Fiszki
biologia cz.1
Test w formie fiszek powtórki biologia matura
Ilość pytań: 47
Rozwiązywany: 1836 razy
ogół, szczegół
od ogółu do szczegółu
od szczegółu do ogółu
dedukcja
od ogółu do szczegółu
indukcja
od szczegółu do ogółu
problem badawczy jest w formie..
pytania
próby
próba badawcza
próba kontrolna
poddawanie działaniu wybranego czynnika
brak czynnika
próba badawcza
poddawanie działaniu wybranego czynnika
próba kontrolna
brak czynnika
zmienne
zmienna niezależna
zmienna zależna
zmienna niezależna
na osi X
związki nieorganiczne
H2O
CO2
białka
substancje z atomami węgla
H2CO3
substancje bez atomów węgla
sole mineralne
cukry
H2O
CO2
H2CO3
substancje bez atomów węgla
sole mineralne
związki organiczne
lipidy
kwasy nukleinowe
CO2
cukry
sole mineralne
substancje z atomami węgla
H2CO3
substancje bez atomów węgla
białka
lipidy
kwasy nukleinowe
cukry
substancje z atomami węgla
białka
ilość makroelementów w suchej masie
powyżej 0,01%
ilość mikroelementów w suchej masie
poniżej 0,01%
mikro, makroelementy
mikroelementy
makroelementy
Fe Cu Zn I Mn (Mo B Se Cr F)
Ca Mg Na Cl K + biogenne
mikroelementy
Fe Cu Zn I Mn (Mo B Se Cr F)
makroelementy
Ca Mg Na Cl K + biogenne
pierwiastek (biogenny) wchodzi w skład cysteiny i metioniny
S
siarka
1. w aminokwasach budujących białka umożliwia powstawanie mostków disiarczkowych
2. mostki disiarczkowe odpowiadają za utrzymanie odpowiedniej struktury białka
3. białka z siarką nie występują w wytworach naskórka
1. w aminokwasach budujących białka umożliwia powstawanie mostków disiarczkowych
2. mostki disiarczkowe odpowiadają za utrzymanie odpowiedniej struktury białka
fosfor
1. występuje tylko w lipidach
2. jest składnikiem m.in. ATP
3. buduje kości i zęby
4. reguluje procesy metaboliczne
1. jest składnikiem m.in. ATP
2. buduje kości i zęby
3. reguluje procesy metaboliczne
pierwiastki i ich funkcje
wapń
magnez
potas
sód
żelazo
jod
składnik szkieletu kręgowców, wpływa na skurcze mięśni, udział w procesie krwi
składnik kości i chlorofilu
przewodzenie impulsów, wpływ na skurcze mięsni
składnik płynów ustrojowych, przewodzenie impulsów nerwowych
składnik mioglobiny i hemoglobiny
składnik hormonów tarczycy
wapń
składnik szkieletu kręgowców, wpływa na skurcze mięśni, udział w procesie krwi
magnez
składnik kości i chlorofilu
potas
przewodzenie impulsów, wpływ na skurcze mięsni
sód
składnik płynów ustrojowych, przewodzenie impulsów nerwowych
żelazo
składnik mioglobiny i hemoglobiny
jod
składnik hormonów tarczycy
wiązania chemiczne są tworzone przez
elektrony walencyjne
wiązania
wiązanie kowalencyjne spolaryzowane
wiązanie kowalencyjne niespolaryzowane
wiązanie jonowe
wiązanie wodorowe
oddziaływania hydrofobowe
wspólna para przesunięta jest w stronę jednego z atomów,gdy różnice elektroujemności wiązania jest większa niż 0,4, a mniejsza niż 1,7.
podobna siła przyciągania się atomów, gdy różnica elektroujemności wynosi od 0 do 0,4.
silne wiązanie, gdy różnica ta jest większa bądź równa wartości 1,7.
wiązanie występujące między atomami w jednej cząsteczce, odpowiedzialne za właściwości wody
powstają gdy w środowisku wodnym znajdują się cząsteczki które nie są dipolami, tworzą błony biologiczne
wiązanie kowalencyjne spolaryzowane
wspólna para przesunięta jest w stronę jednego z atomów,gdy różnice elektroujemności wiązania jest większa niż 0,4, a mniejsza niż 1,7.
wiązanie kowalencyjne niespolaryzowane
podobna siła przyciągania się atomów, gdy różnica elektroujemności wynosi od 0 do 0,4.
wiązanie jonowe
silne wiązanie, gdy różnica ta jest większa bądź równa wartości 1,7.
wiązanie wodorowe
wiązanie występujące między atomami w jednej cząsteczce, odpowiedzialne za właściwości wody
oddziaływania hydrofobowe
powstają gdy w środowisku wodnym znajdują się cząsteczki które nie są dipolami, tworzą błony biologiczne
woda
1. nie bierze udziału w reakcjach chemicznych, tworzy środowisko dla ich przebiegu
2. obojętna elektrycznie i chemicznie
3. jej cząsteczki są dipolami
1. nie bierze udziału w reakcjach chemicznych, tworzy środowisko dla ich przebiegu
2. obojętna elektrycznie i chemicznie
3. jej cząsteczki są dipolami
właściwości wody
uniwersalny rozpuszczalnik
duże napięcie powierzchniowe
wysokie ciepło parowania
duże ciepło właściwe
gęstość mniejsza w stanie stałym niz w ciekłym
środowisko przebiegania reakcji w organizmie
działanie sił kohezji i adhezji, po warstwie powierzchniowej mogą poruszać się drobne organizmy
funkcja termoregulacyjna, musi dużo energii przyjąć aby zmienić swój stan skupienia
chroni organizm przed dużymi zmianami temperatury otoczenia
cząsteczki w lodzie ułożone są regularnie, w płynnym losowo
uniwersalny rozpuszczalnik
środowisko przebiegania reakcji w organizmie
duże napięcie powierzchniowe
działanie sił kohezji i adhezji, po warstwie powierzchniowej mogą poruszać się drobne organizmy
wysokie ciepło parowania
funkcja termoregulacyjna, musi dużo energii przyjąć aby zmienić swój stan skupienia
duże ciepło właściwe
chroni organizm przed dużymi zmianami temperatury otoczenia
gęstość mniejsza w stanie stałym niz w ciekłym
cząsteczki w lodzie ułożone są regularnie, w płynnym losowo
sole mineralne
1. bufory przeciwdziałają zmianom pH np.kwas węlowy
2. sole mineralne pobierane są z pokarmem
1. bufory przeciwdziałają zmianom pH np.kwas węlowy
2. sole mineralne pobierane są z pokarmem
węglowodany
monosacharydy
oligosacharydy
polisacharydy
triozy, pentozy, heksozy
disacharydy, występuje wiązanie O-glikozydowe
nierozpuszczalne w wodzie, np. skrbia, glikogen
monosacharydy
triozy, pentozy, heksozy
oligosacharydy
disacharydy, występuje wiązanie O-glikozydowe
polisacharydy
nierozpuszczalne w wodzie, np. skrbia, glikogen