Fiszki

Inżynieria produktów żywnościowych

Test w formie fiszek egzamin
Ilość pytań: 157 Rozwiązywany: 2636 razy
Z punktu widzenia inżynierii materiałowej produkty dzielimy na:
Produkty wywodzące się z substancji nieorganicznych
Produkty wywodzące się z produktów niespożywczych
Produkty wywodzące się z surowców spożywczych
Produkty wywodzące się z substancji organicznych
Produkty wywodzące się z produktów niespożywczych
Produkty wywodzące się z surowców spożywczych
Produkty wywodzące się z surowców, których cechy i właściwości zostały zmodyfikowane przez dobraną obróbkę termiczną to grupa
2
3
1
1
Produkty o zaprogramowanych właściwościach i cechach i wywodzące się z surowców spożywczych należą do grupy
1
2
3
2
określenia Tailored, skrojony na miarę, dopasowany do potrzeb dotyczą grupy:
2
1
3
2
Produkty uzyskane z wyizolowanych składników, niekoniecznie spożywczych, poprzez ich odpowiednie skomponowanie i poddanie obróbce to grupa
3
1
2
3
Do grupy 3 pasuje określenie
tailored
engineered
reengineered
engineered
mleko spożywcze jest przedstawicielem grupy
2
1
3
1
zabielacz do kawy jest przedstawicielem grupy:
2
3
1
3
zupy instant i koncentraty należą do grupy:
3
2
1
2
surogat to:
substancje spożywcze z części niejadalnych
surowiec albo produkt, który zastępuje surowiec albo produkt gotowy
białko z organizmów jednokomórkowych
surowiec albo produkt, który zastępuje surowiec albo produkt gotowy
Żywność syntetyczną możemy zaliczyć do grupy:
3
2
1
3
zabielacz do kawy produkuje się z:
tłuszczu zwierzęcego
białka roślinnego
tłuszczu zwierzęcego
białka roślinnego
najpopularniejsze białko otrzymywane z organizmów jednokomórkowych pochodzi od:
soji
alg
glonów
alg
poprawna kolejność syntezowania spożywczych związków organicznych:
kwasy tłuszczowe, tłuszcz, aminokwasy
aminokwasy, kwasy tłuszczowe, tłuszcz
tłuszcz, aminokwasy, kwasy tłuszczowe
kwasy tłuszczowe, tłuszcz, aminokwasy
wytwarzane aminokwasy obecnie stosowane są:
jako dodatki do pasz i żywności
do pasz zwierząt
jako dodatki do żywności
do pasz zwierząt
tłuszcze i kwasy tłuszczowe można otrzymać z:
gazu ziemnego
sacharozy
węgla brunatnego
ropy naftowej
biodiesla
gazu ziemnego
węgla brunatnego
ropy naftowej
Zabielacz (łączący 3 grupy żywności syntetycznej) zawiera:
glutaminiany
białko zwierzęce
substancje wzmacniające smak
białko roślinne
kazeiniany
substancje aromatyzujące
białko roślinne
kazeiniany
substancje aromatyzujące
nietradycyjne nośniki energii to:
mikrofale
podczerwień
ogrzewanie omowe
pole magnetyczne
ogrzewanie otwartym płomieniem
mikrofale
podczerwień
ogrzewanie omowe
pole magnetyczne
w nowych kierunkach rozwoju i tworzenia żywności wysokiej jakości możemy wyróżnić:
ciekły azot
ozon
tlenek węgla
dwutlenek węgla
ciekły azot
dwutlenek węgla
przykładem procesu pomocniczego podczas utrwalania może być:
ogrzewanie
napromieniowane
napromieniowane

Powiązane tematy

#studia #kudelka

Inne tryby