Test w formie fiszek Biologia klasa 7, dział 3: Układ pokarmowy, test z podręcznika "Puls Życia" wydawnictwa Nowa Era
Ilość pytań: 34
Rozwiązywany: 105670 razy
Zaznacz cechy białek:
są podstawowym materiałem budulcowym komórek
stanową materiał zapasowy organizmu
odpowiadają za transport substancji w organizmie
umożliwiają odbieranie informacji ze środowiska
dostarczają organizmowi energię
są podstawowym materiałem budulcowym komórek
odpowiadają za transport substancji w organizmie
umożliwiają odbieranie informacji ze środowiska
Które z witamin rozpuszczalne są w wodzie?
B9
A
B12
K
D
C
B9
B12
C
Żółć wytwarzana jest w:
dwunastnicy
wątrobie
trzustce
żołądku
wątrobie
Jaka jest rola kosmków w jelicie cienkim?
wytwarzają enzymy trawienne
rozbijają tłuszcz na mniejsze cząsteczki
zwiększają powierzchnię wchłaniania
rozkładają cukry
zwiększają powierzchnię wchłaniania
Ile zębów stałych ma dorosły człowiek?
30
28
36
32
32
Podstawowym źródłem energii dla organizmu są
tłuszcze
węglowodany
białka
węglowodany
Aminokwasy, których organizm nie potrafi wytworzyć i pobiera je z pokarmu to
aminokwasy egozgenne
aminokwasy endodenne
aminokwasy egozgenne
Co jest najbogatszym źródłem węglowodanów?
mięso i jaja
warzywa, owoce i zboża
ryby i owoce morza
produkty mleczne
warzywa, owoce i zboża
Które białka umożliwiają nam odbieranie informacji ze środowiska?
obronne
sygnałowe
budulcowe
receptorowe
receptorowe
Dobrym źródłem wapnia są:
ryby morskie
mleko, sery i jaja
owoce cytrusowe, pietruszka
zielona warzywa liściaste
mleko, sery i jaja
Niedobór witaminy D3 powoduje:
zapalenie skóry i śluzówki jamy ustnej
osteoporozę, krzywicę
zaburzenia krzepliwości krwi
bóle mięśni
osteoporozę, krzywicę
Jaka bakteria powoduje chorobę wrzodową żołądka?
Helicobacter pylori
E. coli
Salmonella
Staphylococcus aureus
Helicobacter pylori
Zaburzenie odżywiania polegające na jedzeniu mniej niż potrzebuje tego organizm to
nadwaga
bulimia
anoreksja
otyłość
anoreksja
Połącz w parę witaminę z jej źródłem.
D
C
B6
A
masło, mleko, tran
owoce cytrusowe, pietruszka, kapusta
orzechy, soja, drożdże
żółte owoce i warzywa, jaja, mięso
D
masło, mleko, tran
C
owoce cytrusowe, pietruszka, kapusta
B6
orzechy, soja, drożdże
A
żółte owoce i warzywa, jaja, mięso
Pepsyna jest enzymem produkowanym w:
jamie ustnej
trzustce
wątrobie
żołądku
żołądku
Zaznacz gruczoły trawienne.
wątroba
trzustka
dwunastnica
żołądek
ślinianki
wątroba
trzustka
ślinianki
Uzupełnij zdanie dotyczące spożywania wody.
Woda jest bardzo istotnym składnikiem ludzkiego organizmu. Ciało dorosłego mężczyzny składa się w około
. . . . . . . .
, a dorosłych kobiet w
. . . . . . . .
z wody. Aby utrzymywać odpowiedni poziom nawodnienia organizmu należy pić około
. . . . . . . .
wody dziennie.
Woda jest bardzo istotnym składnikiem ludzkiego organizmu. Ciało dorosłego mężczyzny składa się w około 60%, a dorosłych kobiet w 55% z wody. Aby utrzymywać odpowiedni poziom nawodnienia organizmu należy pić około 2 litrów wody dziennie.
Zaznacz cukry proste.
glikogen
skrobia
fruktoza
glukoza
fruktoza
glukoza
Ile posiłków dziennie należy spożywać?
6
3
5
4
5
Zmniejszona odporność, owrzodzenie dziąseł i wypadanie zębów to skutki niedoboru: