Fiszki

Fizjologia roślin drzewiastych - ćwiczenia

Test w formie fiszek Fizjologia roślin drzewiastych - ćwiczenia
Ilość pytań: 32 Rozwiązywany: 2883 razy
Aby stwierdzić czy w czasie hydrolizy skrobia całkowicie przekształciła się w cukier prosty wystarczy
oziębić roztwór
dodać do roztworu jodyny
podziałać na roztwór kwasem octowym
wykonać próbę Fehlinga
wykonać próbę Fehlinga
Przejście zolu w żel nazywamy
peptyzacją
dializą
elektroforezą
koagulacją
koagulacją
Cytoplazma charakteryzuje się
wrażliwością na bodziec
ruchem
zerową lepkością
małą zawartością wody
ruchem
Do zobojętnienia 100 g 5% NaOH potrzeba
100 ml 5M rru HCl
100 ml 1M rru HCl
100 ml 5% rru HCl
125 ml 1M rru HCl
125 ml 1M rru HCl
Próbę akroleinową przeprowadza się na wykazanie obecności:
wiązania podwójnego
mydeł
glicerolu
kwasów tłuszczowych
glicerolu
W reakcji ksantoproteinowej wykorzystuje się:
nitrowanie pierścienia aromatycznego aminokwasów
utlenianie grupy karboksylowej aminokwasów aromatycznych
fosforylację fotosyntetyczną
reakcję hydrolizy białek
nitrowanie pierścienia aromatycznego aminokwasów
Turgor komórki jest zależny od:
naprężenia błon cytoplazmatycznych
napięcia ścian komórkowych
rodzaju plazmolizy
ruchów cytoplazmy
napięcia ścian komórkowych
Hydroliza zasadowa tłuszczów prowadzi do powstania:
soli wyższych kwasów tłuszczowych
glikolu
pochodnych glicerolu
soli kwasów nieorganicznych
soli wyższych kwasów tłuszczowych
Test wydłużeniowy koleoptyli owsa stosuje się do oznaczenia
cytokinin
auksyn
puryny
giberelin
auksyn
W skład aminokwasów wchodzą następujące pierwiastki chemiczne:
żaden z wyżej wymienionych pierwiastków nie wchodzi w skład aminokwasów
węgiel, azot, tlen, wodór
węgiel, azot, wodór, żelazo
fosfor, potas, tlen, węgiel
węgiel, azot, tlen, wodór
Feofityna to:
enzym biorący udział w syntezie chlorofilu
związek organiczny zawierający żelazo
związek powstały z chlorofilu pod wpływem silnej alkalizacji środowiska
ppochodna chlorofilu w której magnez został zastąpiony przez wodór
ppochodna chlorofilu w której magnez został zastąpiony przez wodór
W celu odróżnienia białka od roztworu aminokwasów należy przeprowadzić reakcję:
Seliwanowa
ksantoproteinową
biuretową
Hopkinsa
biuretową
Do otwarcia szparek potrzebne jest:
światło o dowolnym natężeniu
odpowiednia intensywność i zielona barwa światła
wysoki turgor komórek przyszparkowych
niska wilgotność powietrza
wysoki turgor komórek przyszparkowych
W wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi powstaje:
glukoza i fruktoza
glukoza i glukozo-5-fosforan
glukoza
fruktoza
glukoza
Wolne kwasy tłuszczowe nierozpuszczalne w wodzie powstają w wyniku zadziałania na mydła
mocnym kwasem
mocną zasadą
słabym kwasem
słabą zasadą
mocnym kwasem
Proces dyfuzji zależy od
temperatury
kierunku ruchu cząsteczek
ciśnienia osmotycznego
ciśnienia atmosferycznego
temperatury
W celu wykrycia węglowodanów w roztworze należy przeprowadzić reakcję
Seliwanowa
Fehlinga
Piotrowskiego
Molischa
Molischa
Ze wzrostem temperatury
po przekroczeniu optimum termicznego transpiracja słabnie
zwiększa się nieograniczenie intensywność transpiracji
zwiększa się prężność pary wodnej w komórkach
zwiększa się stopień rozwartości szparek
zwiększa się prężność pary wodnej w komórkach
Cukrami dobrze rozpuszczalnymi w wodzie są
glukoza, fruktoza, maltoza
aldehyd glicerynowy, glukoza, fruktoza, celuloza
glukoza, galaktoza, inulina
skrobia, inulina, maltoza
glukoza, fruktoza, maltoza
Penetracja cząsteczek sierczanu miedzi w wodzie oparta jest o zjawisko
osmozy
dobrej rozpuszczalności siarczanu miedzi
dyfuzji
wysokiej kinetyki cząsteczek
dobrej rozpuszczalności siarczanu miedzi