UDP- galaktoza może zostać bezpośrednio wykorzystana do :
C) Syntezy glikogenu
D) Żadne z powyższych
B) Wiązania Leków i hormonów które mają zostać wydalone z żółcią
A) Estryfikacji bilirubiny
D) Żadne z powyższych
UDP- galaktoza może zostać bezpośrednio wykorzystana do :
C) Syntezy glikogenu
D) Żadne z powyższych
B) Wiązania Leków i hormonów które mają zostać wydalone z żółcią
A) Estryfikacji bilirubiny
D) Żadne z powyższych
Anomery glukozy
B) forma łańcuchowa i pierścieniowa glukozy
A) D-ALFA glukoza i D-Beta glukoza
D) L-alfa glukoza i D-alfa glukoza
C) D-alfa glukoza i L-beta glukoza
A) D-ALFA glukoza i D-Beta glukoza
Anomery glukozy
B) forma łańcuchowa i pierścieniowa glukozy
A) D-ALFA glukoza i D-Beta glukoza
D) L-alfa glukoza i D-alfa glukoza
C) D-alfa glukoza i L-beta glukoza
A) D-ALFA glukoza i D-Beta glukoza
Biotyna koenzym potrzebny przy przemianie :
A) Pirogronian-&rt;szczczawioctan
D) jabłczan -&rt; szczawiooctan
B) Pirogronian-&rt;mleczan
C) sukcynylo - CoA -&rt; Metylomalonylo - CoA
A) Pirogronian-&rt;szczczawioctan
Biotyna koenzym potrzebny przy przemianie :
A) Pirogronian-&rt;szczczawioctan
D) jabłczan -&rt; szczawiooctan
B) Pirogronian-&rt;mleczan
C) sukcynylo - CoA -&rt; Metylomalonylo - CoA
A) Pirogronian-&rt;szczczawioctan
Hemoliza krwinek czerwonych spowodowana spożyciem niektórych leków lub ziaren bobu jest wywołana nieprawidłowym działaniem:
D) dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej,
B) dehydrogenazy gliceraldehydo-3-fosforanowej,
C) oksydazy L-glukonolaktonowej,
A) reduktazy aldozowej,
D) dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej,
Hemoliza krwinek czerwonych spowodowana spożyciem niektórych leków lub ziaren bobu jest wywołana nieprawidłowym działaniem:
D) dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej,
B) dehydrogenazy gliceraldehydo-3-fosforanowej,
C) oksydazy L-glukonolaktonowej,
A) reduktazy aldozowej,
D) dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej,
Proteoglikany:
D) mają jeden łańcuch białkowy połączony z kwasem hialuronowym i glikozaminoglikanami
C) mają charakter hydrofobowy, co determinuje ich właściwości biologiczne
A) są makrocząsteczkami
B) brak prawidłowej odpowiedzi
A) są makrocząsteczkami
Proteoglikany:
D) mają jeden łańcuch białkowy połączony z kwasem hialuronowym i glikozaminoglikanami
C) mają charakter hydrofobowy, co determinuje ich właściwości biologiczne
A) są makrocząsteczkami
B) brak prawidłowej odpowiedzi
A) są makrocząsteczkami
Dziewięciolatek został przywieziony na SOR w stanie śpiączki, z jego ust czuć było owocowy zapach. Po przeprowadzeniu badań stężenie glukozy we krwi wynosiło 580 mg/dl. Lekarz podał dożylnie insulinę i chlorek potasu. Szybki efekt działania insuliny związany był z:
C) Transportem glukozy do mózgu
B) stymulacją glikogenolizy w wątrobie
A) stymulacją glukoneogenezy w wątrobie
D) wzmożonym transportem do mięśni
D) wzmożonym transportem do mięśni
Dziewięciolatek został przywieziony na SOR w stanie śpiączki, z jego ust czuć było owocowy zapach. Po przeprowadzeniu badań stężenie glukozy we krwi wynosiło 580 mg/dl. Lekarz podał dożylnie insulinę i chlorek potasu. Szybki efekt działania insuliny związany był z:
C) Transportem glukozy do mózgu
B) stymulacją glikogenolizy w wątrobie
A) stymulacją glukoneogenezy w wątrobie
D) wzmożonym transportem do mięśni
D) wzmożonym transportem do mięśni
W jednym obrocie cyklu Krebsa powstaje: ( w wyniku spalania jednego mola Acetylo - CoA)
D) Różna ilość CO2, ponieważ acetylo - CoA może mieć różną długość łańcucha
A) 1 mol CO2
B) 38 moli Co2
C) Żadne z powyższych
C) Żadne z powyższych
W jednym obrocie cyklu Krebsa powstaje: ( w wyniku spalania jednego mola Acetylo - CoA)
D) Różna ilość CO2, ponieważ acetylo - CoA może mieć różną długość łańcucha
A) 1 mol CO2
B) 38 moli Co2
C) Żadne z powyższych
C) Żadne z powyższych
Do reakcji anaplerotycznych cyklu Krebsa można wykorzystać CO2 pochodzące z:
glikolizy
żadne z wymienionych
cyklu Krebsa
fotosyntezy
cyklu Krebsa
Do reakcji anaplerotycznych cyklu Krebsa można wykorzystać CO2 pochodzące z:
glikolizy
żadne z wymienionych
cyklu Krebsa
fotosyntezy
cyklu Krebsa
Niedobór kinazy pirogronianowej powoduje podwyższone stężenie w czerwonych krwinkach związku:
C) fosfoenolopirogronianiu
A) acetylo- CoA
B) pirogronianiu
D) tiaminy
C) fosfoenolopirogronianiu
Niedobór kinazy pirogronianowej powoduje podwyższone stężenie w czerwonych krwinkach związku:
C) fosfoenolopirogronianiu
A) acetylo- CoA
B) pirogronianiu
D) tiaminy
C) fosfoenolopirogronianiu
Które z pierwiastków nie wpływa na powstanie ROS
A) Fe
C) Mg
D) Mn
B) Cu
C) Mg
Które z pierwiastków nie wpływa na powstanie ROS
A) Fe
C) Mg
D) Mn
B) Cu
C) Mg
Pożywka dla plemników:
A) fruktoza
B) glukoza
A) fruktoza
Pożywka dla plemników:
A) fruktoza
B) glukoza
A) fruktoza
Transporter GLUT-5 znajduje się:
B) jelito grube
D) serce
A) jelito cienkie
C) brak poprawnej odpowiedzi
A) jelito cienkie
Transporter GLUT-5 znajduje się:
B) jelito grube
D) serce
A) jelito cienkie
C) brak poprawnej odpowiedzi
A) jelito cienkie
Najdłuższy okres półtrwania ma
A) anionorodnik ponadtlenkowy
C) rodnik hydroksylowy
B) nadtlenek wodoru
B) nadtlenek wodoru
Najdłuższy okres półtrwania ma
A) anionorodnik ponadtlenkowy
C) rodnik hydroksylowy
B) nadtlenek wodoru
B) nadtlenek wodoru
Starterem białkowym w syntezie glikogenu może być:
c) UDP-glukoza
a) termogenina
d) N-acetyloglukozoamina
b) glikogenina
b) glikogenina
Starterem białkowym w syntezie glikogenu może być:
c) UDP-glukoza
a) termogenina
d) N-acetyloglukozoamina
b) glikogenina
b) glikogenina
In vivo do usuwania ROS nie służy:
C) mieloperoksydaza
D) katalaza
A) peroksydaza glutationowa
B) dysmutaza nadtlenowa
C) mieloperoksydaza
In vivo do usuwania ROS nie służy:
C) mieloperoksydaza
D) katalaza
A) peroksydaza glutationowa
B) dysmutaza nadtlenowa
C) mieloperoksydaza
Forma hemiacetalowa aldoz powstaje w wyniku łączenia grupy (nie pamiętam jakie tu było słowo):
D) aldehydowej z karboksylową
B) ketonowej z alkoholową
A) aldehydowej z alkoholową
C) aldehydowej z ketonową
A) aldehydowej z alkoholową
Forma hemiacetalowa aldoz powstaje w wyniku łączenia grupy (nie pamiętam jakie tu było słowo):
D) aldehydowej z karboksylową
B) ketonowej z alkoholową
A) aldehydowej z alkoholową
C) aldehydowej z ketonową
A) aldehydowej z alkoholową
Alkohol etylowy:
C) głównym źródłem endogennego alkoholu są bakterie jelitowe, a wśród nich drożdże piwne
A) nie może być produkowany przez człowieka i jego obecność we krwi świadczy o spożyciu
D) jest redukowany do aldehydu octowego a potem do kwasu octowego, który jest głównym metabolitem
B) głównym źródłem endogennego alkoholu jest glikoliza
C) głównym źródłem endogennego alkoholu są bakterie jelitowe, a wśród nich drożdże piwne
Alkohol etylowy:
C) głównym źródłem endogennego alkoholu są bakterie jelitowe, a wśród nich drożdże piwne
A) nie może być produkowany przez człowieka i jego obecność we krwi świadczy o spożyciu
D) jest redukowany do aldehydu octowego a potem do kwasu octowego, który jest głównym metabolitem
B) głównym źródłem endogennego alkoholu jest glikoliza
C) głównym źródłem endogennego alkoholu są bakterie jelitowe, a wśród nich drożdże piwne
Głównym źródłem izomaltozy:
D) trzcina i buraki cukrowe
C) jest mleko
B) są drożdze
A) są drożdze
B) są drożdze
Głównym źródłem izomaltozy:
D) trzcina i buraki cukrowe
C) jest mleko
B) są drożdze
A) są drożdze
B) są drożdze
Cyjanki są inhibitorami:
D) kompleksu IV
A) kompleksu I
C) kompleksu III
B) kompleksu II
D) kompleksu IV
Cyjanki są inhibitorami:
D) kompleksu IV
A) kompleksu I
C) kompleksu III
B) kompleksu II
D) kompleksu IV
Po zdrowym śniadaniu u zdrowego studenta Wydziału Lekarskiego,ale tam było, że w watrobie :
fosfofruktokinaza-2
uruchomienie GLUT-4
ehydrogenaza glukozo - 6 fosforanowa
glikogenoliza
fosfofruktokinaza-2
Po zdrowym śniadaniu u zdrowego studenta Wydziału Lekarskiego,ale tam było, że w watrobie :