Fiszki

T6: Technik żywienia

Test w formie fiszek Test egzaminacyjny "Sporządzanie potraw i napojów". Arkusz testowy Wrzesień 2014, Kwalifikacja T6
Ilość pytań: 40 Rozwiązywany: 6083 razy
Której czynności oznaczonej znakiem zapytania brakuje w schemacie przedstawiającym technikę wykonania ziemniaków puree?
odcedzenie
chłodzenie
drążenie
blanszowanie
odcedzenie
W kuchenkach mikrofalowych nie należy przeprowadzać obróbki cieplnej potraw w naczyniach
papierowych
szklanych
porcelanowych
metalowych
metalowych
Utratę jędrności surówki z kapusty białej powoduje
szatkowanie za pomocą noża
maszynowe szatkowanie kapusty
obecność musztardy i oleju
zbyt wczesne dodanie soli i cukru
zbyt wczesne dodanie soli i cukru
Z 500 cm3 mleka, 50 g cukru oraz 20 g żelatyny wykonano 4 porcje galaretki karmelowej. Ile poszczególnych surowców należy przygotować do wykonania 60 porcji galaretki?
C
A
B
D
C
Pobrana z magazynu mąka ze śladami obecności szkodników
może zostać wykorzystana do produkcji ciasta gotowanego
może być zastosowana do wypieków
musi zostać przesiana dwukrotnie przed zastosowaniem
nie może być dopuszczona do produkcji
nie może być dopuszczona do produkcji
Którego sprzętu oprócz talerzyka należy użyć do wykonania jaj poszetowych?
ceramicznej patelni i łopatki drewnianej
szerokiego garnka i łyżki cedzakowej
wysokiego garnka i gorącej szklanki
teflonowej patelni i łyżki drewnianej
szerokiego garnka i łyżki cedzakowej
Zupę krem ze szparagów należy podać
w bulionówce z łyżką stołową średnią
w filiżance z łyżką stołową dużą
w talerzu głębokim z łyżką stołową dużą
w małej filiżance z łyżeczką do mokki
w bulionówce z łyżką stołową średnią
Którą potrawę należy zagęścić podprawą zacieraną oraz śmietanką i żółtkami?
sos beszamelowy
barszcz ukraiński
krem z pieczarek
sos holenderski
krem z pieczarek
Do przygotowania której potrawy należy stosować technikę duszenia?
karp w szarym sosie
sandacz pod beszamelem
szczupak po polsku
dorsz po nelsońsku
dorsz po nelsońsku
Wskaż, którymi cechami organoleptycznymi powinna charakteryzować się dobrze jakościowo wykonana pieczeń.
C
D
A
B
C
Który produkt jest wytwarzany z sardeli?
kawior
anchois
matias
sztokfisz
anchois
"Po wyjęciu z zaprawy oczyścić wołowinę z jarzyn, szpikować przyprawioną, pokrojoną w cienkie słupki słoniną, rzędami mijanymi, jak na szachownicy. Posolić tuż przed obróbką cieplną". Którą potrawę należy wykonać na podstawie przedstawionego przepisu?
wołowinę po angielsku
sztufadę
zrazy
pieczeń na dziko
sztufadę
Prawidłowo uformowany kotlet de volaille powinien mieć kształt
prostokątny
okrągły
wrzecionowaty
owalny
wrzecionowaty
Do pomiaru wilgotności w magazynie należy użyć
detektora
manometru
barometru
higrometru
higrometru
Zupę szczawiową należy podać
z ugotowanym jajem
z lanymi kluskami
z kaszą manną
z makaronem nitki
z ugotowanym jajem
Którego urządzenia należy użyć do przeprowadzenia obróbki cieplnej różnorodnych potraw w tym samym czasie?
pieca do pizzy
pieca konwekcyjnego
kuchni mikrofalowej
kuchni indukcyjnej
pieca konwekcyjnego
Do przygotowania której grupy potraw należy zastosować technikę smażenia?
jaja nadziewane, filet saute
jaja faszerowane, sznycel ministerski
jaja po wiedeńsku, kotlet pożarski
jaja poszetowe, kotlet de volaille
jaja faszerowane, sznycel ministerski
Pozostałe z filetowania ryb głowy i kręgosłupy należy
wykorzystać do sporządzenia galarety
zmielić i dodać do rybnej masy mielonej
poddać procesowi duszenia
wyrzucić do odpadów
wykorzystać do sporządzenia galarety
Z 1 kg ryżu surowego otrzymuje się 2,8 kg ryżu ugotowanego. Ile ryżu należy pobrać z magazynu, aby otrzymać 11,2 kg ugotowanego ryżu?
4,0 kg
8,0 kg
2,8 kg
6,8 kg
4,0 kg
Podczas przechowywania sosów zagęszczonych skrobią, w temperaturze od -10°C do +20°C, zachodzi w niej proces
dekstrynizacji
kleikowania
retrogradacji
pęcznienia
retrogradacji