Fiszki

Przed maturą: człowiek i układ pokarmowy

Test w formie fiszek budowa i funkcjonowanie ukł pokarmowego człowieka, składniki pokarmowe, trawienie, wchłanianie, choroby i zaburzenia
Ilość pytań: 20 Rozwiązywany: 646 razy
Zaznacz nieorganiczne składniki pokarmowe
wit. PP
Mg
Na
C6H12O6
C2H5OH
H2O
Mg
Na
H2O
Zaznacz źródło lipidów dla organizmu
tran
mleko
makaron
mięso
tran
Zaznacz źródło białka dla organizmu
jaja
pieczywo
smalec
gorczyca
jaja
Wskaż poprawne pojęcie: to związki, których organizm nie potrafi wytworzyć i przyjmuje je wraz z pokarmem
związki endogenne
związki egzogenne
związki egzogenne
Wskaż poprawną definicję pokarmu pełnowartościowego
pokarm, który zawiera w porcji elementy białka, tłuszczy i węglowodanów w odpowiednich proporcjach
pokarm, który zawiera potrzebne związki egzogenne
pokarm, który dostarcza odpowiednią liczbę kalorii (np.: 667kcal = 2000kcal / 3 posiłki)
pokarm, który zawiera potrzebne związki egzogenne
Oznacz prawda/fałsz
1. Kwas linolowy należy do tłuszczy NNKT
2. NNKT należą do grupy związków endogenicznych
3. Lipoproteiny HDL przeciwdziałają odkładaniu się lipoprotein LDL w świetle naczyń krwionośnych
1. Kwas linolowy należy do tłuszczy NNKT
Niedobór witamin w organizmie w granicy normy określa się mianem
hipowitaminozy
Wskaż witaminy rozpuszczające się w wodzie
D3
C
B1
B5
K
A
C
B1
B5
Uszereguj elementy układu pokarmowego zaczynając od *odbytu*
j. cienkie (czcze)
odbyt
gardło
j. cienkie (kręte)
dwunastnica
j. grube (odbytnica)
przełyk
żołądek
j. grube (okrężnica)
jama ustna
1
odbyt
2
j. grube (odbytnica)
3
j. grube (okrężnica)
4
j. cienkie (kręte)
5
j. cienkie (czcze)
6
dwunastnica
7
żołądek
8
przełyk
9
gardło
10
jama ustna
Wskaż prawidłowy wzór zębowy u człowieka (kolejność zapisu: siekacze, kły, przedtrzonowce, trzonowce)
2 1 2 3
1 2 2 3
2 1 3 2
2 1 2 3
Połącz funkcję z odpowiednim elementem budującym ścianę ukł. pokarmowego
produkcja kwasu solnego
wchłanianie produktów trawienia
przesuwanie pokarmu i produktów trawienia
oddzielenie układu od reszty organizmu
błona śluzowa
błona podśluzowa
błona mięśniowa
błona surowicza
produkcja kwasu solnego
błona śluzowa
wchłanianie produktów trawienia
błona podśluzowa
przesuwanie pokarmu i produktów trawienia
błona mięśniowa
oddzielenie układu od reszty organizmu
błona surowicza
Wpisz liczbę ślinianek występującą u człowieka (podaj cyfrę)
3
Skąd dostarcza krew żyła wrotna?
z jelita
z żołądka
z serca
z jelita
Połącz w pary enzymy z rozkładanymi przez nie związkami
pepsyna
lipaza
amylaza ślinowa
białka
tłuszcze
polisacharydy
pepsyna
białka
lipaza
tłuszcze
amylaza ślinowa
polisacharydy
Przyporządkuj odpowiednie glikozydazy do procesu trawienia
amylaza ślinowa
amylaza trzustkowa
disacharydaza
np. polisacharydy -> dekstryny + maltoza
np. dekstryny -> maltoza
np. maltoza -> glukoza
amylaza ślinowa
np. polisacharydy -> dekstryny + maltoza
amylaza trzustkowa
np. dekstryny -> maltoza
disacharydaza
np. maltoza -> glukoza
Podaj nazwę struktury, która transportuje w limfie tłuszcze
chylomikron
Jaki związek reguluje hormon gastryny w żołądku?
kwas solny
Brak tolerancji na gluten to
sepsa
żadne z powyższych
celiakia
bulimia
cukrzyca
celiakia
Choroba, przy której głównym objawem jest brak uczucia łaknienia, to
żadne z powyższych
sepsa
cukrzyca
bulimia
celiakia
żadne z powyższych
Masz uwagi do testu? Napisz pod [email protected]
Dobrze!
Dobrze!