Nauka

Higiena i choroby układu pokarmowego

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Przejdź na Memorizer+
W trybie nauki zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp
Pytanie 1
Zaznacz kryteria, którymi należy się kierować przy ustalaniu wartości energetycznej pożywienia?
wieku
płci
rodzaju wykonywanej pracy
temperamentu
trybu życia
nastroju
Pytanie 2
Jak nazywa się schemat, według jakiego należy spożywać pokarmy, aby zapewnić sobie pełnowartościową dietę i zdrowie?
piramida zdrowego żywienia
piramida potrzeb
dieta
jadłospis
Pytanie 3
Ile posiłków dziennie należy spożywać?
3
2
6
5
Pytanie 4
Która z poniższych z czynności NIE należy do higieny odżywiania się?
trzymanie produktów w lodówce
mycie rąk
staranne mycie warzyw i owoców
ponowne zamrażanie rozmrożonych produktów
Pytanie 5
Tasiemiec i glista ludzka to przykłady chorób:
wirusowych
pasożytniczych
grzybiczych
bakteryjnych
Pytanie 6
Jaką ilość płynów należy wypijać codziennie?
2 szklanki
3 litry
2 litry
1 litr
Pytanie 7
Uszereguj elementy piramidy zdrowego żywienia zaczynając od potraw, które należy spożywać najczęściej.
1
warzywa i owoce
2
mięso czerwone i tłuszcze zwierzęce
3
ryby
4
nabiał
5
produkty zbożowe
Pytanie 8
Które warzywa są bogatym źródłem aminokwasów egzogennych?
nasiona roślin strączkowych
buraki
ziemniaki
liście szpinaku