leukodystrofia metachromatyczna - arylosulfataza A - sfingomielina
59) W fizjologicznej regulacji syntezy kwasów żółciowych największe znaczenie ma:
Bezpośrednie hamowanie 7-a hydroksylazy przez powstające kwasy żółciowe
pobudzenie przez kwasy żółciowe receptora FXR w enterocycie w wyniku czego jest syntezowana FGF19 który dziala hamująco na ekspresje 7a hydroksylazy w hepatocycie
pobudzenie przez kwasy żółciowe receptora FXR w hepatocycie w wyniku czego hamowana jest ekspresja 7-a hydroksylazy
hamowanie 7a hydroksylazy przez powstające kwasy żółciowe oraz pobudzenie receptora LXR w hepatocycie co prowadzi do obniżenia ekspresji genu 7a hydroksylazy i obiżenia wychwytu kwasów żółciowych
pobudzenie przez kwasy żółciowe receptora FXR w enterocycie w wyniku czego jest syntezowana FGF19 który dziala hamująco na ekspresje 7a hydroksylazy w hepatocycie
60) Kwasy tłuszczowe o ultradługim łańcuchu:
są początkowo metabolizowane w peroksysomach, a zaburzenia ich transportu lub metabolizmu prowadzą do powstawania adrenoleukodystrofii
powstają z kwasów tłuszczowych o długim łańcuchu w wyniku reakcji elongacji zachodzącej w peroksysomach i mitochondrium
są niezbędnym składnikiem diety, gdyż nasz organizm nie potrafi ich syntetyzować
ze względu na metabolizm w peroksysomach i mitochondriach prowadzą do powstawania dużych ilości acetylo-CoA, w efekcie czego obserwujemy skłonność do ketozy
są początkowo metabolizowane w peroksysomach, a zaburzenia ich transportu lub metabolizmu prowadzą do powstawania adrenoleukodystrofii