Podsumowanie

Budowa i rola układu pokarmowego

Podsumowanie

Budowa i rola układu pokarmowego

Twój wynik

Rozwiąż ponownie
Moja historia
Pytanie 1
Dopasuj liczby do organów
1-żołądek,2-trzustka,3-jelito grube,4-jelito cienkie,5-wątroba
1-wątroba,2-trzustka,3-odbytnica,4-jelito cienkie,5-jelito grube
1-żołądek,2-jelito cienkie,3-jelito grube,4-wyrostek,5-wątroba
1-żołądek,2-jelito grube,3-jelito cienkie,4-woreczek żółciowy,5-wątroba
Pytanie 2
Który enzymy występuje w jamie ustnej(ślinie)?
pepsyna
podpuszczka
lipaza
ptialina
Pytanie 3
Gdzie wytwarzane są hormony takie jak insulina czy glukagon?
wątroba
żołądek
jelito cienkie
trzustka
Pytanie 4
Jakie zęby występują u dorosłego człowieka i jaka jest ich liczba?
32 zęby,12-trzonowe,8-przedtrzonowe,4-kły,8-siekacze
16 zębów,6-trzonowe,4-przedtrzonowe,2-kły,4-siekacze
30 zębów,10-trzonowe,8-przedtrzonowe,4-kły,8-siekacze
34 zęby 12-trzonowe,9-przedtrzonowe,4-kły,9-siekacze
Pytanie 5
Ułóż w kolejności elementy przewodu pokarmowego
Pytanie 6
Do funkcji siekaczy należy:
rozgryzanie pokarmu
rozcieranie pokarmu
trzymanie pokarmu
wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
Pytanie 7
Tzw.choroba brudnych rąk.Do zakażenia tą chorobą dochodzi w wyniku nieprzestrzegania higieny osobistej i higieny otoczenia
próchnica
tasiemczyca
owsica
włośnica
Pytanie 8
Zaznacz części wchodzące w skład budowy zęba.
pień
korona
korzeń
szyjka
trzon
Pytanie 9
Wyróżniamy 3 rodzaje dużych ślinianek.Jakie?
przyuszne
podjęzykowe
zauszne
przyszczękowe
podżuchwowe
Pytanie 10
Co jest na zdjęciu?
wyrostek
trzustka
jelito grube
jelito cienkie
Pytanie 11
Jakie składniki pożywienia stanowią podstawowy budulec dla organizmu?
białka
węglowodany
cukry
tłuszcze
Pytanie 12
Cukier złożony, będący materiałem zapasowym u zwierząt to:
skrobia
glikogen
celuloza
Pytanie 13
Ile wody uzyskuje się ze spalenia 1 g tłuszczów?
1,07 g
1,02 g
1,1 g
Pytanie 14
Nadmiar których witamin powoduje groźne zatrucia i uzzkodzenia wątroby?
rozpuszczalnych w tłuszczach
rozpuszczalnych w wodzie
Pytanie 15
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. "Powinniśmy regularnie spożywać warzywa i owoce, gdyż dostarczają":
pełnowartościowych białek niezbędnych do budowy tkanek organizmu
cukrów prostych, które są długo trawione i dają uczucie sytości
błonnika pokarmowego ułatwiającego przesuwanie pokarmu w jelitach
aminokwasów, które są szybko wykorzystywane jako źródło energii
Pytanie 16
Zaznacz argument, który uzasadnia słuszność spożywania pełnoziarnistego makaronu.
Zawiera cukry złożone, które organizm trawi dłużej, stopniowo zaspokajając swoje potrzeby energetyczne
Zawiera cukry proste, które organizm trawi dłużej, stopniowo zaspokajając swoje potrzeby energetyczne
Zawarte w nim związki od razu trafiają do krwi i są zużywane najszybciej
Cukry proste zawarte w pełnoziarnistym makaronie szybko zaspokajają potrzeby energetyczne organizmu
Pytanie 17
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. Cukrem zapasowym roślin jest:
glikogen
skrobia
celuloza
glukoza
Pytanie 18
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. "Używanie oliwy do przygotowywania potraw jest słuszne, ponieważ jest ona źródłem":
