Formularz kontaktowy
Memorizer+

Wykup dostęp

Ta funkcja jest dostępna dla użytkowników, którzy wykupili plan Memorizer+

Fiszki

Fizjologia 3

Test w formie fiszek Fizjologia książeczka, str (pdf str 11-20)
Ilość pytań: 114 Rozwiązywany: 9445 razy
Glicerol powstaje w wyniku:
rekacji karboksylowej
utleniania lipidów
fosforylacja substratowa
utleniania lipidów
Glicerol powstaje w wyniku:
rekacji karboksylowej
utleniania lipidów
fosforylacja substratowa
Glicyna to aminokwas którego nazwa chemiczna brzmi:
kwas aminooctowy
kwas heksadekanowy
kwas starynowy
kwas aminooctowy
Glicyna to aminokwas którego nazwa chemiczna brzmi:
kwas aminooctowy
kwas heksadekanowy
kwas starynowy
Glicyna to najprostrzy aminokwas który
jest rozpuszczalny w eterze dietylowym
nie zawiera węgla asymetrycznego
nie jest rozpuszczalny w wodzie
nie zawiera węgla asymetrycznego
Glicyna to najprostrzy aminokwas który
jest rozpuszczalny w eterze dietylowym
nie zawiera węgla asymetrycznego
nie jest rozpuszczalny w wodzie
Glikosysomy:
nie przekształcają się w peroksysomy liściowe
występują w komórce bakterii
zawierają enzymy przekształcające tłuszcze zapasowe w cukry
zawierają enzymy przekształcające tłuszcze zapasowe w cukry
Glikosysomy:
nie przekształcają się w peroksysomy liściowe
występują w komórce bakterii
zawierają enzymy przekształcające tłuszcze zapasowe w cukry
Glukoza jest jedynym końcowym produktem hydrolizy:
lipidów
maltozy, skrobii i celulozy
fruktozy
glicerolu
maltozy, skrobii i celulozy
Glukoza jest jedynym końcowym produktem hydrolizy:
lipidów
maltozy, skrobii i celulozy
fruktozy
glicerolu
Glukoza ma:
100 izomerów optycznych
8 par enancjomerów
16 izomerów optycznych
22 pary enancjomerów
50 par enancjomerów
8 par enancjomerów
16 izomerów optycznych
Glukoza ma:
100 izomerów optycznych
8 par enancjomerów
16 izomerów optycznych
22 pary enancjomerów
50 par enancjomerów
Glukoza:
daje pozytywny wynik próby Tollensa
jest aktywna metabolicznie bez ATP
redukuje roztwór Fehlinga
redukuje roztwór Fehlinga
Glukoza:
daje pozytywny wynik próby Tollensa
jest aktywna metabolicznie bez ATP
redukuje roztwór Fehlinga
Grupa karboksylowa monosacharydów:
jest połączona z jedną z grup hydroksylowych tworzących pierścień
ma wzór CHO
ma charakter zasadowy
jest połączona z jedną z grup hydroksylowych tworzących pierścień
Grupa karboksylowa monosacharydów:
jest połączona z jedną z grup hydroksylowych tworzących pierścień
ma wzór CHO
ma charakter zasadowy
Hemicelulozy są:
skupiskami barwników asymilacyjnych w błonach tylakoidów
polikondensatorami 95% pentoz i heksoz oraz 5% kwasów uronowych
związkami czynnymi optycznie gdyż zawierają przynajmniej jeden asymetryczny atom węgla
polikondensatorami 95% pentoz i heksoz oraz 5% kwasów uronowych
Hemicelulozy są:
skupiskami barwników asymilacyjnych w błonach tylakoidów
polikondensatorami 95% pentoz i heksoz oraz 5% kwasów uronowych
związkami czynnymi optycznie gdyż zawierają przynajmniej jeden asymetryczny atom węgla
Hydratacja jest to:
połączenie się wody z innym związkiem chemicznym
uwodnienie się np. koloidów
rozpad cząsteczek wody
uwodnienie się np. koloidów
Hydratacja jest to:
połączenie się wody z innym związkiem chemicznym
