Fiszki
Białka
Test w formie fiszek Białka - podział, budowa i właściwości. Rola białek i występowanie w żywności :)
Ilość pytań: 13
Rozwiązywany: 26086 razy
Zaznacz pierwiastki chemiczne budujące białka.
azot
fosfor
węgiel
magnez
cynk
tlen
wodór
siarka
azot
węgiel
tlen
wodór
siarka
Z czego zbudowane są białka?
z fosfolipidów
z reszt aminokwasowych
z nici DNA
z nici RNA
Podane niżej aminokwasy do jakiej grupy aminokwasów są zaliczane?
- lizyna
- metionina
- walina
aminokwasy endogenne
aminokwasy egzogenne
Jaką nazwę noszą wiązania, które budują białko?
wiązania peptydowe
Połącz w pary białko z jego funkcją.
hemoglobna
fibrynogen
keratyna
miozyna
kolagen
transport tlenu
krzepnięcie krwi
budulec włosów i paznokci
budulec mięśni
budulec ścięgien
hemoglobna
transport tlenu
fibrynogen
krzepnięcie krwi
keratyna
budulec włosów i paznokci
Za trawienie czego jest odpowiedzialna pepsyna?
Zaznacz zdania prawdziwe.
1. Większe dobowe zapotrzebowanie na białka mają kobiety.
2. Budowę białek opisał Linus Carl Pauling.
3. Białka to związki, które posiadają więcej niż 100 reszt aminokwasowych.
1. Budowę białek opisał Linus Carl Pauling.
2. Białka to związki, które posiadają więcej niż 100 reszt aminokwasowych.
Ile struktur rzędowych białek wyróżniamy?
Denaturacja białka jest procesem:
odwracalnym
nieodwracalnym
Jaką część ludzkiego organizmu stanowią białka?
około 5%
około 30%
około 10%
około 20%
Ile występuje podstawowych aminokwasów białkowych?
Zaznacz białka proste:
glikoproteiny
lipidoproteiny
albuminy
prolaminy
chromoproteiny
globuliny
nukleoproteiny
albuminy
prolaminy
globuliny
Zaznacz białka pełnowartościowe:
żelatyna
białko sojowe
białko mleka
białko jaja kurzego
białko mleka
białko jaja kurzego