Formularz kontaktowy
Memorizer+

Wykup dostęp

Ta funkcja jest dostępna dla użytkowników, którzy wykupili plan Memorizer+

Fiszki

Fizjologia 3

Test w formie fiszek Fizjologia książeczka, str (pdf str 11-20)
Ilość pytań: 114 Rozwiązywany: 9397 razy
Dwucukry dzielimy na:
EPA I DHA
redukujące i nieredukujące
hydrofobowe i amfifilowe
zapasowe i budujące
redukujące i nieredukujące
Dwucukry dzielimy na:
EPA I DHA
redukujące i nieredukujące
hydrofobowe i amfifilowe
zapasowe i budujące
Dwutlenek węgla wiązany jest przez akceptor
w cyklu kwasu cytrynowego
w cyklu Calvina-Benos
Tollensa
w cyklu Krebsa
w cyklu Calvina-Benos
Dwutlenek węgla wiązany jest przez akceptor
w cyklu kwasu cytrynowego
w cyklu Calvina-Benos
Tollensa
w cyklu Krebsa
Dyfuzja cząsteczek w żelatynie zależy od:
stężenia 2 ośrodków
gęstości żelatyny
wielkość cząsteczek
ciśnienia
wielkość cząsteczek
Dyfuzja cząsteczek w żelatynie zależy od:
stężenia 2 ośrodków
gęstości żelatyny
wielkość cząsteczek
ciśnienia
Dyfuzja jest efektem:
ruchów Browna
ciśnienia hydrofobowego
próby Fehlinga
różnicy stężeń 2 ośrodków
ruchów Browna
Dyfuzja jest efektem:
ruchów Browna
ciśnienia hydrofobowego
próby Fehlinga
różnicy stężeń 2 ośrodków
Dysocjacja elektrolityczna zachodzi pod wpływem:
rozpuszczalników których cząsteczki są dipolami
brak poprawnej odpowiedzi
nierozpuszczalnych cząsteczek
rozpuszczalników których cząsteczki nie są dipolami
rozpuszczalników których cząsteczki są dipolami
Dysocjacja elektrolityczna zachodzi pod wpływem:
rozpuszczalników których cząsteczki są dipolami
brak poprawnej odpowiedzi
nierozpuszczalnych cząsteczek
rozpuszczalników których cząsteczki nie są dipolami
Dysocjacja wody:
zachodzi dzięki rozpuszczalnikom, których cząsteczki nie są dipolami
zachodzi dzięki rozpuszczalnikom, których cząsteczki są dipolami
zachodzi bardzo słabo 1 cząsteczka na kilkaset milionów
zachodzi bardzo łatwo i szybko 1 cząsteczka na kilka tysięcy
zachodzi bardzo słabo 1 cząsteczka na kilkaset milionów
Dysocjacja wody:
zachodzi dzięki rozpuszczalnikom, których cząsteczki nie są dipolami
zachodzi dzięki rozpuszczalnikom, których cząsteczki są dipolami
zachodzi bardzo słabo 1 cząsteczka na kilkaset milionów
zachodzi bardzo łatwo i szybko 1 cząsteczka na kilka tysięcy
Dzięki obecności na zewnątrz cząsteczki białka zdysocjonowanych grup chemicznych
cząsteczki białka nie przyciągają się, a odpychają wzajemnie
łączą się z lipidami
cząsteczki białka przyciągają się lub odpychają wzajemnie w zależności od znaku ładunku zewnętrznego
łączą się z węglowodanami oraz lipidami
cząsteczki białka przyciągają się lub odpychają wzajemnie w zależności od znaku ładunku zewnętrznego
Dzięki obecności na zewnątrz cząsteczki białka zdysocjonowanych grup chemicznych
cząsteczki białka nie przyciągają się, a odpychają wzajemnie
łączą się z lipidami
cząsteczki białka przyciągają się lub odpychają wzajemnie w zależności od znaku ładunku zewnętrznego
łączą się z węglowodanami oraz lipidami
Dzięki zjawisku kutynizacji i korkowacenia roślina chroniona jest przed:
odwodnieniem oraz drobnoustrojami
uszkodzeniami mechanicznymi
przemarznięciem
Dzięki zjawisku kutynizacji i korkowacenia roślina chroniona jest przed:
odwodnieniem oraz drobnoustrojami
uszkodzeniami mechanicznymi
przemarznięciem
Dzięki zjawisku kutynizacji i korkowacenia roślina chroniona jest przed:
murszeniem drewna
utratą cennych elektrolitów
drobnoustrojami
odwodnieniem
murszeniem drewna
Dzięki zjawisku kutynizacji i korkowacenia roślina chroniona jest przed:
murszeniem drewna
utratą cennych elektrolitów
drobnoustrojami
odwodnieniem
Efekt Pasteura polega na tym że:
jest to reakcja chemiczna służąca do wykrywania związków nukleinowych
im większy udział w ogólnym oddychaniu ma oddychanie beztlenowe tym szybciej zużywane są asymilaty
głównym substratem cyklu kwasu cytrynowego jest acetylo-CoA
jest to reakcja chemiczna służąca do wykrywania aldehydów
im większy udział w ogólnym oddychaniu ma oddychanie beztlenowe tym szybciej zużywane są asymilaty
Efekt Pasteura polega na tym że:
jest to reakcja chemiczna służąca do wykrywania związków nukleinowych
im większy udział w ogólnym oddychaniu ma oddychanie beztlenowe tym szybciej zużywane są asymilaty
głównym substratem cyklu kwasu cytrynowego jest acetylo-CoA
jest to reakcja chemiczna służąca do wykrywania aldehydów
Efekt Tyndala polega na:
całkowitej i nieodwracalnej denaturacji białka
