Formularz kontaktowy
Memorizer+

Wykup dostęp

Ta funkcja jest dostępna dla użytkowników, którzy wykupili plan Memorizer+

Fiszki

Fizjologia roślin drzewiastych - ćwiczenia

Test w formie fiszek Fizjologia roślin drzewiastych - ćwiczenia
Ilość pytań: 32 Rozwiązywany: 3098 razy
Aby stwierdzić czy w czasie hydrolizy skrobia całkowicie przekształciła się w cukier prosty wystarczy
oziębić roztwór
wykonać próbę Fehlinga
dodać do roztworu jodyny
podziałać na roztwór kwasem octowym
wykonać próbę Fehlinga
Aby stwierdzić czy w czasie hydrolizy skrobia całkowicie przekształciła się w cukier prosty wystarczy
oziębić roztwór
wykonać próbę Fehlinga
dodać do roztworu jodyny
podziałać na roztwór kwasem octowym
Przejście zolu w żel nazywamy
peptyzacją
dializą
koagulacją
elektroforezą
koagulacją
Przejście zolu w żel nazywamy
peptyzacją
dializą
koagulacją
elektroforezą
Cytoplazma charakteryzuje się
ruchem
zerową lepkością
małą zawartością wody
wrażliwością na bodziec
ruchem
Cytoplazma charakteryzuje się
ruchem
zerową lepkością
małą zawartością wody
wrażliwością na bodziec
Do zobojętnienia 100 g 5% NaOH potrzeba
125 ml 1M rru HCl
100 ml 5% rru HCl
100 ml 1M rru HCl
100 ml 5M rru HCl
125 ml 1M rru HCl
Do zobojętnienia 100 g 5% NaOH potrzeba
125 ml 1M rru HCl
100 ml 5% rru HCl
100 ml 1M rru HCl
100 ml 5M rru HCl
Próbę akroleinową przeprowadza się na wykazanie obecności:
glicerolu
wiązania podwójnego
kwasów tłuszczowych
mydeł
glicerolu
Próbę akroleinową przeprowadza się na wykazanie obecności:
glicerolu
wiązania podwójnego
kwasów tłuszczowych
mydeł
W reakcji ksantoproteinowej wykorzystuje się:
utlenianie grupy karboksylowej aminokwasów aromatycznych
fosforylację fotosyntetyczną
reakcję hydrolizy białek
nitrowanie pierścienia aromatycznego aminokwasów
nitrowanie pierścienia aromatycznego aminokwasów
W reakcji ksantoproteinowej wykorzystuje się:
utlenianie grupy karboksylowej aminokwasów aromatycznych
fosforylację fotosyntetyczną
reakcję hydrolizy białek
nitrowanie pierścienia aromatycznego aminokwasów
Turgor komórki jest zależny od:
napięcia ścian komórkowych
rodzaju plazmolizy
naprężenia błon cytoplazmatycznych
ruchów cytoplazmy
napięcia ścian komórkowych
Turgor komórki jest zależny od:
napięcia ścian komórkowych
rodzaju plazmolizy
naprężenia błon cytoplazmatycznych
ruchów cytoplazmy
Hydroliza zasadowa tłuszczów prowadzi do powstania:
pochodnych glicerolu
soli wyższych kwasów tłuszczowych
glikolu
soli kwasów nieorganicznych
soli wyższych kwasów tłuszczowych
Hydroliza zasadowa tłuszczów prowadzi do powstania:
pochodnych glicerolu
soli wyższych kwasów tłuszczowych
glikolu
soli kwasów nieorganicznych
Test wydłużeniowy koleoptyli owsa stosuje się do oznaczenia
cytokinin
puryny
auksyn
giberelin
auksyn
Test wydłużeniowy koleoptyli owsa stosuje się do oznaczenia
cytokinin
puryny
auksyn
giberelin
W skład aminokwasów wchodzą następujące pierwiastki chemiczne:
węgiel, azot, wodór, żelazo
żaden z wyżej wymienionych pierwiastków nie wchodzi w skład aminokwasów
fosfor, potas, tlen, węgiel
węgiel, azot, tlen, wodór
węgiel, azot, tlen, wodór
W skład aminokwasów wchodzą następujące pierwiastki chemiczne:
węgiel, azot, wodór, żelazo
żaden z wyżej wymienionych pierwiastków nie wchodzi w skład aminokwasów
fosfor, potas, tlen, węgiel
węgiel, azot, tlen, wodór
Feofityna to:
enzym biorący udział w syntezie chlorofilu
związek organiczny zawierający żelazo
związek powstały z chlorofilu pod wpływem silnej alkalizacji środowiska
ppochodna chlorofilu w której magnez został zastąpiony przez wodór
