Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Podsumowanie
Żywienie Zwierząt - paszoznawstwo
Podsumowanie
Żywienie Zwierząt - paszoznawstwo
Twój wynik
Rozwiąż ponownie
Moja historia
Wszystkie ({{dataStorage.userResults.answersTotal}})
Prawidłowe ({{dataStorage.userResults.answersGood}})
Do powtórki ({{dataStorage.userResults.answersRepeat}})
Błędne ({{dataStorage.userResults.answersBad}})
Pytanie 1
Które krowy zajmują najlepsze kwatery na pastwisku?
Wysokowydajne
Jałówki
Krowy suche
Pytanie 2
Jaka fermentacja jest najbardziej pożądana w kiszonce?
Mlekowa
Octowa
Masłowa
Pytanie 3
Bakterie kwasu mlekowego (Clostridia):
Giną w środowisku kwaśnym
Rozwijają się najlepiej w suchym środowisku
Są tlenowcami
Pytanie 4
Który zestaw zawiera surowce ławo kiszące się?
Kukurydza, buraki, koniczyna, lucerna
Kukurydza, trawy, GPS, prasowane wysłodki buraczane
Kukurydza, trawy, lucerna, koniczyna
Pytanie 5
Jakich rodzajów strat podczas produkcji kiszonki można uniknąć?
Oddychania, wtórnej fermentacji
Soku kiszonkowego, wtórnej fermentacji
Polowych, fermentacji
Pytanie 6
Ile suchej masy zawiera sianokiszonka?
powyżej 40% SM
do 30% SM
30-40% SM
Pytanie 7
Jaki proces usuwa związki antyżywieniowe z ziemniaków?
Kiszenie
Poddawanie wysokiej temperaturze
Mycie
Pytanie 8
Która z podanych roślin działa mlekopędnie?
Cebula
Burak
Ziemniak
Pytanie 9
Kto nie zda żywienia?
Marta
Angelika
Magda
Kaja
Pytanie 10
Która roślin nie wpływa negatywnie na smak mleka?
Marchew
Burak
Ziemniak
Pytanie 11
Która cecha okopowych wpływa na ich złe przechowywanie?
Niska zawartość włókna
Zanieczyszczenie ziemią
Duża ilość wody
Pytanie 12
Pasza treściwa:
W 1 kg SM zawiera poniżej 160g włókna surowego i powyżej 0,9 JPM
W 1 kg SM zawiera poniżej 160g włókna surowego i poniżej 0,9 JPM
W 1 kg SM zawiera powyżej 160g włókna surowego i poniżej 0,9 JPM
W 1 kg SM zawiera powyżej 160g włókna surowego i powyżej 0,9 JPM
Pytanie 13
Przemiana głodowa to:
Wymywanie składników pokarmowych podczas deszczu
Fermentacja podczas suszenia i przechowywania
Oddychanie roślin po ich skoszeniu
Pytanie 14
Słoma to:
Pozostałość po omłocie roślin zbieranych na ziarno lub nasiona
Zielonka wysuszona w wysokiej temperaturze
Zielonka wysuszona w warunkach naturalnych
Pytanie 15
Która słoma używana jest podczas skarmiania zielonkami lub wywarem ze względu na działanie zatwardzające?
Słoma owsiana
Słoma żytnia
Słoma jęczmienna
Pytanie 16
Co powoduje ługowanie?
Zwiększa ilość białka
Poprawia walory smakowe
Zwiększa strawność
Pytanie 17
Co jest produktem ubocznym przemysłu browarniczego?
Młóto
Melasa
Wywar
Pytanie 18
Które zdanie o roślinach strączkowych jest fałszywe?
Zawierają dużo białka dobrze trawionego przez monogastryczne
Zawierają dużo składników mineralnych i witamin
Białko jest bardzo szybko rozkładane w żwaczu
Pytanie 19
Jakiemu procesu poddawane są śruty poekstrakcyjne w celu usunięcia substancji antyżywieniowych?
Gotowaniu
Tostowaniu
Spalaniu
Pytanie 20
Który rodzaj mieszanki przemysłowej nie dostarcza zwierzętom białka i energii?
Premiks
Mieszanka uzupełniająca
Mieszanka pełnoporcjowa
Pytanie 21
Probiotyki:
Zakwaszają środowisko przewodu pokarmowego
Podnoszą strawność składników pokarmowych pasz
Poprawiają walory smakowe paszy
Pytanie 22
Przeciwutleniacze:
Hamują rozwój pleśni
Chronią tłuszcze, witaminy, karotenoidy
Nadają produktom atrakcyjną barwę
Pytanie 23
Detoksykanty:
Hamują rozwój pleśni
Blokują wchłanianie mikotoksyn w przewodzie pokarmowym
Obniżają pH w przewodzie pokarmowym zwierząt
Pytanie 24
Kokcydiostatyki
Zapobiegają kokcydiozie
Powodują choroby drobiu
Pomagają utrzymać prawidłowy poziom kokcydiazy