Fiszki
Związki organiczne, błonnik, kwasy tluszczowe nienasycone, witaminy, aminokwasy
Test w formie fiszek
Ilość pytań: 21
Rozwiązywany: 2221 razy
Związki organiczne, to:
kwasy tłuszczowe nienasycone, białka, tłuszcze
węglowodany, witamina D, tluszcze
węglowodany, tłuszcze, bialka
węglowodany, tłuszcze, bialka
Węglowodany dzielą się na:
wielocukier zwierzęcy, dwucukry roślinne, cukry proste
wielocukry roślinne, wielocukier zwierzęcy
dwucukry zwierzęce, wielocukry roślinne, wielocukier zwierzęcy, dwucukry roślinne, cukry proste
dwucukry zwierzęce, wielocukry roślinne, wielocukier zwierzęcy, dwucukry roślinne, cukry proste
Jakie funkcje w organizmie pełnią białka ?
materiał budulcowy, energetyczny, pośrednictwo w szlakach metabolicznych
źródło energii, materiał budulcowy, funkcja transportująca, składnik błon komorkowych
składnik blon komórkowych, stanowią przeciwciała, udział w skurczu mięśni
materiał budulcowy, regulują bilans wodny organizmu, sterują procesami przemiany materii
materiał budulcowy, regulują bilans wodny organizmu, sterują procesami przemiany materii
Dobowe zapotrzebowanie na tłuszcze, to :
-ułatwia przesuwanie masy pokarmowej i usuwanie niestrawionych resztek w postaci kalu
-daje uczucie sytości
-przyspiesza wydalanie z organizmu kwasów żółciowych i cholesterolu
To cechy:
błonnika
węglowodanow
tłuszczów
Kawasy tłuszczowe omega 6 to:
ryby
oliwa z oliwek
oleje roślinne
oliwa z oliwek
oleje roślinne
Kwasy tłuszczowe nasycone to:
jajka,
oleje roślinne
pokarm pochodzenia zwierzęcego
pokarm pochodzenia zwierzęcego
Wymień egzogenne nienasycone kwasy tłuszczowe:
linolowy
Rola nienasyconych kwasów tłuszczowych, to:
sterowanie procesami przemiany materii
uczucie sytości
obniżanie poziomu cholesterolu we krwi
hamowanie zlepiania krwinek
spadek masy ciala
składnik błon komorkowych
obniżanie poziomu cholesterolu we krwi
hamowanie zlepiania krwinek
składnik błon komorkowych
Objawy niedoboru nienasyconych kwasów tłuszczowych:
upośledzenie krążenia krwi, nadciśnienie
uszkodzenie wątroby, zahamowanie wzrostu, zmiany skórne
zmiany skórne, wypadanie włosów
zmiany skórne, wypadanie włosów
Aminokwasy dzielą się na :
pelnowartosciowe
egzogenne
endogenne
Aminokwasy endogenne to:
cystyna, tyrozyna, prolina, kwas asparaginowy, arginina
alanina, glicyna, kwas glutaminowy, izoleucyna
lizyna, metionina, tronina, walina
żadna odpowiedź nie jest prawidłowa
żadna odpowiedź nie jest prawidłowa
Aminokwasow egzogennych organizm nie potrafi syntetyzować.
Białka roślinne należą do białek niepełnowartościowych.
Witaminy podlegają trawieniu i trafiają bezpośrednio do krwioobiegu.
Źródło witaminy A, to:
mleko, owoce, warzywa, oleje roślinne
marchew, dynia, bakterie jelitowe
tran, wątroba, masło
tran, maslo, warzywa, owoce, mleko
tran, wątroba, masło
tran, maslo, warzywa, owoce, mleko
Skutki nadmiaru witaminy E, to:
zaburzenie procesu wiedzenia, niedokrwistosc,
zaburzenia procesu widzenia
oslabienie mięsni
zaburzenia procesu widzenia
oslabienie mięsni
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, to:
A,D,E,K,B1,
A,D,K,E
B,H,PP,A,D
Witaminy rozpuszczalne w wodzie, to:
biotyna, kwas askorybinowy, tokoferol
kwas pantotenowy, pirydoksyna, tiamina, kwas foliowy
fitochinon, retinol, kalcyferol
B1, B12, niacyna, kwas askorbinowy, pirydoksyna, magnez
kwas pantotenowy, pirydoksyna, tiamina, kwas foliowy
Skutki niedoboru kobalaminy, to:
anemia, zaburzenia trawienia, kruchość i pękanie naczyn
stwardnienie rozsiane, pelagra
anemia złośliwa, zaburzenie na tle nerwowym
anemia złośliwa, zaburzenie na tle nerwowym
Skutki niedoboru pirydoksyny, to:
zmęczenie, stany depresji, rozdrażnienie
zmęczenie, pobudliwosc nerwowa, brak apetytu
pęknięcia w kącikach ust, bóle, sztywnosc stawow
zmęczenie, stany depresji, rozdrażnienie