Strona 1

Higiena i choroby układu pokarmowego

Pytanie 1
Zaznacz kryteria, którymi należy się kierować przy ustalaniu wartości energetycznej pożywienia?
temperamentu
trybu życia
nastroju
płci
wieku
rodzaju wykonywanej pracy
Pytanie 2
Jak nazywa się schemat, według jakiego należy spożywać pokarmy, aby zapewnić sobie pełnowartościową dietę i zdrowie?
piramida zdrowego żywienia
piramida potrzeb
jadłospis
dieta
Pytanie 3
Ile posiłków dziennie należy spożywać?
6
3
5
2
Pytanie 4
Która z poniższych z czynności NIE należy do higieny odżywiania się?
ponowne zamrażanie rozmrożonych produktów
staranne mycie warzyw i owoców
trzymanie produktów w lodówce
mycie rąk
Pytanie 5
Tasiemiec i glista ludzka to przykłady chorób:
grzybiczych
wirusowych
bakteryjnych
pasożytniczych
Pytanie 6
Jaką ilość płynów należy wypijać codziennie?
2 litry
1 litr
3 litry
2 szklanki
Pytanie 7
Uszereguj elementy piramidy zdrowego żywienia zaczynając od potraw, które należy spożywać najczęściej.
1
warzywa i owoce
2
nabiał
3
ryby
4
produkty zbożowe
5
mięso czerwone i tłuszcze zwierzęce
Pytanie 8
Które warzywa są bogatym źródłem aminokwasów egzogennych?
liście szpinaku
nasiona roślin strączkowych
buraki
ziemniaki