Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Ucz się szybciej
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Fiszki
Pamięciówka z biochemii
Test w formie fiszek Normy, zapotrzebowanie, pierwiastki śladowe
Ilość pytań:
80
Rozwiązywany:
4421 razy
Ilość żelaza w organizmie dorosłego człowieka
3-4g
10-13g
4-7mg
1-2g
3-4g
Ilość żelaza dostarczana z pokarmem w ciągu doby (średnio)
10-15mg
10g
2-4mg
2-4g
10-15mg
Średnia ilość dziennego wchłaniania żelaza
0,7 - 1,5mg
3-4g
2,4 - 4,9 mg
1-2g
0,7 - 1,5mg
Ile procent dostarczonego z dietą żelaza przeciętnie wchłaniamy z przewodu pokarmowego?
55%
10%
1%
40%
10%
Jaki procent żelaza magazynuje hemoglobina:
33%
0,25%
57,6%
0,1%
9%
57,6%
Ilość żelaza wydalana wraz ze złuszczającymi się komórkami nabłonka przewodu pokarmowego:
0,75 mg/dobę
1-4g/dobę
nie tracimy żelaza w takim mechaniźmie
2mg/dobę
0,75 mg/dobę
Ilość żelaza traconego z krwią miesiączkową w ciągu doby:
3-7g
1-2,5mg
2-4g
0,75mg
1-2,5mg
Dobowe zapotrzebowanie na żelazo:
Dorosły mężczyzna
Kobieta miesiączkująca
Kobieta w ciąży oraz dzieci i młodzież
Kobieta podczas laktacji
1,5mg
2,0mg
2,5mg
3,5mg
Dorosły mężczyzna
1,5mg
Kobieta miesiączkująca
2,0mg
Kobieta w ciąży oraz dzieci i młodzież
2,5mg
Kobieta podczas laktacji
3,5mg
Czynniki wpływające na wzrost wchłaniania żelaza i związane z dietą lub stanem przewodu pokarmowego:
obecność w diecie białek, aminokwasów
błonnik pokarmowy
kwas bursztynowy
dieta bogada w żelazo
zmniejszenie masy ciała
fityniany i polifenole (np. z herbaty)
hemochromatoza pierwotna
dieta uboga w żelazo
witamina C
obecność w diecie białek, aminokwasów
kwas bursztynowy
dieta bogada w żelazo
witamina C
Ogólnoustrojowe czynniki wpływające na wzrost wchłaniania żelaza:
dieta bogata w żelazo
niedokrwistość aplastyczna
kwas bursztynowy
zwiększona erytropoeza
hemochromatoza pierwotna
zaburzenia syntezy białek (np. w marskości wątroby)
niedobór żelaza w ustroju
zakażenia
achlorhydria
zwiększona erytropoeza
hemochromatoza pierwotna
zaburzenia syntezy białek (np. w marskości wątroby)
niedobór żelaza w ustroju
Czynniki wpływające na obniżenie wchłaniania żelaza i związane z dietą lub stanem przewodu pokarmowego:
nadmiar żelaza w ustroju
fosforany
hemochromatoza pierwotna
zmniejszenie masy ciała
achlorhydria
długotrwałe biegunki
zwiększona erytropoeza
fityniany i polifenole (np. z herbaty)
dieta uboga w żelazo
błonnik pokarmowy
witamina C w diecie
dieta bogata w wapń
resekcja żołądka
bezbiałkowa dieta
fosforany
achlorhydria
długotrwałe biegunki
fityniany i polifenole (np. z herbaty)
dieta uboga w żelazo
błonnik pokarmowy
dieta bogata w wapń
resekcja żołądka
bezbiałkowa dieta
Ogólnoustrojowe czynniki wpływające na obniżenie wchłaniania żelaza:
niedokrwistość aplastyczna
fityniany i polifenole (np. z herbaty)
zakażenia
hemochromatoza pierwotna
zmniejszenie masy ciała
nadmiar żelaza w ustroju
witamina C
resekcja żołądka
marskość wątroby
niedokrwistość aplastyczna
zakażenia
zmniejszenie masy ciała
nadmiar żelaza w ustroju
Stężenie ferrytyny w osoczu mężczyzn:
15-250 ug/l
10-15 ug/l
20-500 ug/l
2-50 mg/dl
20-500 ug/l
Stężenie ferrytyny w osoczu kobiet:
20-500 ug/l
20-70 ug/l
15-250 ug/l
10-15 ug/l
15-250 ug/l
Transferyna (Tf) - prawidłowe stężenie w surowicy:
200-400 mg/dl
20-500 ug/l
230-410 ug/dl
250-390 ug/dl
200-400 mg/dl
Wysycenie transferyny:
średnio 30%
10-15%
20-50%
0,1%
średnio 30%
20-50%
TIBC u mężczyzn:
15-250 ug/l
200-400 mg/dl
230-410 ug/dl
250-390 ug/dl
250-390 ug/dl
TIBC u kobiet:
200-400 mg/dl
250-390 ug/dl
230-410 ug/dl
2-3 IU
230-410 ug/dl
Prawidłowe UIBC:
250-390 ug/dl
150-330 ug/dl
230-410 ug/dl
2 mg/dl
150-330 ug/dl
W niedoborze żelaza:
Stężenie żelaza w osoczu maleje, TIBC maleje
Stężenie żelaza w osoczu rośnie, TIBC maleje
Stężenie żelaza w osoczu rośnie, TIBC rośnie
Stężenie żelaza w osoczu maleje, TIBC rośnie
Stężenie żelaza w osoczu maleje, TIBC rośnie
Pokaż kolejne pytania
Powiązane tematy
#biochemia
Inne tryby
Nauka
Test
Powtórzenie