Fiszki
Białka
Test w formie fiszek Białka - podział, budowa i właściwości. Rola białek i występowanie w żywności :)
Ilość pytań: 13
Rozwiązywany: 24756 razy
Zaznacz pierwiastki chemiczne budujące białka.
cynk
tlen
wodór
siarka
węgiel
fosfor
magnez
azot
tlen
wodór
siarka
węgiel
azot
Z czego zbudowane są białka?
z nici RNA
z nici DNA
z reszt aminokwasowych
z fosfolipidów
Podane niżej aminokwasy do jakiej grupy aminokwasów są zaliczane?
- lizyna
- metionina
- walina
aminokwasy endogenne
aminokwasy egzogenne
Jaką nazwę noszą wiązania, które budują białko?
wiązania peptydowe
Połącz w pary białko z jego funkcją.
hemoglobna
fibrynogen
keratyna
miozyna
kolagen
transport tlenu
krzepnięcie krwi
budulec włosów i paznokci
budulec mięśni
budulec ścięgien
hemoglobna
transport tlenu
fibrynogen
krzepnięcie krwi
keratyna
budulec włosów i paznokci
Za trawienie czego jest odpowiedzialna pepsyna?
Zaznacz zdania prawdziwe.
1. Większe dobowe zapotrzebowanie na białka mają kobiety.
2. Budowę białek opisał Linus Carl Pauling.
3. Białka to związki, które posiadają więcej niż 100 reszt aminokwasowych.
1. Budowę białek opisał Linus Carl Pauling.
2. Białka to związki, które posiadają więcej niż 100 reszt aminokwasowych.
Ile struktur rzędowych białek wyróżniamy?
Denaturacja białka jest procesem:
odwracalnym
nieodwracalnym
Jaką część ludzkiego organizmu stanowią białka?
około 5%
około 10%
około 30%
około 20%
Ile występuje podstawowych aminokwasów białkowych?
Zaznacz białka proste:
prolaminy
lipidoproteiny
glikoproteiny
chromoproteiny
globuliny
nukleoproteiny
albuminy
prolaminy
globuliny
albuminy
Zaznacz białka pełnowartościowe:
białko mleka
białko sojowe
białko jaja kurzego
żelatyna
białko mleka
białko jaja kurzego