Fiszki

Skład chemiczny orgaznizmów

Test w formie fiszek Test z budowy chemicznej organizmów
Ilość pytań: 22 Rozwiązywany: 7919 razy
Formą transportową cukru u zwierząt jest:
glukoza
fruktoza
glikogen
galaktoza
glukoza
Celuloza należy do:
monosacharydów
glikozydów
polisacharydów
disacharydów
polisacharydów
Zaznacz wszystkie struktury , które posiada białko jakim jest hemoglobina (Hb):
III-rzędowa
IV-rzędowa
I-rzędowa
II-rzędowa
III-rzędowa
IV-rzędowa
I-rzędowa
II-rzędowa
Wskaż proces, który prowadzi do wytworzenia ADP :
hydroliza ATP
karboksylacja ATP
oksydacja ATP
fosforylacja ATP
hydroliza ATP
Wskaż substancję, która nie należy do biopolimerów:
kolagen
sacharoza
hemoglobina
skrobia
sacharoza
Niacyna wchodzi w skład:
NADP
FAD
ADP
AMP
NADP
Organizm człowieka nie jest zdolny do syntezy:
lizyny
puryn
fenyloalaniny
tyrozyny
lizyny
fenyloalaniny
W warunkach stałej temperatury, stałego pH i nadmiaru substratu - szybkość reakcji:
początkowo wzrasta, a później ustala się na pewnym poziomie
cały czas wzrasta
początkowo wzrasta, a później maleje
początkowo maleje, a później wzrasta
początkowo wzrasta, a później ustala się na pewnym poziomie
Głównym nośnikiem energii w organizmach żywych jest:
sacharoza
glukoza
glikogen
adenozynotrifosforan
adenozynotrifosforan
Przyporządkuj podane symbole pierwiastków chemicznych do nazw związków, w skład których wchodzą te pierwiastki.
P
Mg
Fe
ATP
chlorofil
cytochrom
P
ATP
Mg
chlorofil
Fe
cytochrom
Oceń, czy poniższe zdania dotyczące właściwości wody są prawdziwe, wpisując przy każdym z nich P (prawda) lub F (fałsz).
Woda ma duże ciepło właściwe. P
Woda ma duże ciepło parowania. P
Woda ma duże napięcie powierzchniowe. P
Woda zmniejsza swoją objętość podczas zamarzania. F
Woda jest bardzo dobrym rozpuszczalnikiem dla wielu substancji. P
Połącz w pary nazwy białek i odpowiadające im opisy.
glikoproteidy
histony
metaloproteiny
albuminy
skleroproteiny
np. glikokaliks
zasadowe białka stabilizujące strukturę DNA
białka zawierające w cząsteczce atom (lub atomy) metalu
białka dobrze rozpuszczalne w wodzie, stanowiące ważny składnik płynów ustrojowych i tkanek
białka fibrylarne pełniące funkcje mechaniczne
glikoproteidy
np. glikokaliks
histony
zasadowe białka stabilizujące strukturę DNA
metaloproteiny
białka zawierające w cząsteczce atom (lub atomy) metalu
albuminy
białka dobrze rozpuszczalne w wodzie, stanowiące ważny składnik płynów ustrojowych i tkanek
skleroproteiny
białka fibrylarne pełniące funkcje mechaniczne
Objawem niedoboru boru u roślin jest:
nieprawidłowy wzrost korzeni
brak zapylenia
zahamowanie syntezy chlorofilu
brak zapłodnienia
brak zapłodnienia
W mleku ssaków występują:
laktoza
glukoza
żelazo
wapń
laktoza
wapń
Niedobór miedzi u człowieka prowadzi do zaburzenia gospodarki:
wapnia
magnezu
żelaza
fosforu
żelaza
Przestrzenna budowa cząsteczki białka może być uwarunkowana:
sekwencją aminokwasów
wiązaniami van der Waalsa
wiązaniami dwusiarczkowymi
wiązaniami estrowymi
sekwencją aminokwasów
wiązaniami van der Waalsa
wiązaniami dwusiarczkowymi
Za kryterium podziału białek na pełnowartościowe i niepełnowartościowe przyjęto:
skład aminokwasów
różnorodność składników
wartość energetyczną
rozpuszczalność w wodzie
skład aminokwasów
Proces denaturacji białek polega na zniszczeniu ich struktury:
pierwszorzędowej
drugorzędowej
czwartorzędowej
trzeciorzędowej
trzeciorzędowej
Rolę materiału zapasowego u roślin mogą pełnić:
tłuszcze
żadne z powyższych
białka
polisacharydy
tłuszcze
białka
polisacharydy
Do lipidów nie należą:
hormony kory nadnerczy
witamina D i hormony płciowe
adrenalina i tyroksyna
cholesterol i trójglicerydy
adrenalina i tyroksyna
Tłuszcze proste to substancje chemiczne będące mieszaninami:
wyższych kwasów tłuszczowych
gliceryny i nasyconych kwasów tłuszczowych
gliceryny i nienasyconych kwasów tłuszczowych
trójglicerydów
wyższych kwasów tłuszczowych
gliceryny i nasyconych kwasów tłuszczowych
gliceryny i nienasyconych kwasów tłuszczowych