Fiszki

Fizjologia 3

Test w formie fiszek Fizjologia książeczka, str (pdf str 11-20)
Ilość pytań: 114 Rozwiązywany: 8802 razy
Glicerol powstaje w wyniku:
utleniania lipidów
rekacji karboksylowej
fosforylacja substratowa
utleniania lipidów
Glicyna to aminokwas którego nazwa chemiczna brzmi:
kwas starynowy
kwas heksadekanowy
kwas aminooctowy
kwas aminooctowy
Glicyna to najprostrzy aminokwas który
nie jest rozpuszczalny w wodzie
jest rozpuszczalny w eterze dietylowym
nie zawiera węgla asymetrycznego
nie zawiera węgla asymetrycznego
Glikosysomy:
nie przekształcają się w peroksysomy liściowe
występują w komórce bakterii
zawierają enzymy przekształcające tłuszcze zapasowe w cukry
zawierają enzymy przekształcające tłuszcze zapasowe w cukry
Glukoza jest jedynym końcowym produktem hydrolizy:
maltozy, skrobii i celulozy
glicerolu
lipidów
fruktozy
maltozy, skrobii i celulozy
Glukoza ma:
22 pary enancjomerów
16 izomerów optycznych
8 par enancjomerów
50 par enancjomerów
100 izomerów optycznych
16 izomerów optycznych
8 par enancjomerów
Glukoza:
jest aktywna metabolicznie bez ATP
daje pozytywny wynik próby Tollensa
redukuje roztwór Fehlinga
redukuje roztwór Fehlinga
Grupa karboksylowa monosacharydów:
ma wzór CHO
jest połączona z jedną z grup hydroksylowych tworzących pierścień
ma charakter zasadowy
jest połączona z jedną z grup hydroksylowych tworzących pierścień
Hemicelulozy są:
polikondensatorami 95% pentoz i heksoz oraz 5% kwasów uronowych
skupiskami barwników asymilacyjnych w błonach tylakoidów
związkami czynnymi optycznie gdyż zawierają przynajmniej jeden asymetryczny atom węgla
polikondensatorami 95% pentoz i heksoz oraz 5% kwasów uronowych
Hydratacja jest to:
uwodnienie się np. koloidów
rozpad cząsteczek wody
połączenie się wody z innym związkiem chemicznym
uwodnienie się np. koloidów
Hydrolazy katalizują rozkład różnych związków organicznych, któremu towarzyszy rozpad między innymi wiązań:
jonowych
Van der Waalsa
estrowych
estrowych
Hydroliza jest procesem odwrotnym do reakcji:
zobojętniania
estatyfikacji
utlenienia
zobojętniania
Hydroliza lipidów zachodzi dzięki enzymom z grupy lipaz, które występują w :
słodyczach
nasionach roślin oleistych
korzeniach roślin zielonych
nasionach roślin oleistych
Hydroliza skrobi zachodzi w obecności:
kwasu
zasady
wysokiej temperatury
kwasu
Hydroliza zasadowa kwasów tłuszczowych nazywana jest:
uwodnieniem
hydratacją
zmydlaniem
hydrolizą
zmydlaniem
Hydroliza zasadowa tłuszczów prowadzi do powstania
wodorotelnków
soli wyższych kwasów tłuszczowych
niczego
soli wyższych kwasów tłuszczowych
II-rzędowa struktura zgiętej kartki występuje w białkach, stabilizowana jest przez:
mostki siarczkowe
siły wzajemnego przyciągania
międzycząsteczkowe wiązania wodorowe, występujące między przeciwnie skierowanymi polipeptydowymi
międzycząsteczkowe wiązania wodorowe, występujące między przeciwnie skierowanymi polipeptydowymi
Ile gramów azotanu wapnia należy wziąść aby otrzymać 1 litr 30% rru o gęstości 1,3g/mol
390g
530g
1000g
170g
390g
Ile ml 2,5M roztworu kwasu siarkowego należy użyć do zobojętnienia 250ml 2M rru KOH:
50ml
20ml
100ml
100ml
Ilość energii swobodnej wydzielanej przy oddychaniu tlenowym z 1g substratu:
zależy od substratu
zależy od przemiany energii przy oddychaniu
zależy od długości łańcucha węglowego
zależy od długości łańcucha węglowego

Powiązane tematy

#egzamin #fizjologia #ksiazeczka

Inne tryby