Fiszki

Higiena i choroby układu pokarmowego

Test w formie fiszek Sprawdzian z lekcji biologii dla klasy 7.
Ilość pytań: 15 Rozwiązywany: 5103 razy
Zaznacz kryteria, którymi należy się kierować przy ustalaniu wartości energetycznej pożywienia?
rodzaju wykonywanej pracy
trybu życia
płci
wieku
nastroju
temperamentu
rodzaju wykonywanej pracy
trybu życia
płci
wieku
Jak nazywa się schemat, według jakiego należy spożywać pokarmy, aby zapewnić sobie pełnowartościową dietę i zdrowie?
dieta
jadłospis
piramida zdrowego żywienia
piramida potrzeb
piramida zdrowego żywienia
Ile posiłków dziennie należy spożywać?
2
3
6
5
5
Która z poniższych z czynności NIE należy do higieny odżywiania się?
staranne mycie warzyw i owoców
trzymanie produktów w lodówce
mycie rąk
ponowne zamrażanie rozmrożonych produktów
ponowne zamrażanie rozmrożonych produktów
Tasiemiec i glista ludzka to przykłady chorób:
pasożytniczych
bakteryjnych
grzybiczych
wirusowych
pasożytniczych
Jaką ilość płynów należy wypijać codziennie?
3 litry
2 szklanki
1 litr
2 litry
2 litry
Uszereguj elementy piramidy zdrowego żywienia zaczynając od potraw, które należy spożywać najczęściej.
1
warzywa i owoce
2
produkty zbożowe
3
nabiał
4
ryby
5
mięso czerwone i tłuszcze zwierzęce
Które warzywa są bogatym źródłem aminokwasów egzogennych?
ziemniaki
liście szpinaku
nasiona roślin strączkowych
buraki
nasiona roślin strączkowych
Choroba, w przebiegu której bakterie osadzają się na powierzchni szkliwa i niszczą je to:
bulimia
anoreksja
szkorbut
próchnica
próchnica
Zaburzenie odżywiania polegające na odmawianiu spożywania pokarmów to
niedowaga
anoreksja
otyłość
bulimia
anoreksja
Jaka bakteria powoduje chorobę wrzodową żołądka?
Salmonella
Helicobacter pylori
E. coli
Helicobacter pylori
WZW to choroba o podłożu:
wirusowym
grzybiczym
bakteryjnym
wirusowym
Co należy robić, by zminimalizować ilość przyjmowanych toksycznych związków w diecie?
myć ręce przed posiłkiem
myć warzywa i owoce
długo gotować potrawy
myć warzywa i owoce
Jaki składnik powinna zawierać dieta, która pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka jelita grubego?
witaminę C
błonnik
cukry proste
kwasy tłuszczowe
błonnik
Połącz zakres BMI z jego opisem.
<18,5
niedowaga
18,5 - 24,9
prawidłowa waga
25 - 29,9
nadwaga
30 - 39,9
otyłość
>40
otyłość znacznego stopnia