Fiszki

Związki organiczne, błonnik, kwasy tluszczowe nienasycone, witaminy, aminokwasy

Test w formie fiszek
Ilość pytań: 21 Rozwiązywany: 2159 razy
Związki organiczne, to:
węglowodany, witamina D, tluszcze
kwasy tłuszczowe nienasycone, białka, tłuszcze
węglowodany, tłuszcze, bialka
węglowodany, tłuszcze, bialka
Węglowodany dzielą się na:
dwucukry zwierzęce, wielocukry roślinne, wielocukier zwierzęcy, dwucukry roślinne, cukry proste
wielocukry roślinne, wielocukier zwierzęcy
wielocukier zwierzęcy, dwucukry roślinne, cukry proste
dwucukry zwierzęce, wielocukry roślinne, wielocukier zwierzęcy, dwucukry roślinne, cukry proste
Jakie funkcje w organizmie pełnią białka ?
źródło energii, materiał budulcowy, funkcja transportująca, składnik błon komorkowych
materiał budulcowy, regulują bilans wodny organizmu, sterują procesami przemiany materii
materiał budulcowy, energetyczny, pośrednictwo w szlakach metabolicznych
składnik blon komórkowych, stanowią przeciwciała, udział w skurczu mięśni
materiał budulcowy, regulują bilans wodny organizmu, sterują procesami przemiany materii
Dobowe zapotrzebowanie na tłuszcze, to :
10-15%
25-30%
55-65%
25-30%
-ułatwia przesuwanie masy pokarmowej i usuwanie niestrawionych resztek w postaci kalu
-daje uczucie sytości
-przyspiesza wydalanie z organizmu kwasów żółciowych i cholesterolu

To cechy:
tłuszczów
błonnika
węglowodanow
błonnika
Kawasy tłuszczowe omega 6 to:
ryby
oliwa z oliwek
oleje roślinne
oliwa z oliwek
oleje roślinne
Kwasy tłuszczowe nasycone to:
jajka,
oleje roślinne
pokarm pochodzenia zwierzęcego
pokarm pochodzenia zwierzęcego
Wymień egzogenne nienasycone kwasy tłuszczowe:
linolowy
Rola nienasyconych kwasów tłuszczowych, to:
spadek masy ciala
hamowanie zlepiania krwinek
składnik błon komorkowych
obniżanie poziomu cholesterolu we krwi
uczucie sytości
sterowanie procesami przemiany materii
hamowanie zlepiania krwinek
składnik błon komorkowych
obniżanie poziomu cholesterolu we krwi
Objawy niedoboru nienasyconych kwasów tłuszczowych:
zmiany skórne, wypadanie włosów
uszkodzenie wątroby, zahamowanie wzrostu, zmiany skórne
upośledzenie krążenia krwi, nadciśnienie
zmiany skórne, wypadanie włosów
Aminokwasy dzielą się na :
egzogenne
endogenne
pelnowartosciowe
egzogenne
endogenne
Aminokwasy endogenne to:
cystyna, tyrozyna, prolina, kwas asparaginowy, arginina
alanina, glicyna, kwas glutaminowy, izoleucyna
żadna odpowiedź nie jest prawidłowa
lizyna, metionina, tronina, walina
żadna odpowiedź nie jest prawidłowa
Aminokwasow egzogennych organizm nie potrafi syntetyzować.
Prawda
Fałsz
Prawda
Białka roślinne należą do białek niepełnowartościowych.
Fałsz
Prawda
Prawda
Witaminy podlegają trawieniu i trafiają bezpośrednio do krwioobiegu.
Nie
Taak
Nie
Źródło witaminy A, to:
tran, maslo, warzywa, owoce, mleko
tran, wątroba, masło
marchew, dynia, bakterie jelitowe
mleko, owoce, warzywa, oleje roślinne
tran, maslo, warzywa, owoce, mleko
tran, wątroba, masło
Skutki nadmiaru witaminy E, to:
oslabienie mięsni
zaburzenia procesu widzenia
zaburzenie procesu wiedzenia, niedokrwistosc,
oslabienie mięsni
zaburzenia procesu widzenia
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, to:
A,D,K,E
B,H,PP,A,D
A,D,E,K,B1,
A,D,K,E
Witaminy rozpuszczalne w wodzie, to:
kwas pantotenowy, pirydoksyna, tiamina, kwas foliowy
B1, B12, niacyna, kwas askorbinowy, pirydoksyna, magnez
fitochinon, retinol, kalcyferol
biotyna, kwas askorybinowy, tokoferol
kwas pantotenowy, pirydoksyna, tiamina, kwas foliowy
Skutki niedoboru kobalaminy, to:
stwardnienie rozsiane, pelagra
anemia, zaburzenia trawienia, kruchość i pękanie naczyn
anemia złośliwa, zaburzenie na tle nerwowym
anemia złośliwa, zaburzenie na tle nerwowym
Skutki niedoboru pirydoksyny, to:
zmęczenie, stany depresji, rozdrażnienie
zmęczenie, pobudliwosc nerwowa, brak apetytu
pęknięcia w kącikach ust, bóle, sztywnosc stawow
zmęczenie, stany depresji, rozdrażnienie