Fiszki

BIOCHEMIA cukry

Test w formie fiszek
Ilość pytań: 39 Rozwiązywany: 608 razy
Oligosacharydy
d. Produkt kondensacji 2 takich samych jednostek monosacharydowych
c. Produkt kondensacji ponad 10 cząsteczek monosachardydowych
a. Produkt kondensacji 2-10 jednostek monosacharydowych
b. Produkt kondensacji 2 jednostek monosacharydowych
a. Produkt kondensacji 2-10 jednostek monosacharydowych
Przy czym wykorzystywane są poliole?
c. Przy redukowaniu laktozy
b. Przy masie jako produkty cukrowe i budujące tkankę mięśniową
d. W produkcji proteoglikanów
a. Przy diecie jako produkty bezcukrowe i dietetyczne
a. Przy diecie jako produkty bezcukrowe i dietetyczne
Czym są poliole?
c. Zredukowanymi aldehydami lub ketonami do grupy alkoholowej
d. Monosacharydami
b. Zredukowanymi aldehydami lub ketonami do grupy karboksylowej
a. Aldehydami
c. Zredukowanymi aldehydami lub ketonami do grupy alkoholowej
Z czego syntetyzują węglowodany zwierzęta?
d. Odpowiedź A i B
c. Fotosyntezy
b. Aminokwasów
a. Z ditlenku węgla i wody
b. Aminokwasów
Jaką rolę odgrywają cukry?
a. Strukturalną
b. Metaboliczną
c. Strukturalną i metaboliczną
d. Żadną z powyższych
a. Strukturalną
Jaka proteina należy do składników osocza?
d. Apoproteina D
a. Apoproteina A
c. Apoproteina C
b. Apoproteina B
b. Apoproteina B
Głowną integralną glikoproteiną blony ludzkiej erytrocytów jest
c. Lektyna
a. Konkanawalina A
b. Glikoforyna
d. Aglutynian białkowy
b. Glikoforyna
Analiza składników błon komórkowych ssaków wykazała, że około 5% stanowią węglowodany które znajdują się w:
d. Protoglikanach i glikoproteinach
a. Glikoproteinach i glikolipidach
b. Proteoglikanach i glikolipidach
c. Glikolipidach
a. Glikoproteinach i glikolipidach
Kwasy sjalowe są pochodnymi
a. Kwasu neuraminowego
b. Kwasu glikozydowego
c. Kwasu acetylosalicylowego
d. Kwasu 8-metylosjalowego
a. Kwasu neuraminowego
Kwas neuraminowy
c. jest 7węglowym cukrem
d. jest 6węglowym cukrem
a. Jest 8węglowym cukrem
b. jest 9węglowym cukrem
b. jest 9węglowym cukrem
Kwasy sjalowe są składnikami
a. Glikoprotein i gangliozydów (glikolipidów)
b. Glikoprotein i proteoglikanów
c. Glikoaminoglikozydów
d. Brak prawidłowej odpowiedzi
a. Glikoprotein i gangliozydów (glikolipidów)
Gdzie znajdują się proteoglikany?
a. W błonach komórkowych
d. Wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
b. W wydzielinie błon śluzowych
c. Osoczu krwi
d. Wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
Wskaż przykłady glikoprotein
c. Heparyna
b. Siarczan chondroityny
d. Wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
a. Kwas hialuronowy
d. Wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
Skąd właściwości amortyzujące i poślizgowe struktur w glikozaminoglikanach?
b. Duża liczba grup -OH i ładunków ujemnych, które przez odpychanie utrzymują w cząsteczce łańcuchy węglowodorowe osobno, powoduje, że glikozaminoglikany mają zdolność zatrzymywania znacznej ilości wody oraz pęcznienia.
c. Mała liczba grup -OH i ładunków ujemnych, które przez odpychanie utrzymują w cząsteczce łańcuchy węglowodorowe razem, powoduje, że glikozaminoglikany mają zdolność zatrzymywania znacznej ilości wody oraz pęcznienia.
a. Mała liczba grup -OH i ładunków ujemnych, które przez odpychanie utrzymują w cząsteczce łańcuchy węglowodorowe osobno, powoduje, że glikozaminoglikany mają zdolność zatrzymywania znacznej ilości wody oraz pęcznienia.
d. Duża liczba grup -OH i ładunków ujemnych, które przez odpychanie utrzymują w cząsteczce łańcuchy węglowodorowe razem, powoduje, że glikozaminoglikany mają zdolność zatrzymywania znacznej ilości wody oraz pęcznienia.
b. Duża liczba grup -OH i ładunków ujemnych, które przez odpychanie utrzymują w cząsteczce łańcuchy węglowodorowe osobno, powoduje, że glikozaminoglikany mają zdolność zatrzymywania znacznej ilości wody oraz pęcznienia.
Co tworzy substancję podstawową tkanki łącznej?
d. Brak prawidłowej odpowiedzi
a. Proteoglikany
c. Glikoproteiny
b. Glikozaminoglikany
a. Proteoglikany
Glikozaminoglikany zawierają
d. Brak prawidłowej odpowiedzi
a. Aminocuky i kwasy sjalowe
b. Kwasy sjalowe i kway uronowe
c. Aminocukry i kwasy uronowe
c. Aminocukry i kwasy uronowe
Który z cukrów jest bardzo łatwo rozpuszczalny w wodzie i jest używany w badaniach do określania szybkości filtracji w kłębuszkach nerkowych?
b. Glikogen
d. Fruktoza
a. Dektryna
c. Inulina
c. Inulina
Gdzie występuje inulina?
b. w korzeniach mniszka lekarskiego
c. w korzeniach karczochów
d. wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
a. W korzeniach dalii
d. wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
Inulina to
d. polisacharyd glikogenowy
b. polisacharyd mannozowy
c. polisacharyd fruktozowy
a. Polisacharyd glukozowy
c. polisacharyd fruktozowy

Powiązane tematy

Inne tryby