej temperatury
Do porcjowania surowego drobiu należy używać deski koloru
brązowego
żółtego
czerwonego
niebieskiego
żółtego
Siekaną polędwicę wołową przeznaczoną na befsztyk tatarski należy przechowywać w warunkach chłodniczych maksymalnie
1 dzień
2 dni
8 godzin
2 godziny
2 godziny
Która zmiana zachodzi w czasie przechowywania jaj?
następuj e powiększenie komory powietrznej
skorupka staje się prześwitująca
białko uzyskuje galaretowatą konsystencję
żółtko maleje i staje się wypukłe
następuj e powiększenie komory powietrznej
Który system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności dotyczy analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli?
GHP
HACCP
GMP
QACP
HACCP
Podczas wydawania potraw nie mogą krzyżować się drogi
porcjowania i ekspedycji gotowych potraw
produktów z czystymi narzędziami pracy
wydawania potraw z odbiorem brudnych naczyń
wyprodukowanych potraw z czystą zastawą stołową
wydawania potraw z odbiorem brudnych naczyń