Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Fiszki
Żywienie Zwierząt - paszoznawstwo
Test w formie fiszek
Ilość pytań:
24
Rozwiązywany:
5047 razy
Które krowy zajmują najlepsze kwatery na pastwisku?
Wysokowydajne
Krowy suche
Jałówki
Wysokowydajne
Jaka fermentacja jest najbardziej pożądana w kiszonce?
Mlekowa
Octowa
Masłowa
Mlekowa
Bakterie kwasu mlekowego (Clostridia):
Rozwijają się najlepiej w suchym środowisku
Są tlenowcami
Giną w środowisku kwaśnym
Giną w środowisku kwaśnym
Który zestaw zawiera surowce ławo kiszące się?
Kukurydza, trawy, lucerna, koniczyna
Kukurydza, buraki, koniczyna, lucerna
Kukurydza, trawy, GPS, prasowane wysłodki buraczane
Kukurydza, trawy, GPS, prasowane wysłodki buraczane
Jakich rodzajów strat podczas produkcji kiszonki można uniknąć?
Polowych, fermentacji
Oddychania, wtórnej fermentacji
Soku kiszonkowego, wtórnej fermentacji
Soku kiszonkowego, wtórnej fermentacji
Ile suchej masy zawiera sianokiszonka?
powyżej 40% SM
30-40% SM
do 30% SM
powyżej 40% SM
Jaki proces usuwa związki antyżywieniowe z ziemniaków?
Kiszenie
Mycie
Poddawanie wysokiej temperaturze
Poddawanie wysokiej temperaturze
Która z podanych roślin działa mlekopędnie?
Cebula
Ziemniak
Burak
Burak
Kto nie zda żywienia?
Magda
Marta
Angelika
Kaja
Magda
Która roślin nie wpływa negatywnie na smak mleka?
Marchew
Burak
Ziemniak
Ziemniak
Która cecha okopowych wpływa na ich złe przechowywanie?
Niska zawartość włókna
Zanieczyszczenie ziemią
Duża ilość wody
Duża ilość wody
Pasza treściwa:
W 1 kg SM zawiera poniżej 160g włókna surowego i powyżej 0,9 JPM
W 1 kg SM zawiera poniżej 160g włókna surowego i poniżej 0,9 JPM
W 1 kg SM zawiera powyżej 160g włókna surowego i poniżej 0,9 JPM
W 1 kg SM zawiera powyżej 160g włókna surowego i powyżej 0,9 JPM
W 1 kg SM zawiera poniżej 160g włókna surowego i powyżej 0,9 JPM
Przemiana głodowa to:
Wymywanie składników pokarmowych podczas deszczu
Oddychanie roślin po ich skoszeniu
Fermentacja podczas suszenia i przechowywania
Oddychanie roślin po ich skoszeniu
Słoma to:
Zielonka wysuszona w warunkach naturalnych
Pozostałość po omłocie roślin zbieranych na ziarno lub nasiona
Zielonka wysuszona w wysokiej temperaturze
Pozostałość po omłocie roślin zbieranych na ziarno lub nasiona
Która słoma używana jest podczas skarmiania zielonkami lub wywarem ze względu na działanie zatwardzające?
Słoma żytnia
Słoma owsiana
Słoma jęczmienna
Słoma jęczmienna
Co powoduje ługowanie?
Zwiększa ilość białka
Zwiększa strawność
Poprawia walory smakowe
Zwiększa strawność
Co jest produktem ubocznym przemysłu browarniczego?
Młóto
Wywar
Melasa
Młóto
Które zdanie o roślinach strączkowych jest fałszywe?
Zawierają dużo składników mineralnych i witamin
Zawierają dużo białka dobrze trawionego przez monogastryczne
Białko jest bardzo szybko rozkładane w żwaczu
Zawierają dużo składników mineralnych i witamin
Jakiemu procesu poddawane są śruty poekstrakcyjne w celu usunięcia substancji antyżywieniowych?
Gotowaniu
Tostowaniu
Spalaniu
Tostowaniu
Który rodzaj mieszanki przemysłowej nie dostarcza zwierzętom białka i energii?
Premiks
Mieszanka uzupełniająca
Mieszanka pełnoporcjowa
Premiks
Probiotyki:
Poprawiają walory smakowe paszy
Zakwaszają środowisko przewodu pokarmowego
Podnoszą strawność składników pokarmowych pasz
Zakwaszają środowisko przewodu pokarmowego
Przeciwutleniacze:
Nadają produktom atrakcyjną barwę
Hamują rozwój pleśni
Chronią tłuszcze, witaminy, karotenoidy
Chronią tłuszcze, witaminy, karotenoidy
Detoksykanty:
Hamują rozwój pleśni
Blokują wchłanianie mikotoksyn w przewodzie pokarmowym
Obniżają pH w przewodzie pokarmowym zwierząt
Blokują wchłanianie mikotoksyn w przewodzie pokarmowym
Kokcydiostatyki
Pomagają utrzymać prawidłowy poziom kokcydiazy
Powodują choroby drobiu
Zapobiegają kokcydiozie
Zapobiegają kokcydiozie
Powiązane tematy
#utp
#podkowka
#zywieniezwierzat
#zywienie
#zwierzeta
#sesja
#paszoznawstwo
Inne tryby
Nauka
Test
Powtórzenie