Podsumowanie

Bydło partytime 2

Podsumowanie

Bydło partytime 2

Twój wynik

Rozwiąż ponownie
Moja historia
Pytanie 1
50. Długość cyklu rujowego średnio trwa:
b) 19 dni
c) 21 dni
d) 25 dni
a) 17 dni
Pytanie 2
51. Jeśli podczas ciąży bliźniaczej urodzą się cielęta o różnej płci, to wtedy:
d) Samiec może urodzić się niepłodny
b) Samica staje się bezpłodna
c) Samiec ma lepszą jakość nasienia
a) Jałówka predysponuje do wydawania na świat dobyci cieląt
Pytanie 3
52. Urządzenie do inseminacji to:
a) Katater
b) Kateter
c) Inseminator
d) Katefer
Pytanie 4
53. Sekrecję mleka wywołuje
d) Noradrenalina
c) Oksytocyna
b) Prolaktyna
a) Wazopresyna
Pytanie 5
54. Plenność to:
a) Zdolność do rozrodu
d) Niska wydajność rozpłodowa
b) Ilość młodych wydanych na świat w 1 wycieleniu
c) Ilość wydanych młodych na świat w okresie całego życia
Pytanie 6
55. Krowę zasuszamy na:
c) Czas po inseminacji
d) Czas przed inseminacją
b) Dwa miesiące przed porodem
a) Miesiąc przed porodem
Pytanie 7
56. Wycielacz służy do:
b) Pomocy w żywieniu cieląt o określonym czasie
d) Pomocy w ciężkich porodach
c) Odseparowania krowy od cielęcia po porodzie
a) Pomocy w odchowie cieląt
Pytanie 8
57. U cieląt po porodzie największą część zajmują
a) Żwacz i czepiec
d) Żwacz i trawieniec
c) Księgi i trawieniec
b) Księgi i czepiec
Pytanie 9
58. Ciele w pierwszych 7 dniach powinno dostać:
c) Paszę treściwą
a) Paszę objętościową
d) Okopowe
b) Siarę
Pytanie 10
59. W żywieniu cieląt wyróżniamy:
a) 2 okresy
c) 4 okresy
b) 3 okresy
okresów
Pytanie 11
60. Kanał strzykowy powinien być zamknięty:
c) Od razu po doju
d) Do 30 min po doju
a) Do godziny po doju
b) Do 10 minut po doju
Pytanie 12
61. W celu wyprodukowania 1 l mleka przez wymię musi przepłynąć:
b) 250-345 l krwi
d) 500-600 l krwi
c) 450-550 l krwi
a) 100-120 l krwi
Pytanie 13
62. Dój powinien być wykonywany:
d) 1 raz dziennie wieczorem
b) 2 razy dziennie o tej samej porze i równym odstępie czasu
c) 2 razy dziennie o niezależnie jakich godzinach
a) 1 raz dziennie o tej samej porze
Pytanie 14
63. Najwyższą wydajność krowa osiąga około:
b) 5 laktacji
a) 2 laktacji
d) 3-4 laktacji
c) 2-3 laktacji
Pytanie 15
64. Przed dojem właściwym należy:
b) Wykonać przedzdajanie
c) Przeprowadzić krowę do innego pomieszczenia
a) Oczyścić wymię
d) Odpowiedź a i b
Pytanie 16
65. Enzymy trawienne produkowane i wydzielane są wyłącznie przez:
a) Drobnoustroje symbiotyczne
c) Wątrobę
d) Ściany żwacza
b) Trzustkę
Pytanie 17
66. Mleko ekologiczne zawiera:
d) 60% więcej kwasów Omega 6
b) 60% więcej kwasów Omega 3
a) 100% więcej kwasów Omega 3
c) 100% więcej kwasów Omega 6
Pytanie 18
67. W Polsce spożycie wołowiny wynosi:
d) Ok. 2kg
b) Ok. 9kg
a) Ok. 5kg
c) Ok. 1kg
Pytanie 19
68. Odpowiednia długość stołu paszowego dla jednej krowy to:
d) 70-90 cm
c) Około 100 cm
a) 60-76 cm
b) 50-60 cm
Pytanie 20
69. Krowa dziennie zjada około:
b) 10% swojej masy ciała
d) 30% swojej masy ciała
c) 5% swojej masy ciała
a) 20% swojej masy ciała
Pytanie 21
70. W Polsce rocznie choruje około:
a) 20% bydła
b) 25% bydła
c) 10% bydła
d) 16% bydła
Pytanie 22
71. W ciągu pierwszych 14 dni zamiera:
d) 20% zarodków
a) 50% zarodków
c) 10% zarodków
b) 40% zarodków
Pytanie 23
72. Największy wpływ na przebieg porodu ma:
d) Określenie terminu porodu
c) Higiena porodówki
a) Wielkość i położenie płodu
b) Żywienie
Pytanie 24
73. Przeżywalność cieląt u krów wieloródek wynosi:
c) 80%
b) 85%
d) 75%
a) 90%
Pytanie 25
74. Włączenie do stada remontowego jałówek następuje po osiągnięciu:
a) 20 miesiąca życia
d) 28 miesiąca życia
b) 24 miesiąca życia
