Fiszki
Rybactwo
Test w formie fiszek Sprawdzian z lekcji geografii dla klasy 2 liceum. Poziom podstawowy. Przygotowany na podstawie podręcznika wydawnictwa Nowa Era.
Ilość pytań: 10
Rozwiązywany: 135 razy
Chów i hodowlę organizmów wodnych określamy mianem:
akwakultury
Najważniejszą rolę w rybołówstwie odgrywają połowy na wodach
morskich i oceanicznych
śródlądowych
Najczęściej poławianymi rybami na świecie są:
śledziowate
dorszowate
łososiowate
tuńczyki
Które państwo jest globalnym liderem połowu organizmów zwierzęcych?
Zaznacz zdania prawdziwe.
1. Oprócz zwierząt, poławia się również rośliny.
2. Najbardziej zasobne łowiska na świecie to te, gdzie występują wody o stałej temperaturze i niskim zasoleniu.
3. Marikultura to uprawa podwodnych glonów jadalnych.
1. Oprócz zwierząt, poławia się również rośliny.
Zaznacz obszary najzasobniejszych łowisk na świecie.
Ocean Spokojny u zachodnich wybrzeży Kanady i USA
wody Arktyki i mórz przybrzeżnych półkuli północnej
północna część Atlantyku
południowa część Atlantyku u wybrzeży Ameryki Południowej
Ocean Spokojny przy północno-zachodnim wybrzeżu Australii
Ocean Spokojny u zachodnich wybrzeży Ameryki Południowej
Ocean Spokojny u wybrzeży Kamczatki, Japonii i Chin
wody Arktyki i mórz przybrzeżnych półkuli północnej
północna część Atlantyku
Ocean Spokojny u zachodnich wybrzeży Ameryki Południowej
Ocean Spokojny u wybrzeży Kamczatki, Japonii i Chin
Uzupełnij zdanie.
Obecnie udział organizmów pochodzących z połowów jest
. . . . . . . .
niż tych pochodzących z chowu.
Obecnie udział organizmów pochodzących z połowów jest mniejszy niż tych pochodzących z chowu.
Nadmierna eksploatacja łowisk określana jest jako:
przełowienie
W jaki sposób ogranicza się nadmierną eksploatację łowisk?
poprzez wprowadzanie okresów ochronnych dla gatunków wodnych
poprzez wprowadzanie limitu wielkości poławianych organizmów
poprzez wprowadzanie limitów sprzedaży określonych gatunków
poprzez wprowadzanie limitu połowów
poprzez wprowadzanie okresów ochronnych dla gatunków wodnych
poprzez wprowadzanie limitu wielkości poławianych organizmów
poprzez wprowadzanie limitu połowów