Strona 2

Higiena i choroby układu pokarmowego

Pytanie 9
Choroba, w przebiegu której bakterie osadzają się na powierzchni szkliwa i niszczą je to:
szkorbut
próchnica
bulimia
anoreksja
Pytanie 10
Zaburzenie odżywiania polegające na odmawianiu spożywania pokarmów to
otyłość
niedowaga
anoreksja
bulimia
Pytanie 11
Jaka bakteria powoduje chorobę wrzodową żołądka?
E. coli
Salmonella
Helicobacter pylori
Pytanie 12
WZW to choroba o podłożu:
grzybiczym
bakteryjnym
wirusowym
Pytanie 13
Co należy robić, by zminimalizować ilość przyjmowanych toksycznych związków w diecie?
długo gotować potrawy
myć ręce przed posiłkiem
myć warzywa i owoce
Pytanie 14
Jaki składnik powinna zawierać dieta, która pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka jelita grubego?
witaminę C
cukry proste
kwasy tłuszczowe
błonnik
Pytanie 15
Połącz zakres BMI z jego opisem.
<18,5
niedowaga
30 - 39,9
otyłość
25 - 29,9
nadwaga
>40
otyłość znacznego stopnia
18,5 - 24,9
prawidłowa waga