Fiszki

Bydło partytime 2

Test w formie fiszek
Ilość pytań: 50 Rozwiązywany: 2954 razy
90. Który zestaw aminokwasów powoduje spadek produkcji przy ich niedoborze:
a) Leucyna, metionina, tryptofan
b) Arginina, Metionina, Fenyloalanina
d) Lizyna, metionina, tryptofan
c) Kwas glutaminowy, alanina, leucyna
d) Lizyna, metionina, tryptofan
91. Ureaza wydzielana jest przez:
d) Grzyby
c) Archeony
b) Pierwotniaki
a) Bakterie
a) Bakterie
92. Kwasy tłuszczowe pokrywają zapotrzebowanie na energię w :
c) 70%
d) 50%
b) 90%
a) 80%
c) 70%
93. Węglowodany w żołądku rozkładane są do:
a) Kwasu octowego, kwasu moczowego , kwasu masłowego
d) Kwasu propionowego, kwasu octowego, kwasu mlekowego
b) Kwasu octowego, kwasu masłowego, kwasu propionowego
c) Kwasu glutaminowego, kwasu mlekowego, kwasu masłowego
b) Kwasu octowego, kwasu masłowego, kwasu propionowego
94. Stosunek kwasu octowego, kwasu propionowego, kwasu masłowego wynosi:
a) 10:20:70
d) 65:20:15
c) 65:15:20
b) 40:40:20
d) 65:20:15
95. Kwas octowy jest produktem:
d) Fermentacji skrobi
a) Rozkładu kwasu moczowego
c) Rozkładu włókna
b) Rozkładu włóknika
c) Rozkładu włókna
96. Produktem fermentacji skrobi jest:
a) Kwas propionowy
c) Kwas octowy
d) Kwas mlekowy
b) Kwas masłowy
a) Kwas propionowy
97. Podniesienie temperatury żwacza o 0,5 *C spowoduje:
b) Nabrzmienie żołądka
a) Nagromadzenie gazów
c) Procesy namnażania bakterii zostaną przyspieszone
d) Procesy namnażania bakterii zostaną spowolnione
d) Procesy namnażania bakterii zostaną spowolnione
98. Temperatura żwacza wynosi:
d) 38*C
c) 41*C
a) 40*C
b) 39,5*C
b) 39,5*C
99. Kulawizny określa się według:
d) 6 stopniowej skali
a) 3 stopniowej skali
b) 4 stopniowej skali
c) 5 stopniowej skali
c) 5 stopniowej skali