Podsumowanie

Żywienie Zwierząt - paszoznawstwo

Podsumowanie

Żywienie Zwierząt - paszoznawstwo

Twój wynik

Rozwiąż ponownie
Moja historia
Pytanie 1
Które krowy zajmują najlepsze kwatery na pastwisku?
Jałówki
Wysokowydajne
Krowy suche
Pytanie 2
Jaka fermentacja jest najbardziej pożądana w kiszonce?
Octowa
Masłowa
Mlekowa
Pytanie 3
Bakterie kwasu mlekowego (Clostridia):
Są tlenowcami
Rozwijają się najlepiej w suchym środowisku
Giną w środowisku kwaśnym
Pytanie 4
Który zestaw zawiera surowce ławo kiszące się?
Kukurydza, trawy, lucerna, koniczyna
Kukurydza, trawy, GPS, prasowane wysłodki buraczane
Kukurydza, buraki, koniczyna, lucerna
Pytanie 5
Jakich rodzajów strat podczas produkcji kiszonki można uniknąć?
Polowych, fermentacji
Oddychania, wtórnej fermentacji
Soku kiszonkowego, wtórnej fermentacji
Pytanie 6
Ile suchej masy zawiera sianokiszonka?
powyżej 40% SM
do 30% SM
30-40% SM
Pytanie 7
Jaki proces usuwa związki antyżywieniowe z ziemniaków?
Poddawanie wysokiej temperaturze
Mycie
Kiszenie
Pytanie 8
Która z podanych roślin działa mlekopędnie?
Ziemniak
Burak
Cebula
Pytanie 9
Kto nie zda żywienia?
Magda
Marta
Kaja
Angelika
Pytanie 10
Która roślin nie wpływa negatywnie na smak mleka?
Marchew
Ziemniak
Burak
Pytanie 11
Która cecha okopowych wpływa na ich złe przechowywanie?
Duża ilość wody
Zanieczyszczenie ziemią
Niska zawartość włókna
Pytanie 12
Pasza treściwa:
W 1 kg SM zawiera poniżej 160g włókna surowego i powyżej 0,9 JPM
W 1 kg SM zawiera powyżej 160g włókna surowego i poniżej 0,9 JPM
W 1 kg SM zawiera poniżej 160g włókna surowego i poniżej 0,9 JPM
W 1 kg SM zawiera powyżej 160g włókna surowego i powyżej 0,9 JPM
Pytanie 13
Przemiana głodowa to:
Wymywanie składników pokarmowych podczas deszczu
Oddychanie roślin po ich skoszeniu
Fermentacja podczas suszenia i przechowywania
Pytanie 14
Słoma to:
Zielonka wysuszona w warunkach naturalnych
Zielonka wysuszona w wysokiej temperaturze
Pozostałość po omłocie roślin zbieranych na ziarno lub nasiona
Pytanie 15
Która słoma używana jest podczas skarmiania zielonkami lub wywarem ze względu na działanie zatwardzające?
Słoma żytnia
Słoma jęczmienna
Słoma owsiana
Pytanie 16
Co powoduje ługowanie?
Poprawia walory smakowe
Zwiększa ilość białka
Zwiększa strawność
Pytanie 17
Co jest produktem ubocznym przemysłu browarniczego?
Młóto
Melasa
Wywar
Pytanie 18
Które zdanie o roślinach strączkowych jest fałszywe?
Zawierają dużo składników mineralnych i witamin
Zawierają dużo białka dobrze trawionego przez monogastryczne
Białko jest bardzo szybko rozkładane w żwaczu
Pytanie 19
Jakiemu procesu poddawane są śruty poekstrakcyjne w celu usunięcia substancji antyżywieniowych?
Spalaniu
Tostowaniu
Gotowaniu
Pytanie 20
Który rodzaj mieszanki przemysłowej nie dostarcza zwierzętom białka i energii?
Mieszanka uzupełniająca
Mieszanka pełnoporcjowa
Premiks
Pytanie 21
Probiotyki:
Poprawiają walory smakowe paszy
Podnoszą strawność składników pokarmowych pasz
Zakwaszają środowisko przewodu pokarmowego
Pytanie 22
Przeciwutleniacze:
Nadają produktom atrakcyjną barwę
Hamują rozwój pleśni
Chronią tłuszcze, witaminy, karotenoidy
Pytanie 23
Detoksykanty:
Hamują rozwój pleśni
Blokują wchłanianie mikotoksyn w przewodzie pokarmowym
Obniżają pH w przewodzie pokarmowym zwierząt
Pytanie 24
Kokcydiostatyki
Pomagają utrzymać prawidłowy poziom kokcydiazy
Powodują choroby drobiu
Zapobiegają kokcydiozie