wszystkich niezbędnych składników do budowy białek organizmu
soli mineralnych niezbędnych do życia
kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na stan naczyń krwionośnych
witamin regulujących pracę układu pokarmowego
Pytanie 19
Osteoporoza, krzywica są skutkiem niedoboru witaminy:
B12
K
D3
A
Pytanie 20
Niedobór żelaza powoduje:
zaburzenia wzrostu, choroby ukłądu nerwowego
niedokrwistość
próchnicę zębów
krzywicę
Pytanie 21
Połącz witaminę z jej pokarmowym źródłem pochodzenia:
owoce cytrusowe, pietruszka, porzeczka, dzika róża, surowe warzywa
C
wątroba, drożdże, pszenica, fasola, orzechy, jaja
B6
wątroba, chude mięso, ryby, soja
PP
mleko, mięso, jajka, oleje jadalne, warzywa liściaste
E
zielone warzywa liściaste, wątroba i mleko
K
Pytanie 22
Wybierz nazwy dwóch produktów, w które powinien wzbogacić swoją dietę pacjent skarżący się na owrzodzenie dziąseł i wypadanie zębów.
chude mięso
cytryny
owoce dzikiej róży
orzechy
banany
Pytanie 23
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. "Badania pacjenta wykazały zaburzenia pracy serca oraz niewłaściwą przemianę cukrów i witaminy C. Lekarz stwierdził, że pacjent cierpi na niedobór":
wapnia
jodu
żelaza
magnezu
Pytanie 24
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. "Orzechy, kakao i pestki dyni to cenne źródło":
fosforu
magnezu
wapnia
żelaza
Pytanie 25
Na wykresie przedstawiono zawartość wody (% masy ciała) u mężczyzn w różnym przedziale wiekowym. Sformułuj problem badawczy dotyczący zmian ilości wody w ciele człowieka.
Czy zawartość wody jest różna w zależności od sposobu odżywiania?
Czy zawartość wody w organizmie człowieka zmienia się wraz z wiekiem?
Czy zawartość wody jest różna w różnych narządach ciała?
Pytanie 26
Jaki rodzaj zębów zaznaczony jest na ilustracji literą x?
Pytanie 27
Nawilżanie pokarmu zachodzi w:
jelicie grubym
żołądku
przełyku
jamie ustnej
Pytanie 28
Uzupełnij zdanie.
W skład układu pokarmowego wchodzi
wątroba
, narząd, w którym powstaje żółć.
Pytanie 29
Rozkład białek na aminokwasy rozpoczyna się w:
żołądku
wątrobie
jelicie cienkim
trzustce
Pytanie 30
Wybierz nazwę odcinka przewodu pokarmowego, który nie bierze udziału w obróbce pokarmu.
jelito cienkie
żołądek
przełyk
jama ustna
Pytanie 31
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. "Właściwości bakteriobójcze w przewodzie pokarmowym człowieka wykazuje":
żółć
amylaza
ślina
pepsyna
Pytanie 32
Wybierz nazwy odcinków przewodu pokarmowego w których trawione są cukry
jama ustna
jelito grube
żołądek
jelito cienkie
przełyk
Pytanie 33
Zaznacz punkt, w którym wyjaśniono znaczenie śluzu dla prawidłowego funkcjonowania żołądka.
Pozwala na czasowe gromadzenie większej ilości pokarmu.
Przesuwa pokarm, zapobiegając jego zaleganiu w żołądku.
Umożliwia wchłanianie wody, soli mineralnych i witamin.
Nawilża pokarm i chroni ścianę żołądka przed szkodliwym działaniem kwasu solnego.
Pytanie 34
Zaznacz nazwy substancji, które są wchłaniane w kosmkach je litowych.
błonnik pokarmowy
białka
tłuszcze
glicerol
glukoza
skrobia
Pytanie 35
Do marskości wątroby może prowadzić zakażenie:
HBV
HCV
HAV