Strona 1

Higiena i choroby układu pokarmowego

Pytanie 1
Zaznacz kryteria, którymi należy się kierować przy ustalaniu wartości energetycznej pożywienia?
temperamentu
nastroju
wieku
płci
rodzaju wykonywanej pracy
trybu życia
Pytanie 2
Jak nazywa się schemat, według jakiego należy spożywać pokarmy, aby zapewnić sobie pełnowartościową dietę i zdrowie?
jadłospis
piramida zdrowego żywienia
piramida potrzeb
dieta
Pytanie 3
Ile posiłków dziennie należy spożywać?
5
6
3
2
Pytanie 4
Która z poniższych z czynności NIE należy do higieny odżywiania się?
ponowne zamrażanie rozmrożonych produktów
staranne mycie warzyw i owoców
trzymanie produktów w lodówce
mycie rąk
Pytanie 5
Tasiemiec i glista ludzka to przykłady chorób:
bakteryjnych
pasożytniczych
wirusowych
grzybiczych
Pytanie 6
Jaką ilość płynów należy wypijać codziennie?
2 szklanki
1 litr
2 litry
3 litry
Pytanie 7
Uszereguj elementy piramidy zdrowego żywienia zaczynając od potraw, które należy spożywać najczęściej.
1
nabiał
2
produkty zbożowe
3
ryby
4
mięso czerwone i tłuszcze zwierzęce
5
warzywa i owoce
Pytanie 8
Które warzywa są bogatym źródłem aminokwasów egzogennych?
liście szpinaku
ziemniaki
buraki
nasiona roślin strączkowych
Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj