Podsumowanie

T15: Technik żywienia

Podsumowanie

T15: Technik żywienia

Twój wynik

Rozwiąż ponownie
Moja historia
Pytanie 1
Przedstawiony na zdjęciu sprzęt służy do
bemarowania
grilowania
flambirowania
tranżerowania
Pytanie 2
Na zdjęciu przedstawiono
miarkę barmańską
łyżeczkę barmańską
łyżeczkę do kawioru
łopatkę do homara
Pytanie 3
Ile mąki należy użyć do zagęszczenia 1 porcji zupy grzybowej, jeżeli do zagęszczenia 300 porcji zupy potrzeba 0,9 kg mąki?
90,0 g
3,0 g
9,0 g
30,0 g
Pytanie 4
Ile zapłaci grupa 40-stu studentów za obiadokolację, jeżeli cena 1 zestawu wynosi 20,00 zł, a zorganizowanym grupom udziela się rabatu w wysokości 10%?
720,00 zł
800,00 zł
880,00 zł
400,00 zł
Pytanie 5
W 100 g zasmażanego szpinaku znajduje się 120 mg wapnia. O ile mg wapnia wzbogacony zostanie omlet naturalny, gdy doda się do niego 150 g zasmażanego szpinaku?
250,00 mg
370,00 mg
270,00 mg
180,00 mg
Pytanie 6
Korzystając z danych zawartych w tabeli wskaż wielkość zapotrzebowania na surowce, niezbędne do sporządzenia 50 porcji mizerii.
ogórki 11,00 kg, śmietana 2,00 kg
ogórki 0,55 kg, śmietana 0,10 kg
ogórki 55,00 kg, śmietana 10,00 kg
ogórki 5,50 kg, śmietana 1,00 kg
Pytanie 7
Porcja 100 g papryki nadziewanej mięsem zawiera 4 g białka, 10 g tłuszczu i 14 g węglowodanów. Oblicz wartość energetyczną 200 g tej potrawy.
300 kcal
162 kcal
100 kcal
324 kcal
Pytanie 8
Na zdjęciu przedstawiono kieliszek do wina
wzmocnionego
czerwonego
musującego
różowego
Pytanie 9
Koszt sporządzenia 1,0 kg frytek wynosi 10,00 zł, a marża gastronomiczna 100%. Oblicz cenę netto jednej porcji frytek o wadze 100 g
1,00 zł
4,00 zł
3,00 zł
2,00 zł
Pytanie 10
HACCP to
system bezpieczeństwa zdrowotnego żywności
norma jakości żywności
amerykańska ustawa żywnościowa
organ normalizacyjny
Pytanie 11
Przy układaniu jadłospisów mleko może być zastąpione
wieprzowiną
serem
drobiem
rybami
Pytanie 12
Które menu obiadowe zaplanowano zgodnie z zasadami układania jadłospisu?
Zupa wiśniowa, naleśniki z jagodami, surówka z marchwi i jabłek
Botwina, duszona pierś z kurczaka, ryż ziołowy, mizeria, kompot
Halibut w cieście, medaliony cielęce, placuszki jabłkowe, kompot
Sałatka drobiowa, kremowa zupa drobiowa, stek z piersi kurczaka
Pytanie 13
Dieta laktoowowegetariańska oprócz produktów pochodzenia roślinnego, zezwala na spożywanie mleka i jego przetworów oraz
jaj
drobiu
podrobów
ryb
Pytanie 14
Organizacja którego przyjęcia wymaga nakrywania stołów konsumenckich bielizną i zastawą stołową?
uroczysty obiad
lampka wina
przyjęcie koktajlowe
przyjęcie typu stół angielski
Pytanie 15
Rozwojowi próchnicy zębów, oprócz złej higieny jamy ustnej, sprzyja w codziennej diecie
niedobór fluoru
niedobór żelaza
nadmiar potasu
nadmiar wapnia
Pytanie 16
Dekoracja z kwiatów i wstążek, w kolorze białym i różowym, wskazana jest do przygotowania stołu
na konferencję
na przyjęcie oficjalne państwowe
na przyjęcie cocktailowe
na przyjęcie rodzinne zasiadane
Pytanie 17
W restauracji stwierdzono, że rosną ceny surowców. Głównymi odbiorcami usług zakładu są stali klienci. Jakie działania należy wykonać, aby utrzymać ceny oferowanych potraw na stałym poziomie i zysk restauracji?
zmodyfikować kartę dań
zmienić nazwę zakładu
poszukiwać tańszych dostawców surowców
wprowadzić gratisy przy zamówieniach powyżej 80 zł
Pytanie 18
W sprzęcie przedstawionym na zdjęciu należy podawać
zupę gulaszową
sos pomidorowy
zrazy zawijane
fondue serowe
Pytanie 19
Która choroba jest efektem spożywania zbyt małej ilości białka w stosunku do zapotrzebowania organizmu?
pelagra
kwashiorkor
krzywica
szkorbut
Pytanie 20
Która karta menu powinna być ofertą potraw i napojów podawanych podczas przyjęcia?
karta okolicznościowa
karta dnia
karta okresowa
karta standardowa
Pytanie 21
Normatyw surowcowy na 10 porcji filetów z dorsza w panierce przewiduje zużycie 1 000 g filetów. Ile surowca potrzeba do sporządzenia 100 porcji tej potrawy?
1,0 kg
10,0 kg
100,0 kg
0,1 kg
Pytanie 22
Dzienne spożycie wody przez osobę dorosłą powinno wynosić
od 2 l do 2,5 l
od 4 l do 4,5 l
od 3 l do 3,5 l
od 1 l do 1,5 l
Pytanie 23
Ile energii dostarczy organizmowi człowieka 300 g pasztecików drożdżowych, jeżeli wartość energetyczna 100 g pasztecików wynosi 343 kcal?
1 372 kcal
1 029 kcal
643 kcal
343 kcal
Pytanie 24
Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dzieciom w wieku szkolnym na pierwsze śniadanie należy zaplanować
pumpernikiel, masło, herbatę z cytryną
płatki kukurydziane z mlekiem
bułkę maślaną, powidła śliwkowe, miód, herbatę owocową
chleb razowy, ser gouda, masło, pomidor, kakao
Pytanie 25
Który posiłek spożywany w ciągu dnia powinien dostarczać najwięcej energii?
II śniadanie
kolacja
I śniadanie
obiad
Pytanie 26
Zakład, który stosuje na napoje alkoholowe marżę gastronomiczną w wysokości 200%, zakupił butelkę wódki "Starki" o pojemności 0,5 1, w cenie detalicznej 50,00 zł. Oblicz cenę gastronomiczną netto 25 ml "Starki".
7,50 zł
2,50 zł
5,00 zł
10,00 zł
Pytanie 27
Która grupa produktów jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka?
warzywa i owoce
produkty zbożowe
cukier i słodycze
mleko i jego przetwory
Pytanie 28
Którą czynność obsługową kelner powinien wykonać, podchodząc z lewej strony gościa?
podanie napoju gorącego w filiżance ustawionej na podstawce
serwowanie zupy zabielanej z wazy do talerza głębokiego
podanie karty menu
serwowanie zakąski wyporcjowanej na talerzu
Pytanie 29
Właściciel restauracji, który z okazji Dnia Dziecka zorganizował pokazy i degustacje potraw pod hasłem "Smaki dzieciństwa", działał w ramach
sprzedaży osobistej
reklamy prasowej
promocji sprzedaży
dystrybucji bezpośredniej
Pytanie 30
Alkalizująco na organizm człowieka wpływa spożywanie potraw
z kaszy jaglanej
z ryb morskich
z mięsa wieprzowego
z mięsa wołowego
Pytanie 31
Jaki procent dziennego zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze powinny dostarczać posiłki spożywane przez dzieci w przedszkolu?
45%
60%
90%
75%
Pytanie 32
Który zestaw kolacyjny zaplanowano niezgodnie z zasadami racjonalnego żywienia?
ryż zapiekany z szynką, brokułami i papryką
pieczony kurczak w ziołach, sałata i pomidor, bułka grahamka
fasolka po bretońsku, chleb pełnoziarnisty
makaron z serem twarogowym i szpinakiem
Pytanie 33
Który składnik odżywczy, jest przekształcany i magazynowany w organizmie człowieka w postaci glikogenu?
glukoza
glutelina
globulina
gliadyna
Pytanie 34
Jaki będzie koszt studniówki dla 400 uczestników, jeżeli w ofercie restauracji wyznaczono stawkę 100,00 zł od osoby, a rabat dla szkół wynosi 5%?
38 000,00 zł
44 000,00 zł
36 000,00 zł
42 000,00 zł
Pytanie 35
Podczas uroczystego obiadu potrawy należy podawać w następującej kolejności:
przystawka zimna, przystawka gorąca, zupa, danie główne, sery, deser
przystawka gorąca, przystawka zimna, zupa, danie główne, sery, deser
przystawka zimna, przystawka gorąca, zupa, danie główne, deser, sery
przystawka zimna, zupa, danie główne, przystawka gorąca, sery, deser
Pytanie 36
Która dieta zaleca nielimitowane spożycie białka, z wyłączeniem węglowodanów?
diamondów
atkinsa
makrobiotyczna
wegetariańska
Pytanie 37
Organizacja cyklicznych warsztatów dla pracowników kuchni na temat "Zdrowie na talerzu", to działania zgodne ze strategią.
personalną
dystrybucji
promocji
ceny
Pytanie 38
Wskaż produkty będące źródłem witaminy A (retinolu)
dynia i żółtko jaja
masło i ser dojrzewający
szpinak i marchew
białko j aj a i wątroba wieprzowa
Pytanie 39
Ile białka zwierzęcego dostarczy organizmowi człowieka 1 porcja leniwych pierogów sporządzonych zgodnie z zamieszczonym w tabeli normatywem surowcowym?
45,00 g
30,00 g
42,00 g
27,00 g
Pytanie 40
Do usług uzupełniających, świadczonych przez zakład gastronomiczny na rzecz konsumentów, nie należy
usługa cateringowa
występ kabaretowy
organizacja przyjęć
sprzedaż potraw na wynos