Fiszki

Histologia płciowy żeński

Test w formie fiszek Histologia dział układ płciowy żeński.
Ilość pytań: 289 Rozwiązywany: 27223 razy
W skład łechtaczki wchodzą:
ciało łechtaczki
dwa ciała jamiste
jedno ciało jamiste
cztery ciała jamiste
ciało łechtaczki
dwa ciała jamiste
Uszereguj warstwy wyściełające łechtaczkę w kierunku od nabłonka do ciał jamistych:
1
2
3
nabłonek wielowarstwowy płaski nierogowaciejący
tkanka łączna właściwa (liczne zakończenia nerwowe i bogata sieć naczyń krwionośnych)
błona biaława
1
nabłonek wielowarstwowy płaski nierogowaciejący
2
tkanka łączna właściwa (liczne zakończenia nerwowe i bogata sieć naczyń krwionośnych)
3
błona biaława
Przewody mlekonośne w pobliżu ujścia są wysłane nabłonkiem:
wielowarstwowym płaskim
jednowarstwowym płaskim
jednowarstwowym walcowatym
jednowarstwowym sześciennym
wielowarstwowym płaskim
W miarę zmniejszania się średnicy przewodów mlekonośnych nabłonek staje się 1..., a w małych przewodach jest zazwyczaj 2...
1. niższy 2. jednowarstwowy walcowaty
1. wyższy 2. wielowarstwowy sześcienny
1. wyższy 2. jednowarstwowy walcowaty
1. niższy 2. jednowarstwowy płaski
1. niższy 2. jednowarstwowy sześcienny
1. niższy 2. jednowarstwowy sześcienny
Powiększanie gruczołów sutkowych przed menstruacją powodowane jest:
wiązanie większej ilości wody przez tkankę łączną właściwą
podziały mitotyczne komórek nabłonka przewodów mlekonośnych i nielicznych pęcherzyków wydzielniczych w czasie owulacji (12. - 16. dzień)
zwiększenie masy tkanki łącznej właściwej w fazie progesteronowej cyklu
zwiększenie masy tkanki tłuszczowej żółtej w fazie progesteronowej cyklu
wiązanie większej ilości wody przez tkankę łączną właściwą
podziały mitotyczne komórek nabłonka przewodów mlekonośnych i nielicznych pęcherzyków wydzielniczych w czasie owulacji (12. - 16. dzień)
zwiększenie masy tkanki łącznej właściwej w fazie progesteronowej cyklu
zwiększenie masy tkanki tłuszczowej żółtej w fazie progesteronowej cyklu
Miocyty gładkie ułożone dookoła przewodów mlekonośnych i ich baniek kurcząc się powodują sztywnienie (wzwód) brodawki sutka. Dzieje się to pod wpływem:
oksytocyny (po mechanicznym drażnieniu lub pobudzeniu płciowym)
wszystkie prawidłowe
impulsów nerwowych
wszystkie prawidłowe
Liczba dużych przewodów mlekonośnych w tkance łącznej gruczołu sutkowego wynosi:
2-4
15-25
25-40
35-63
15-25
Niewielkie wyniosłości na powierzchni otoczki brodawki sutkowej wywołane są:
obecnością gruczołów Montgomery'ego
brodawkami skóry właściwej
częścią odprowadzeń przewodów mlekonośnych, które w przeciwieństwie do większości nie kończą się na brodawce sutka
brak prawidłowej odpowiedzi
obecnością gruczołów Montgomery'ego
Gruczoł Montgomery'ego to:
wszystkie prawidłowe
gruczoł o strukturze pośredniej między potowym a sutkowym
zmodyfikowany gruczoł sutkowy
struktura wytwarzająca niewielkie yniosłości na powierzchni otoczki brodawki sutkowej
wszystkie prawidłowe
Główną masą tego typu gruczołu sutkowego są tkanka tłuszczowa żółta i tkanka łączna właściwa, mowa o gruczole:
sutkowym nieczynnym
sutkowym czynnym
sutkowym nieczynnym
Bańki i zatoki mlekonośne to:
zakończenia dużych przewodów mlekonośnych w brodawce sutkowej
odgałęzienia występujące na całej długości przewodów mlekonośnych, które w czasie laktacji magazynują mleko
to inaczej pęcherzyki wydzielnicze
