Fiszki

Inżynieria produktów żywnościowych

Test w formie fiszek egzamin
Ilość pytań: 157 Rozwiązywany: 3267 razy
GMO musi spełniać takie warunki jak:
nie może być modyfikowany organizm człowieka
modyfikacja musi odbywać się na poziome genetycznym
modyfikacjaniekoniecznie musi odbywać się na poziome genetycznym
modyfikacja zaszła na sposób niemożliwy w warunkach naturalnych na skutek krzyżowania
może być modyfikowany organizm człowieka
nie może być modyfikowany organizm człowieka
modyfikacja musi odbywać się na poziome genetycznym
modyfikacja zaszła na sposób niemożliwy w warunkach naturalnych na skutek krzyżowania
Na polskim rynku żywności GMO stanowi:
50%
60%
90%
20%
60%
Przykładem zmiany aktywności genów w danym organizmie zastosowano w ... i wpłynęła ona na:
cytryny
Pomarańczy
Pomidorze
trwałość
mięknięcie
dojrzewanie
Pomidorze
mięknięcie
dojrzewanie
Przykładem wprowadzenia do organizmu jego własnego genu jest:
u krów i owiec w celu zwiększenia mleczności
Bydło w celu osiągnięcia szybkiego przyrostu masy
Kulturysty w celu osiągnięcia szybkiego przyrostu masy mięniowej
u krów i owiec w celu zwiększenia mleczności
Bydło w celu osiągnięcia szybkiego przyrostu masy
Możliwe kombinacje w tworzeniu organizmów o układach nieistniejących dotąd w naturze:
zwierzęce + zwierzęce
ludzkie + ludzkie
ludzie + zwierzęce
roślinne+ zwierzęce/ ludzkie
roślinne + roślinne
zwierzęce + zwierzęce
ludzie + zwierzęce
roślinne+ zwierzęce/ ludzkie
roślinne + roślinne
kuloodporne kamizelki wykorzystują połączenie genów:
pająka i kozy
soi i orzeszka ziemnego
tytoniu i robaczka świętojańskiego
pająka i kozy
Kraje o największym areale upraw GMO:
Francja
Indie
Kanada
Polska
USA
Niemcy
Chiny
Brazylia
Argentyna
Indie
Kanada
USA
Chiny
Brazylia
Argentyna
Największe uprawy GMO:
Bawełna
Kukurydza
Kauczuk
Orzech
Rzepak
Słonecznik
Soja
Bawełna
Kukurydza
Rzepak
Soja
Globalny areał upraw GMO wg rodzaju modyfikacji dzielimy na;
odporność na herbicydy
wydajność wzrostu
odporność na szkodniki
przyśpieszenie wzrostu
tolerancja na herbicydy/ na szkodniki
odporność na herbicydy
odporność na szkodniki
tolerancja na herbicydy/ na szkodniki
Pierwsza modyfikowana myszka:
Nie smakował jej ser
wzięła i umarła
chorowała i dostała raka
Nie łapała się w pułapkę
Była zajebista
chorowała i dostała raka
Polacy wykorzystywali transgeniczną świnię:
do przeszczepów
do produkcji kiełbasy
do towarzystwa
do przeszczepów
transgeniczne kury znoszą jaja zawierające
białko
przeciwciała i ludzki interferon
białko i żółtko
żółtko
przeciwciała i ludzki interferon
Rozporządzenie w sprawie genetycznie zmodyfikowanej żywności i pasz oraz w w sprawie możliwości śledzenia i znakowania organizmów genetycznie zmodyfikowanych pochodzi z dnia:
15 lipca 2003
10 Września 2003
22 wrześnie 2005
22 września 2003
22 września 2003
Rozporządzenie w sprawie transgenicznego przemieszczenia organizmów genetycznie zmodyfikowanych podchodzi z dnia:
22 września 2003
15 lipca 2003
15 lipca 2013
15 lipca 2003
GMF (genetycznie zmodyfikowana żywność) to żywność:
zawierająca GMO
składająca się z GMO
wytworzona z GMO
zawierająca GMO
składająca się z GMO
wytworzona z GMO
żywność GMF musi zostać oznaczona w przypadku zawartości powyżej:
0,9%
1%
9%
0,9%
Wśród metod fizycznych polegających na wykorzystaniu niskich temperatur wyróżniamy
chłodzenie
zamrażanie
chłodzenie
zamrażanie
a wśród wysokich temperatur:
pasteryzacj
liofilizacja
sterylizacja
Tyndalizacja
odparowanie
szuszenie
pasteryzacj
liofilizacja
sterylizacja
Tyndalizacja
szuszenie
liofilizacja to;
suszenie sublimacyjne wilgotnych substancji
obmywanie gazem obojętnym zamrożonych substancji
suszenie sublimacyjne zamrożonych substancji
suszenie sublimacyjne zamrożonych substancji
Chemiczne metody utrwalania:
cukrzenie
marynowanie
peklowanie
kwaszenie
solenie
wędzenie
zastosowanie środków konserwujących
cukrzenie
marynowanie
peklowanie
solenie
zastosowanie środków konserwujących

Powiązane tematy

#studia #kudelka

Inne tryby