tworzeniu się kłaczkowatego osadu z białka
rozproszeniu światła przez roztwór koloidalny
rozproszeniu światła przez roztwór koloidalny
Efekt Tyndala polega na:
całkowitej i nieodwracalnej denaturacji białka
tworzeniu się kłaczkowatego osadu z białka
rozproszeniu światła przez roztwór koloidalny
Efektywnie działający katalizator charakteryzują takie cechy jak:
ukierunkowanie cząsteczek substratu względem siebie
blokuje inne reakcje chemiczne
zwiększenie prawdopodobieństwa zderzeń
uaktywnia się w niskich temperaturach
większym zużyciu energii reakcji chemicznej
ukierunkowanie cząsteczek substratu względem siebie
zwiększenie prawdopodobieństwa zderzeń
Efektywnie działający katalizator charakteryzują takie cechy jak:
ukierunkowanie cząsteczek substratu względem siebie
blokuje inne reakcje chemiczne
zwiększenie prawdopodobieństwa zderzeń
uaktywnia się w niskich temperaturach
większym zużyciu energii reakcji chemicznej
Elektroforezę aminokwasów przeprowadza się w celu:
złączenia aminokwasów
rozłączenia aminokwasów z lipidami
rozdzielenia aminokwasów
połączenia aminokwasów z węglowodanami
rozdzielenia aminokwasów
Elektroforezę aminokwasów przeprowadza się w celu:
złączenia aminokwasów
rozłączenia aminokwasów z lipidami
rozdzielenia aminokwasów
połączenia aminokwasów z węglowodanami
Elektrolity mają wyższy potencjał osmotyczny:
mają małe cząsteczki
bo ulegają dysocjacji
są dipolami
nie są połączone z innymi cząsteczkami
bo ulegają dysocjacji
Elektrolity mają wyższy potencjał osmotyczny:
mają małe cząsteczki
bo ulegają dysocjacji
są dipolami
nie są połączone z innymi cząsteczkami
Enancjomerem glukozy nie jest:
sacharoza
żaden z wymienionych
fruktoza
maltoza
żaden z wymienionych
Enancjomerem glukozy nie jest:
sacharoza
żaden z wymienionych
fruktoza
maltoza
Energia aktywacji jest to:
określona porcja energii która pobiera układ w celu przezwyciężenia bezwładności chemicznej cząsteczek
nieokreślona porcja energii która pobiera układ w celu przezwyciężenia bezwładności chemicznej cząsteczek
energia potrzebna do aktywacji enzymów
określona porcja energii która pobiera układ w celu przezwyciężenia bezwładności chemicznej cząsteczek
Energia aktywacji jest to:
określona porcja energii która pobiera układ w celu przezwyciężenia bezwładności chemicznej cząsteczek
nieokreślona porcja energii która pobiera układ w celu przezwyciężenia bezwładności chemicznej cząsteczek
energia potrzebna do aktywacji enzymów
Energia kinetyczna cząsteczek zależy od:
stężenia
temperatury
oddziaływania międzycząsteczkowego
temperatury
Energia kinetyczna cząsteczek zależy od:
stężenia
temperatury
oddziaływania międzycząsteczkowego
Energia promieniowania fotosyntetycznego czerwonego:
jest szkodliwa dla oczu
ogólna energia światła cząstek mniejszych niż 10nm
ogólna energia światła widzialnego
jest niewidoczna gołym okiem
ogólna energia światła widzialnego
Energia promieniowania fotosyntetycznego czerwonego:
jest szkodliwa dla oczu
ogólna energia światła cząstek mniejszych niż 10nm
ogólna energia światła widzialnego
jest niewidoczna gołym okiem
Enzymy
potrzebują katalizatora
nie biorą udziału w przekształcaniu energii
sa lipidami
aktywują się tylko pod wpływem wysokiej temperatury
nie biorą udziału w przekształcaniu energii
Enzymy
potrzebują katalizatora
nie biorą udziału w przekształcaniu energii
sa lipidami
aktywują się tylko pod wpływem wysokiej temperatury
Enzymy
determinują plan i strategię przekształceń chemicznych
decydują która z kilku potencjalnych możliwych reakcji chemicznych zostanie zrealizowana
przewodzą prąd elektryczny w stanie stopionym i w roztworze wodnym
wykazują właściwości katalityczne
przenoszą elektrony na NADP
determinują plan i strategię przekształceń chemicznych
decydują która z kilku potencjalnych możliwych reakcji chemicznych zostanie zrealizowana
wykazują właściwości katalityczne
Enzymy
determinują plan i strategię przekształceń chemicznych
decydują która z kilku potencjalnych możliwych reakcji chemicznych zostanie zrealizowana
przewodzą prąd elektryczny w stanie stopionym i w roztworze wodnym
wykazują właściwości katalityczne
przenoszą elektrony na NADP
Memorizer.pl

Cześć!

Wykryliśmy, że blokujesz reklamy na naszej stronie.

Reklamy, jak zapewne wiesz, pozwalają na utrzymanie i rozwój serwisu. W związku z tym prosimy Cię o ich odblokowanie by móc kontynuować naukę.

Wyłącz bloker reklam a następnie
Kliknij aby przeładować stronę
lub
Subskrybuj Memorizer+