c) 18 miesiąca życia
Pytanie 26
75. Krowy i jałówki w celu przystosowania się do miejsca porodu przenosimy:
a) Miesiąc wcześniej
b) Dwa dni wcześniej
c) Tydzień wcześniej
d) Dwa tygodnie wcześniej
Pytanie 27
76. Nie podanie siary w pierwszych chwilach życia cieląt skutkuje:
d) Częstymi infekcjami
a) Złymi przyrostami
c) Śmiercią
b) Słabą późniejszą laktacją
Pytanie 28
77. Enzym sacharaza zaczyna działać około:
d) 12 tygodnia życia
a) 2 dnia życia
b) 3 tygodnia życia
c) 5-7 tygodnia życia
Pytanie 29
78. Biegunki u cieląt są wynikiem:
d) Brakiem witamin
b) Objadania
a) Złego funkcjonowania jelit
c) Niesystematyczności w skarmianiu
Pytanie 30
79. Mastitis to:
c) Choroba racic
b) Choroba wymion
a) Choroba układu oddechowego
d) Choroba metaboliczna
Pytanie 31
80. Ile litrów śliny dziennie wytwarza krowa:
c) 40-150l
b) 80l
d) 80-170l
a) 40l
Pytanie 32
81. Zupełny zanik narządów płciowych to:
b) Awitaminoza
c) Aplazja
d) Alplazja
a) Apoptoza
Pytanie 33
82. Maksymalne dobowe pobranie pasz objętościowych suchych u krowy wynosi:
a) 1,0-1,5 %masy ciała
b) 1,75-2,0% masy ciała
d) 2,0-2,2 % masy ciała
c) 1,8-2,2 % masy ciała
Pytanie 34
83. Przy skarmianiu krów nadmiarem pasz treściwych prowadzimy do:
a) Wzdęć
d) Kwasicy
c) Zasadowicy
b) Opuchnięcia wymienia
Pytanie 35
84. Biała będące alergenami u cieląt to:
d) Białka z pasz objętościowych
a) Białka nasion strączkowych
c) Białka endogenne
b) Białka mleka
Pytanie 36
85. Jaki procent pogłowia stanowią krowy mleczne w Polsce:
d) 80%
c) 94%
b) 70%
a) 55 %
Pytanie 37
86. Która z metod dekoronizacji jest najboleśniejsza
a) Biologiczna
d) Chirurgiczna
b) Termiczna
c) Chemiczna
Pytanie 38
87. Krową produkującą żółte mleko jest :
c) Jersey
a) Holsztyńsko-fryzyjska
d) Polska czerwono-biała
b) Simental
Pytanie 39
88. Drobnoustroje stanowią:
c) 20% płynnej treści żwacza
a) 10% płynnej treści żwacza
d) 20% stałej treści żwacza
b) 10% stałej treści żwacza
Pytanie 40
89. pH i wilgotność żwacza wynoszą :
a) 7.0-8.0 , 90-95%
d) 6.2-7.0, 80-85%
c) 6,0-6.2 , 70-75%
b) 6,5-7.0, 80-85%
Pytanie 41
90. Który zestaw aminokwasów powoduje spadek produkcji przy ich niedoborze:
b) Arginina, Metionina, Fenyloalanina
c) Kwas glutaminowy, alanina, leucyna
a) Leucyna, metionina, tryptofan
d) Lizyna, metionina, tryptofan
Pytanie 42
91. Ureaza wydzielana jest przez:
b) Pierwotniaki
d) Grzyby
a) Bakterie
c) Archeony
Pytanie 43
92. Kwasy tłuszczowe pokrywają zapotrzebowanie na energię w :
c) 70%
d) 50%
a) 80%
b) 90%
Pytanie 44
93. Węglowodany w żołądku rozkładane są do:
c) Kwasu glutaminowego, kwasu mlekowego, kwasu masłowego
a) Kwasu octowego, kwasu moczowego , kwasu masłowego
b) Kwasu octowego, kwasu masłowego, kwasu propionowego
d) Kwasu propionowego, kwasu octowego, kwasu mlekowego
Pytanie 45
94. Stosunek kwasu octowego, kwasu propionowego, kwasu masłowego wynosi:
c) 65:15:20
b) 40:40:20
d) 65:20:15
a) 10:20:70
Pytanie 46
95. Kwas octowy jest produktem:
c) Rozkładu włókna
a) Rozkładu kwasu moczowego
b) Rozkładu włóknika
d) Fermentacji skrobi
Pytanie 47
96. Produktem fermentacji skrobi jest:
b) Kwas masłowy
d) Kwas mlekowy
a) Kwas propionowy
c) Kwas octowy
Pytanie 48
97. Podniesienie temperatury żwacza o 0,5 *C spowoduje:
a) Nagromadzenie gazów
c) Procesy namnażania bakterii zostaną przyspieszone
b) Nabrzmienie żołądka
d) Procesy namnażania bakterii zostaną spowolnione
Pytanie 49
98. Temperatura żwacza wynosi:
b) 39,5*C
d) 38*C
c) 41*C
a) 40*C
Pytanie 50
99. Kulawizny określa się według:
a) 3 stopniowej skali
b) 4 stopniowej skali
d) 6 stopniowej skali
c) 5 stopniowej skali