Fiszki

T6: Technik żywienia

Test w formie fiszek Test egzaminacyjny "Sporządzanie potraw i napojów". Arkusz testowy Wrzesień 2014, Kwalifikacja T6
Ilość pytań: 40 Rozwiązywany: 6084 razy
Którą technikę obróbki cieplnej należy zastosować do wykonania pulpetów w sosie potrawkowym?
duszenie
gotowanie tradycyjne
smażenie
gotowanie w parze
gotowanie tradycyjne
Którą kaszę otrzymuje się z pszenicy?
krakowską
perłową
jaglaną
mannę
mannę
Aby całkowicie zniszczyć drobnoustroje w utrwalanej żywności, należy zastosować
pasteryzację
kiszenie
chłodzenie
sterylizację
sterylizację
Który sposób gotowania zmienia naturalną barwę, brokułów na oliwkowo-brunatną?
z dodatkiem soli i cukru
z dodatkiem cukru i masła
od wody wrzącej
w małej ilości wody
w małej ilości wody
Zgodnie z układem funkcjonalnym pomieszczeń w zakładzie gastronomicznym magazyn podręczny powinien znajdować się obok
kuchni właściwej
rozdzielni kelnerskiej
zmywalni naczyń
magazynu opakowań
kuchni właściwej
Do serów pochodzenia francuskiego należą:
rokpol, fromage bleu, gorgonzola
brie, camembert, roąuefort
brie, kaszkawał, grana padano
camembert, parmezan, cheddar
brie, camembert, roąuefort
Którymi cechami charakteryzuje się fasola typu flageolet?
dojrzałe, czarne ziarna o nerkowatym kształcie
ziarna suche, o mocnym aromacie i słodkim smaku
niedojrzałe nasiona o barwie zielonej i delikatnym smaku
niedojrzałe, pozbawione włókien strąki i nasiona
niedojrzałe nasiona o barwie zielonej i delikatnym smaku
Ciasto parzone należy przygotować z mąki pszennej, jaj, soli oraz
proszku do pieczenia i śmietany
margaryny i wody
cukru i wody
maki ziemniaczanej i tłuszczu
margaryny i wody
Który zestaw urządzeń służy do rozdrabniania surowców?
młynek do mielenia cukru, dozownik do napojów
młynek do kawy, maszyna do krojenia frytek
wałkownica do ciasta, kostkownica
spulchniacz do mięsa, ubij arka
młynek do kawy, maszyna do krojenia frytek
Kawę po irlandzku należy wykonać z dodatkiem
mleka
żółtka i winiaku
cynamonu
whiskey
whiskey
Która metoda utrwalania ryb, przeprowadzana na zimno lub gorąco, nadaje im charakterystyczny zapach i smak?
wędzenie
suszenie
peklowanie
marynowanie
wędzenie
Ile dni maksymalnie należy przechowywać wyprodukowane potrawy schłodzone w czasie 90 min. do temperatury 3°C?
9 dni
5 dni
7 dni
3 dni
3 dni
Magazyny środków spożywczych w zakładzie gastronomicznym należy wyposażyć
w schładziarki szokowe
w witryny chłodnicze
w stoły chłodnicze i mroźnicze
w komory chłodnicze i zamrażalnicze
w komory chłodnicze i zamrażalnicze
Które warzywo strączkowe zawiera najwięcej białka?
groch
soja
soczewica
ciecierzyca
soja
Niezbędnym warunkiem skuteczności łańcucha chłodniczego jest
zamrożenie produktów na początku łańcucha do minus 40°C
niska temperatura w poszczególnych jego ogniwach
powolne zamrażanie produktów na początku łańcucha do minus 20°C
zachowanie ciągłości prawidłowej temperatury
zachowanie ciągłości prawidłowej temperatury
Do porcjowania surowego drobiu należy używać deski koloru
brązowego
czerwonego
niebieskiego
żółtego
żółtego
Siekaną polędwicę wołową przeznaczoną na befsztyk tatarski należy przechowywać w warunkach chłodniczych maksymalnie
8 godzin
2 godziny
2 dni
1 dzień
2 godziny
Która zmiana zachodzi w czasie przechowywania jaj?
następuj e powiększenie komory powietrznej
białko uzyskuje galaretowatą konsystencję
skorupka staje się prześwitująca
żółtko maleje i staje się wypukłe
następuj e powiększenie komory powietrznej
Który system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności dotyczy analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli?
GMP
QACP
HACCP
GHP
HACCP
Podczas wydawania potraw nie mogą krzyżować się drogi
wydawania potraw z odbiorem brudnych naczyń
wyprodukowanych potraw z czystą zastawą stołową
porcjowania i ekspedycji gotowych potraw
produktów z czystymi narzędziami pracy
wydawania potraw z odbiorem brudnych naczyń