Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Ucz się szybciej
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Fiszki
Inżynieria produktów żywnościowych
Test w formie fiszek egzamin
Ilość pytań:
157
Rozwiązywany:
3433 razy
Z punktu widzenia inżynierii materiałowej produkty dzielimy na:
Produkty wywodzące się z surowców spożywczych
Produkty wywodzące się z produktów niespożywczych
Produkty wywodzące się z substancji nieorganicznych
Produkty wywodzące się z substancji organicznych
Produkty wywodzące się z surowców spożywczych
Produkty wywodzące się z produktów niespożywczych
Produkty wywodzące się z surowców, których cechy i właściwości zostały zmodyfikowane przez dobraną obróbkę termiczną to grupa
3
2
1
1
Produkty o zaprogramowanych właściwościach i cechach i wywodzące się z surowców spożywczych należą do grupy
3
2
1
2
określenia Tailored, skrojony na miarę, dopasowany do potrzeb dotyczą grupy:
1
3
2
2
Produkty uzyskane z wyizolowanych składników, niekoniecznie spożywczych, poprzez ich odpowiednie skomponowanie i poddanie obróbce to grupa
1
3
2
3
Do grupy 3 pasuje określenie
reengineered
engineered
tailored
engineered
mleko spożywcze jest przedstawicielem grupy
2
1
3
1
zabielacz do kawy jest przedstawicielem grupy:
2
1
3
3
zupy instant i koncentraty należą do grupy:
1
3
2
2
surogat to:
substancje spożywcze z części niejadalnych
surowiec albo produkt, który zastępuje surowiec albo produkt gotowy
białko z organizmów jednokomórkowych
surowiec albo produkt, który zastępuje surowiec albo produkt gotowy
Żywność syntetyczną możemy zaliczyć do grupy:
2
1
3
3
zabielacz do kawy produkuje się z:
białka roślinnego
tłuszczu zwierzęcego
tłuszczu zwierzęcego
białka roślinnego
najpopularniejsze białko otrzymywane z organizmów jednokomórkowych pochodzi od:
glonów
alg
soji
alg
poprawna kolejność syntezowania spożywczych związków organicznych:
tłuszcz, aminokwasy, kwasy tłuszczowe
aminokwasy, kwasy tłuszczowe, tłuszcz
kwasy tłuszczowe, tłuszcz, aminokwasy
kwasy tłuszczowe, tłuszcz, aminokwasy
wytwarzane aminokwasy obecnie stosowane są:
do pasz zwierząt
jako dodatki do pasz i żywności
jako dodatki do żywności
do pasz zwierząt
tłuszcze i kwasy tłuszczowe można otrzymać z:
gazu ziemnego
ropy naftowej
biodiesla
sacharozy
węgla brunatnego
gazu ziemnego
ropy naftowej
węgla brunatnego
Zabielacz (łączący 3 grupy żywności syntetycznej) zawiera:
kazeiniany
białko zwierzęce
glutaminiany
substancje aromatyzujące
substancje wzmacniające smak
białko roślinne
kazeiniany
substancje aromatyzujące
białko roślinne
nietradycyjne nośniki energii to:
mikrofale
podczerwień
ogrzewanie otwartym płomieniem
pole magnetyczne
ogrzewanie omowe
mikrofale
podczerwień
pole magnetyczne
ogrzewanie omowe
w nowych kierunkach rozwoju i tworzenia żywności wysokiej jakości możemy wyróżnić:
dwutlenek węgla
ozon
tlenek węgla
ciekły azot
dwutlenek węgla
ciekły azot
przykładem procesu pomocniczego podczas utrwalania może być:
napromieniowane
ogrzewanie
napromieniowane
Pokaż kolejne pytania
Powiązane tematy
#studia
#kudelka
Inne tryby
Nauka
Test
Powtórzenie