Podsumowanie

T10: Kelner

Podsumowanie

T10: Kelner

Twój wynik

Rozwiąż ponownie
Moja historia
Pytanie 1
Przestawiony w tabeli opis wskazuje, że podczas przyjęcia zasiadanego zastosowano obsługę serwisem
rosyjskim
francuskim
angielskim
niemieckim
Pytanie 2
Oficjalne toasty na przyjęciach okolicznościowych wznoszone są
koniakiem
winem deserowym
likierem
winem musującym
Pytanie 3
Zakładami gastronomicznymi typu zamkniętego są
winiarnie i bary szybkiej obsługi
bary kawowe i smażalnie
kawiarnie i cukiernie
stołówki i bufety pracownicze
Pytanie 4
Termin lunch roboczy w gastronomii międzynarodowej oznacza
podwieczorek
obiad
śniadanie
kolację
Pytanie 5
Planując menu na przyjęcie weselne należy przede wszystkim wziąć pod uwagę
wyposażenie magazynów
liczbę miejsc parkingowych
sezonowość i dostępność surowców
skład chemiczny i kaloryczność produktów
Pytanie 6
Przedstawiony piktogram informuje, że restauracja
przystosowana jest dla osób niepełnosprawnych ruchowo
nie jest przystosowana dla osób poruszających się na wózku inwalidzkim
nie jest przystosowana dla osób niewidomych i głuchoniemych
przystosowana jest dla osób niewidomych i głuchoniemych
Pytanie 7
Ilu kelnerów należy zaplanować do obsługi przyjęcia bufetowego dla 160 gości, jeżeli na jednego kelnera przypada dziesięciu gości?
15 kelnerów
17 kelnerów
14 kelnerów
16 kelnerów
Pytanie 8
Aplikacja ServerPaging System zawarta w systemie LRS służy do bezprzewodowej komunikacji pomiędzy
kelnerem a kucharzem
kelnerem a właścicielem restauracji
kelnerem a gościem
kelnerem a menadżerem gastronomii
Pytanie 9
Na jaką kwotę kelner powinien wystawić rachunek za 16 zestawów obiadowych, jeżeli cena gastronomiczna brutto jednego zestawu obiadowego wynosi 31,00 zł, a zakład udzielił 20%rabatu od kwoty końcowej?
496,00 zł
992,00 z
793,60 zł
396,80 zł
Pytanie 10
Ile dyspenserów do soku o pojemności 20 litrów każdy należy zaplanować przy jednoczesnej ekspedycji 2 200 porcji napoju, jeżeli jedna porcja tego napoju ma pojemność 200 ml?
10 szt.
12 szt.
22 szt.
30 szt.
Pytanie 11
Oblicz cenę gastronomiczną brutto jednej porcji soku pomarańczowego wiedząc, że koszt surowca wynosi 2,00 zł, a marża 300%.
9,00 zł
6,00 zł
8,00 zł
4,00 zł
Pytanie 12
Cena gastronomiczna brutto jednej porcji zestawu warzyw grillowanych wynosi 12,00 złotych.Oblicz wysokość marży, jeżeli koszt zakupu surowców potrzebnych do sporządzenia 10 porcji tej potrawy wynosi 30,00 złotych.
100%
200%
400%
300%
Pytanie 13
Na podstawie informacji zawartej w tabeli, wskaż ile dni przed terminem organizacji przyjęcia okolicznościowego zleceniodawca może wycofać się z jej organizacji bez ponoszenia kosztów?
10 dni
20 dni
30 dni
5 dni
Pytanie 14
Korzystając z informacji podanych w tabeli, oblicz ile litrów zupy krem z cukinii należy sporządzić na przyjęcie dla 80 osób.
19,50 litra
16,00 litrów
17,50 litra
18,00 litrów
Pytanie 15
Korzystając z informacji podanych w tabeli, oblicz ile jaj należy zaplanować do sporządzenia 25 porcji omletu.
50 sztuk
25 sztuk
10 sztuk
100 sztuk
Pytanie 16
Którą konfigurację ustawienia stołów konferencyjnych przedstawiono na rysunku?
klasową
podkowę
teatralną
wyspę
Pytanie 17
Ile zimnych i ciepłych przekąsek należy zaplanować dla jednego gościa na przyjęcie koktajlowe?
3-4 przekąski zimne i 1-2 przekąski gorące
5-7 przekąsek zimnych i 2-3 przekąski gorące
2-3 przekąski zimne i 1-2 przekąski gorące
4-5 przekąsek zimnych i 2-3 przekąski gorące
Pytanie 18
Na rysunku przedstawiono
podgrzewacz do potraw
