Fiszki

Bydło partytime 2

Test w formie fiszek
Ilość pytań: 50 Rozwiązywany: 2601 razy
90. Który zestaw aminokwasów powoduje spadek produkcji przy ich niedoborze:
d) Lizyna, metionina, tryptofan
c) Kwas glutaminowy, alanina, leucyna
b) Arginina, Metionina, Fenyloalanina
a) Leucyna, metionina, tryptofan
d) Lizyna, metionina, tryptofan
91. Ureaza wydzielana jest przez:
a) Bakterie
b) Pierwotniaki
c) Archeony
d) Grzyby
a) Bakterie
92. Kwasy tłuszczowe pokrywają zapotrzebowanie na energię w :
b) 90%
a) 80%
c) 70%
d) 50%
c) 70%
93. Węglowodany w żołądku rozkładane są do:
d) Kwasu propionowego, kwasu octowego, kwasu mlekowego
b) Kwasu octowego, kwasu masłowego, kwasu propionowego
c) Kwasu glutaminowego, kwasu mlekowego, kwasu masłowego
a) Kwasu octowego, kwasu moczowego , kwasu masłowego
b) Kwasu octowego, kwasu masłowego, kwasu propionowego
94. Stosunek kwasu octowego, kwasu propionowego, kwasu masłowego wynosi:
c) 65:15:20
d) 65:20:15
b) 40:40:20
a) 10:20:70
d) 65:20:15
95. Kwas octowy jest produktem:
b) Rozkładu włóknika
a) Rozkładu kwasu moczowego
d) Fermentacji skrobi
c) Rozkładu włókna
c) Rozkładu włókna
96. Produktem fermentacji skrobi jest:
a) Kwas propionowy
d) Kwas mlekowy
b) Kwas masłowy
c) Kwas octowy
a) Kwas propionowy
97. Podniesienie temperatury żwacza o 0,5 *C spowoduje:
c) Procesy namnażania bakterii zostaną przyspieszone
a) Nagromadzenie gazów
b) Nabrzmienie żołądka
d) Procesy namnażania bakterii zostaną spowolnione
d) Procesy namnażania bakterii zostaną spowolnione
98. Temperatura żwacza wynosi:
c) 41*C
d) 38*C
a) 40*C
b) 39,5*C
b) 39,5*C
99. Kulawizny określa się według:
c) 5 stopniowej skali
b) 4 stopniowej skali
d) 6 stopniowej skali
a) 3 stopniowej skali
c) 5 stopniowej skali