ppochodna chlorofilu w której magnez został zastąpiony przez wodór
Feofityna to:
enzym biorący udział w syntezie chlorofilu
związek organiczny zawierający żelazo
związek powstały z chlorofilu pod wpływem silnej alkalizacji środowiska
ppochodna chlorofilu w której magnez został zastąpiony przez wodór
W celu odróżnienia białka od roztworu aminokwasów należy przeprowadzić reakcję:
Seliwanowa
ksantoproteinową
Hopkinsa
biuretową
biuretową
W celu odróżnienia białka od roztworu aminokwasów należy przeprowadzić reakcję:
Seliwanowa
ksantoproteinową
Hopkinsa
biuretową
Do otwarcia szparek potrzebne jest:
odpowiednia intensywność i zielona barwa światła
wysoki turgor komórek przyszparkowych
niska wilgotność powietrza
światło o dowolnym natężeniu
wysoki turgor komórek przyszparkowych
Do otwarcia szparek potrzebne jest:
odpowiednia intensywność i zielona barwa światła
wysoki turgor komórek przyszparkowych
niska wilgotność powietrza
światło o dowolnym natężeniu
W wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi powstaje:
fruktoza
glukoza i fruktoza
glukoza
glukoza i glukozo-5-fosforan
glukoza
W wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi powstaje:
fruktoza
glukoza i fruktoza
glukoza
glukoza i glukozo-5-fosforan
Wolne kwasy tłuszczowe nierozpuszczalne w wodzie powstają w wyniku zadziałania na mydła
słabą zasadą
mocną zasadą
mocnym kwasem
słabym kwasem
mocnym kwasem
Wolne kwasy tłuszczowe nierozpuszczalne w wodzie powstają w wyniku zadziałania na mydła
słabą zasadą
mocną zasadą
mocnym kwasem
słabym kwasem
Proces dyfuzji zależy od
ciśnienia atmosferycznego
kierunku ruchu cząsteczek
temperatury
ciśnienia osmotycznego
temperatury
Proces dyfuzji zależy od
ciśnienia atmosferycznego
kierunku ruchu cząsteczek
temperatury
ciśnienia osmotycznego
W celu wykrycia węglowodanów w roztworze należy przeprowadzić reakcję
Piotrowskiego
Molischa
Fehlinga
Seliwanowa
Molischa
W celu wykrycia węglowodanów w roztworze należy przeprowadzić reakcję
Piotrowskiego
Molischa
Fehlinga
Seliwanowa
Ze wzrostem temperatury
zwiększa się stopień rozwartości szparek
zwiększa się prężność pary wodnej w komórkach
zwiększa się nieograniczenie intensywność transpiracji
po przekroczeniu optimum termicznego transpiracja słabnie
zwiększa się prężność pary wodnej w komórkach
Ze wzrostem temperatury
zwiększa się stopień rozwartości szparek
zwiększa się prężność pary wodnej w komórkach
zwiększa się nieograniczenie intensywność transpiracji
po przekroczeniu optimum termicznego transpiracja słabnie
Cukrami dobrze rozpuszczalnymi w wodzie są
aldehyd glicerynowy, glukoza, fruktoza, celuloza
skrobia, inulina, maltoza
glukoza, galaktoza, inulina
glukoza, fruktoza, maltoza
glukoza, fruktoza, maltoza
Cukrami dobrze rozpuszczalnymi w wodzie są
aldehyd glicerynowy, glukoza, fruktoza, celuloza
skrobia, inulina, maltoza
glukoza, galaktoza, inulina
glukoza, fruktoza, maltoza
Penetracja cząsteczek sierczanu miedzi w wodzie oparta jest o zjawisko
dyfuzji
osmozy
dobrej rozpuszczalności siarczanu miedzi
wysokiej kinetyki cząsteczek
dobrej rozpuszczalności siarczanu miedzi
Penetracja cząsteczek sierczanu miedzi w wodzie oparta jest o zjawisko
dyfuzji
osmozy
dobrej rozpuszczalności siarczanu miedzi
wysokiej kinetyki cząsteczek
Memorizer.pl

Cześć!

Wykryliśmy, że blokujesz reklamy na naszej stronie.

Reklamy, jak zapewne wiesz, pozwalają na utrzymanie i rozwój serwisu. W związku z tym prosimy Cię o ich odblokowanie by móc kontynuować naukę.

Wyłącz bloker reklam a następnie
Kliknij aby przeładować stronę
lub
Subskrybuj Memorizer+