Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Ucz się szybciej
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Fiszki
Pamięciówka z biochemii
Test w formie fiszek Normy, zapotrzebowanie, pierwiastki śladowe
Ilość pytań:
80
Rozwiązywany:
4416 razy
Ilość żelaza w organizmie dorosłego człowieka
3-4g
4-7mg
1-2g
10-13g
3-4g
Ilość żelaza dostarczana z pokarmem w ciągu doby (średnio)
2-4g
10-15mg
10g
2-4mg
10-15mg
Średnia ilość dziennego wchłaniania żelaza
3-4g
1-2g
0,7 - 1,5mg
2,4 - 4,9 mg
0,7 - 1,5mg
Ile procent dostarczonego z dietą żelaza przeciętnie wchłaniamy z przewodu pokarmowego?
40%
55%
1%
10%
10%
Jaki procent żelaza magazynuje hemoglobina:
57,6%
33%
0,25%
9%
0,1%
57,6%
Ilość żelaza wydalana wraz ze złuszczającymi się komórkami nabłonka przewodu pokarmowego:
2mg/dobę
0,75 mg/dobę
1-4g/dobę
nie tracimy żelaza w takim mechaniźmie
0,75 mg/dobę
Ilość żelaza traconego z krwią miesiączkową w ciągu doby:
0,75mg
1-2,5mg
3-7g
2-4g
1-2,5mg
Dobowe zapotrzebowanie na żelazo:
Dorosły mężczyzna
Kobieta miesiączkująca
Kobieta w ciąży oraz dzieci i młodzież
Kobieta podczas laktacji
1,5mg
2,0mg
2,5mg
3,5mg
Dorosły mężczyzna
1,5mg
Kobieta miesiączkująca
2,0mg
Kobieta w ciąży oraz dzieci i młodzież
2,5mg
Kobieta podczas laktacji
3,5mg
Czynniki wpływające na wzrost wchłaniania żelaza i związane z dietą lub stanem przewodu pokarmowego:
kwas bursztynowy
obecność w diecie białek, aminokwasów
zmniejszenie masy ciała
witamina C
dieta bogada w żelazo
hemochromatoza pierwotna
dieta uboga w żelazo
błonnik pokarmowy
fityniany i polifenole (np. z herbaty)
kwas bursztynowy
obecność w diecie białek, aminokwasów
witamina C
dieta bogada w żelazo
Ogólnoustrojowe czynniki wpływające na wzrost wchłaniania żelaza:
zaburzenia syntezy białek (np. w marskości wątroby)
zwiększona erytropoeza
achlorhydria
zakażenia
niedokrwistość aplastyczna
dieta bogata w żelazo
niedobór żelaza w ustroju
kwas bursztynowy
hemochromatoza pierwotna
zaburzenia syntezy białek (np. w marskości wątroby)
zwiększona erytropoeza
niedobór żelaza w ustroju
hemochromatoza pierwotna
Czynniki wpływające na obniżenie wchłaniania żelaza i związane z dietą lub stanem przewodu pokarmowego:
fityniany i polifenole (np. z herbaty)
zmniejszenie masy ciała
dieta bogata w wapń
resekcja żołądka
achlorhydria
bezbiałkowa dieta
zwiększona erytropoeza
witamina C w diecie
fosforany
hemochromatoza pierwotna
dieta uboga w żelazo
nadmiar żelaza w ustroju
długotrwałe biegunki
błonnik pokarmowy
fityniany i polifenole (np. z herbaty)
dieta bogata w wapń
resekcja żołądka
achlorhydria
bezbiałkowa dieta
fosforany
dieta uboga w żelazo
długotrwałe biegunki
błonnik pokarmowy
Ogólnoustrojowe czynniki wpływające na obniżenie wchłaniania żelaza:
marskość wątroby
resekcja żołądka
fityniany i polifenole (np. z herbaty)
zmniejszenie masy ciała
hemochromatoza pierwotna
nadmiar żelaza w ustroju
witamina C
niedokrwistość aplastyczna
zakażenia
zmniejszenie masy ciała
nadmiar żelaza w ustroju
niedokrwistość aplastyczna
zakażenia
Stężenie ferrytyny w osoczu mężczyzn:
20-500 ug/l
2-50 mg/dl
15-250 ug/l
10-15 ug/l
20-500 ug/l
Stężenie ferrytyny w osoczu kobiet:
20-500 ug/l
20-70 ug/l
15-250 ug/l
10-15 ug/l
15-250 ug/l
Transferyna (Tf) - prawidłowe stężenie w surowicy:
250-390 ug/dl
200-400 mg/dl
20-500 ug/l
230-410 ug/dl
200-400 mg/dl
Wysycenie transferyny:
20-50%
średnio 30%
0,1%
10-15%
20-50%
średnio 30%
TIBC u mężczyzn:
250-390 ug/dl
200-400 mg/dl
230-410 ug/dl
15-250 ug/l
250-390 ug/dl
TIBC u kobiet:
200-400 mg/dl
250-390 ug/dl
2-3 IU
230-410 ug/dl
230-410 ug/dl
Prawidłowe UIBC:
2 mg/dl
150-330 ug/dl
230-410 ug/dl
250-390 ug/dl
150-330 ug/dl
W niedoborze żelaza:
Stężenie żelaza w osoczu maleje, TIBC rośnie
Stężenie żelaza w osoczu rośnie, TIBC maleje
Stężenie żelaza w osoczu rośnie, TIBC rośnie
Stężenie żelaza w osoczu maleje, TIBC maleje
Stężenie żelaza w osoczu maleje, TIBC rośnie
Pokaż kolejne pytania
Powiązane tematy
#biochemia
Inne tryby
Nauka
Test
Powtórzenie