Fiszki

Rolnictwo ekologiczne w Polsce

Test w formie fiszek Sprawdzian z lekcji geografii dla klasy 3 liceum/technikum. Poziom podstawowy. Przygotowany na podstawie podręcznika wydawnictwa Nowa Era.
Ilość pytań: 10 Rozwiązywany: 92 razy
Jaką część użytków rolnych w Unii Europejskiej przeznacza się na rolnictwo ekologiczne?
około 14%
około 7%
około 4%
około 21%
około 7%
W której części Polski znajduje się najwięcej gospodarstw ekologicznych?
w centralnej
w południowo-zachodniej
w południowo-wschodniej
w północno-wschodniej
w północno-wschodniej
Które z wymienionych to unijne logo zastrzeżone dla produktów ekologicznych?
Zaznacz zdania prawdziwe.
1. W rolnictwie ekologicznym zakazane jest stosowanie organizmów modyfikowanych genetycznie.
2. Rolnictwo ekologiczne wyklucza stosowanie płodozmianu.
3. Rolnictwo ekologiczne dopuszcza stosowanie pestycydów, ale wyłącznie na wczesnym etapie uprawy roślin.
1. W rolnictwie ekologicznym zakazane jest stosowanie organizmów modyfikowanych genetycznie.
W którym roku nastąpił spadek ilości gospodarstw ekologicznych w Polsce?
w 2014 r.
w 2008 r.
w 2010 r.
w 2018 r.
w 2014 r.
Jak często musi poddawać się kontroli gospodarstwo, które chce zachować unijny certyfikat żywności ekologicznej?
raz na pół roku
raz na rok
raz na dwa lata
raz na pięć lat
raz na rok
Samopsza i płaskurka to gatunki/podgatunki:
żyta
pszenicy
owsa
jęczmienia
pszenicy
Przy jakiej temperaturze miód traci swoje właściwości odżywcze?
40°C
42°C
37°C
32°C
40°C
Jaka początkowa cyfra kodu na jajkach oznacza chów ekologiczny?
3
0
1
2
0
Zaznacz zdania prawdziwe.
1. Aby miód można było certyfikować jako ekologiczny, pasieki muszą znajdować się w promieniu przynajmniej 3 km terenów z rolnictwem ekologicznym i naturalną roślinnością.
2. W rolnictwie ekologicznym nie stosuje się żadnych nawozów.
3. W rolnictwie ekologicznym chów zwierząt odbywa się na wolnym wybiegu.
1. Aby miód można było certyfikować jako ekologiczny, pasieki muszą znajdować się w promieniu przynajmniej 3 km terenów z rolnictwem ekologicznym i naturalną roślinnością.
2. W rolnictwie ekologicznym chów zwierząt odbywa się na wolnym wybiegu.