Fiszki

pokarmowy gumed fizjo

Test w formie fiszek hemostaza pokarmowy fizjo giełda gumed 16/17, 18
Ilość pytań: 215 Rozwiązywany: 6546 razy
BAO bada się godzinę po spożyciu pokarmu
p
f
f
Większość czynników krzepnięcia występuje w postaci zymogenu
p
f
p
Plazmina wspomaga tworzenie kalikreiny która pobudza tworzenie plazminy
f
p
p
Zwiększenie ciśnienia w jamie brzusznej ułatwia defekację
p
f
p
Komórki okładzinowe wytwarzają czynnik/białko R który wiąże się B12.
f
p
f
Po zakończeniu fazy gardłowej połykania zamykają się drogi oddechowe
f
p
f
Motylina hamuje skurcze żołądka
f
p
f
Acetylocholina wydzielana przez n. błędny działa hamująco na zwieracz dolny przełyku.
p
f
f
Somatostatyna i PP hamują działanie wydzielnicze trzustki.
p
f
p
Metoda Duke’a jest wykorzystywana do określania czasu krzepnięcia
p
f
f
Wydzielanie histaminy z komórek srebrochłonnych jest powodowane jedynie przez gastrynę
p
f
f
.po polknieciu cisnienie w zwieraczu dolnym przełyku spada do 20-30mm wody
f
p
f
kora mózgu może zatrzymac ruchy okreznicy i odbutnicy
f
p
p
czynnik von W wytwarzany jest w postaci aktywnego polimeru
p
f
f
.Przełykanie gardłowe jest odruchowe
f
p
f