uwodnienie się np. koloidów
rozpad cząsteczek wody
Hydrolazy katalizują rozkład różnych związków organicznych, któremu towarzyszy rozpad między innymi wiązań:
jonowych
estrowych
Van der Waalsa
estrowych
Hydrolazy katalizują rozkład różnych związków organicznych, któremu towarzyszy rozpad między innymi wiązań:
jonowych
estrowych
Van der Waalsa
Hydroliza jest procesem odwrotnym do reakcji:
zobojętniania
estatyfikacji
utlenienia
zobojętniania
Hydroliza jest procesem odwrotnym do reakcji:
zobojętniania
estatyfikacji
utlenienia
Hydroliza lipidów zachodzi dzięki enzymom z grupy lipaz, które występują w :
nasionach roślin oleistych
słodyczach
korzeniach roślin zielonych
nasionach roślin oleistych
Hydroliza lipidów zachodzi dzięki enzymom z grupy lipaz, które występują w :
nasionach roślin oleistych
słodyczach
korzeniach roślin zielonych
Hydroliza skrobi zachodzi w obecności:
zasady
wysokiej temperatury
kwasu
kwasu
Hydroliza skrobi zachodzi w obecności:
zasady
wysokiej temperatury
kwasu
Hydroliza zasadowa kwasów tłuszczowych nazywana jest:
uwodnieniem
hydratacją
hydrolizą
zmydlaniem
zmydlaniem
Hydroliza zasadowa kwasów tłuszczowych nazywana jest:
uwodnieniem
hydratacją
hydrolizą
zmydlaniem
Hydroliza zasadowa tłuszczów prowadzi do powstania
wodorotelnków
soli wyższych kwasów tłuszczowych
niczego
soli wyższych kwasów tłuszczowych
Hydroliza zasadowa tłuszczów prowadzi do powstania
wodorotelnków
soli wyższych kwasów tłuszczowych
niczego
II-rzędowa struktura zgiętej kartki występuje w białkach, stabilizowana jest przez:
siły wzajemnego przyciągania
mostki siarczkowe
międzycząsteczkowe wiązania wodorowe, występujące między przeciwnie skierowanymi polipeptydowymi
międzycząsteczkowe wiązania wodorowe, występujące między przeciwnie skierowanymi polipeptydowymi
II-rzędowa struktura zgiętej kartki występuje w białkach, stabilizowana jest przez:
siły wzajemnego przyciągania
mostki siarczkowe
międzycząsteczkowe wiązania wodorowe, występujące między przeciwnie skierowanymi polipeptydowymi
Ile gramów azotanu wapnia należy wziąść aby otrzymać 1 litr 30% rru o gęstości 1,3g/mol
170g
530g
1000g
390g
390g
Ile gramów azotanu wapnia należy wziąść aby otrzymać 1 litr 30% rru o gęstości 1,3g/mol
170g
530g
1000g
390g
Ile ml 2,5M roztworu kwasu siarkowego należy użyć do zobojętnienia 250ml 2M rru KOH:
20ml
50ml
100ml
100ml
Ile ml 2,5M roztworu kwasu siarkowego należy użyć do zobojętnienia 250ml 2M rru KOH:
20ml
50ml
100ml
Ilość energii swobodnej wydzielanej przy oddychaniu tlenowym z 1g substratu:
zależy od długości łańcucha węglowego
zależy od przemiany energii przy oddychaniu
zależy od substratu
zależy od długości łańcucha węglowego
Ilość energii swobodnej wydzielanej przy oddychaniu tlenowym z 1g substratu:
zależy od długości łańcucha węglowego
zależy od przemiany energii przy oddychaniu
zależy od substratu
Memorizer.pl

Cześć!

Wykryliśmy, że blokujesz reklamy na naszej stronie.

Reklamy, jak zapewne wiesz, pozwalają na utrzymanie i rozwój serwisu. W związku z tym prosimy Cię o ich odblokowanie by móc kontynuować naukę.

Wyłącz bloker reklam a następnie
Kliknij aby przeładować stronę
lub
Subskrybuj Memorizer+