Fiszki

Procesy trawienia i wchłaniania

Test w formie fiszek Sprawdzian lekcji biologii dla klasy 2 liceum/technikum. Poziom podstawowy. Przygotowany na podstawie podręcznika wydawnictwa Nowa Era.
Ilość pytań: 13 Rozwiązywany: 510 razy
Gdzie w mózgu zlokalizowane są ośrodki głodu i sytości?
w podwzgórzu
w móżdżku
w szyszynce
w przysadce mózgowej
w podwzgórzu
Które grupy związków są trawione w jelicie cienkim?
białka
tłuszcze
wielocukry
białka
tłuszcze
Odczyn zasadowy występuje:
w jelicie cienkim
w jamie ustnej
w żołądku
w jelicie cienkim
Co odpowiada za emulgację tłuszczów w procesie trawienia?
żółć
Gdzie trafia glukoza wchłonięta w jelicie cienkim?
do trzustki
do wątroby
do nerek
do wątroby
W co przetwarzany jest nadmiar glukozy?
w glikogen
w tłuszcze
w glicerol
w aminokwasy
w glikogen
w tłuszcze
Zaznacz zdania prawdziwe.
1. W wyniku trawienia białek powstają aminokwasy.
2. Pepsyna jest produkowana w żołądku.
3. Produktem trawienia białek jest glicerol.
1. W wyniku trawienia białek powstają aminokwasy.
2. Pepsyna jest produkowana w żołądku.
Jak nazywają się powstałe w wyniku połączenia tłuszczów i białek w jelicie cienkim lipoproteiny? Gdzie następnie są wchłaniane?
Kompleksy tłuszczów i białek noszą nazwę
. . . . . . . .
. Są one wchłaniane do
. . . . . . . .
skąd następnie trafiają do krwi.
Kompleksy tłuszczów i białek noszą nazwę chylomikronów. Są one wchłaniane do naczyń limfatycznych skąd następnie trafiają do krwi.
Trawienie wielocukrów rozpoczyna się:
w żołądku
w jelicie cienkim
w jamie ustnej
w jamie ustnej
Trawienie białek rozpoczyna się:
w jamie ustnej
w jelicie cienkim
w żołądku
w żołądku
Trawienie tłuszczów rozpoczyna się:
w jamie ustnej
w żołądku
w jelicie cienkim
w jelicie cienkim
Trypsyna to enzym trawiący:
białka
wielocukry
tłuszcze
białka
Amylaza jelitowa to enzym trawiący:
wielocukry
białka
tłuszcze
wielocukry