zakończenia dużych przewodów mlekonośnych w brodawce sutkowej
W czasie ciąży:
zwiększa się ilość tkanki tłuszczowej żółtej
komórki nabłonka gruczołowego gruczołów sutkowych dzielą się intensywnie pod wpływem dużego stężenia estrogenów, progesteronu a w początkowej fazie również prolaktyny
zwiększa się średnica, długość oraz liczba odgałęzień przewodów mlekonośnych
istniejące pęcherzyki wydzielnicze gruczołu sutkowego zwiększają gwałtownie swoją wielkość
powstaje wiele nowych pęcherzyków wydzielniczych
komórki nabłonka gruczołowego gruczołów sutkowych dzielą się intensywnie pod wpływem dużego stężenia estrogenów, progesteronu a w początkowej fazie również prolaktyny
zwiększa się średnica, długość oraz liczba odgałęzień przewodów mlekonośnych
istniejące pęcherzyki wydzielnicze gruczołu sutkowego zwiększają gwałtownie swoją wielkość
powstaje wiele nowych pęcherzyków wydzielniczych
IgA w mleku pochodzi z:
komórek plazmatycznych zrębu gruczołu mlekowego
z komórek mioepitelialnych
z komórek limfatycznych rozsianych w całym organizmie, a z krwią dostaje się przez naczynia krwionośne o przewodów mlekonośnych
z komórek pęcherzyków wydzielniczych gruczołu mlekowego
komórek plazmatycznych zrębu gruczołu mlekowego
Uporządkuj etapy wydzielania IgA w gruczole sutkowym:
1
2
3
4
5
komórki plazmatyczne zrębu gruczołu wydzielają dimery poli-Ig
receptory poli-Ig podstawnych powierzchni komórek nabłonkowych pęcherzyków wydzielniczych gruczołu wiążą dimery poli-Ig
kompleks receptor/dimer poli-Ig jest endocytowany do komórki pęcherzyka
jako komponent wydzielniczy (SC) w pęcherzyku transcytarnym kompleks receptor/dimer poli-Ig jest transportowany przez cytoplazmę do bocznej powierzchni komórki nabłonkowej
na powierzchni błony komórki nabłonkowej pęcherzyka wydzielniczego dimer poli-Ig oddziela się od receptora i uwalnia do światła pęcherzyka i mleka
1
komórki plazmatyczne zrębu gruczołu wydzielają dimery poli-Ig
2
receptory poli-Ig podstawnych powierzchni komórek nabłonkowych pęcherzyków wydzielniczych gruczołu wiążą dimery poli-Ig
3
kompleks receptor/dimer poli-Ig jest endocytowany do komórki pęcherzyka
4
jako komponent wydzielniczy (SC) w pęcherzyku transcytarnym kompleks receptor/dimer poli-Ig jest transportowany przez cytoplazmę do bocznej powierzchni komórki nabłonkowej
5
na powierzchni błony komórki nabłonkowej pęcherzyka wydzielniczego dimer poli-Ig oddziela się od receptora i uwalnia do światła pęcherzyka i mleka
Jaki składnik mleka stanowi jego 4%?
woda
tłuszcze
białka
węglowodany
tłuszcze
Jaki składnik mleka stanowi około 1,5% jego składu?
woda
białka
węglowodany
tłuszcze
białka
Jaki składnik mleka stanowi około 7% jego składu?
tłuszcze
białka
woda
węglowodany
węglowodany
Tłuszcze są wydzielane przez komórki pęcherzyków wydzielniczych gruczołu sutkowego według mechanizmu:
tłuszcze nie są wydzielane przez komórki wydzielnicze pęcherzyków
apokrynowego
holokrynowego
merokrynowego
apokrynowego
Białka są wydzielane przez komórki pęcherzyków wydzielniczych gruczołu sutkowego według mechanizmu:
merokrynowego
białka nie dostają się do mleka z komórek pęcherzyków
holokrynowego
apokrynowego
merokrynowego
Który składnik mleka, wydzielany z komórki pęcherzyka wydzielniczego gruczołu sutkowego, powoduje skrócenie długości wydzielającej go komórki:
węglowodany
tłuszcz
białko
tłuszcz