brytfankę do pieczenia
wanienkę do gotowania ryb
bemar nastawny
Pytanie 19
Oblicz cenę gastronomiczną brutto jednej porcji wina o pojemności 100 ml, jeżeli cena zakupu butelki wina o pojemności 0,7 litra wynosi 14,00 zł, marża gastronomiczna 50%, a podatek VAT23%
3,07 z
25,83 zł
21,48 zł
3,69 zł
Pytanie 20
Które sztućce należy przygotować do konsumpcji przedstawionego na rysunku deseru?
widelec stołowy duży, nóż stołowy średni
widelec stołowy średni, łyżkę stołową średnią
widelec stołowy średni, nóż stołowy średni
widelec stołowy duży, łyżkę stołową średnią
Pytanie 21
Moltony, obrusy i serwety płócienne dla gości należy przygotować na bankiet
angielski
zasiadany
typu lampka wina
typu koktajl party
Pytanie 22
Oblicz cenę netto jednej butelki rumu zakupionej w cenie 45,00 złotych brutto, jeżeli wartość podatku VAT dla napojów alkoholowych wynosi 23%
23,00 zł
10,35 zł
36,59 zł
55,58 zł
Pytanie 23
W zakładzie gastronomicznym mogą krzyżować się drogi
surowców i półproduktów
czystych naczyń kuchennych i gości
czystych naczyń kuchennych i półproduktów
surowców i gotowych potraw
Pytanie 24
Określenie finger food dotyczy
rodzaju dań zasadniczych
rodzaju mini zakąsek
sposobu rozdrabiania świeżych ziół
sposobu rozdrabiania surowych ziemniaków
Pytanie 25
Która z wymienionych placówek jest punktem gastronomicznym?
jadłodajnia
bistro
smażalnia
bar mleczny
Pytanie 26
Które nakrycie stołu należy zaplanować do przedstawionego w tabeli Menu przyjęcia zasiadanego?
C
A
D
B
Pytanie 27
Którą szczególnie ważną informację powinno zawierać zamówienie pięciodniowego pobytu w hotelu dla grupy turystów z Izraela?
zaplanowane atrakcje turystyczne
preferencje żywieniowe gości
aranżację wystroju sali konsumenckiej
zalecenia specjalistów od żywienia
Pytanie 28
Które z urządzeń należy wykorzystać do przygotowania lodu konsumpcyjnego?
A
B
D
C
Pytanie 29
Do wykańczania wnętrz rustykalnych w restauracjach nie należy stosować
surowej cegły
blachy ryflowanej
kamienia
drewna
Pytanie 30
Który talerz należy zaplanować do konsumpcji pasztecika drożdżowego podawanego jako dodatek do zupy czystej?
D
C
A
B
Pytanie 31
Korzystając z tabeli określ, która oferta organizacji przyjęcia gwarantuje najniższe koszty konsumpcji na 1 osobę
D
B
C
A
Pytanie 32
W którym kieliszku należy serwować białe wino?
C
D
A
B
Pytanie 33
Wewnętrznym środkiem reklamy stosowanym przez restaurację nie jest
B
D
C
A
Pytanie 34
Zgodnie z zasadami ustawiania potraw na bufecie obiadowym bezpośrednio po zupach należy ustawić
owoce
desery
zimne przekąski
dania główne
Pytanie 35
Który rodzaj stołu wskazany jest na uroczystą kolację zasiadaną dla 10 osób?
A
D
B
C
Pytanie 36
Które urządzenie służy do podgrzewania wody na bufetach z napojami gorącymi?
warnik
termos
saturator bufetowy
kocioł warzelny
Pytanie 37
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz koszt bananów potrzebnych do sporządzenia 5 porcji surówki z owoców mieszanych
1,50 zł
11,50 zł
0,30 zł
11,20 zł
Pytanie 38
Łyżkę do zupy oraz widelec układa się stroną wypukłą do góry na przyjęciach dyplomatycznych organizowanych
w Polsce
we Francji
w Anglii
we Włoszech
Pytanie 39
Celem wprowadzenia przez restaurację oferty Happy Hours jest
skrócenie czasu pracy restauracji oraz serwowanie wykwintnych napojów
obniżenie cen potraw i napojów przy zamówieniach grupowych
wydłużenie czasu pracy restauracji oraz serwowanie wykwintnych potraw
obniżenie cen potraw i napojów w określonych godzinach
Pytanie 40
Który zestaw kolejnych reakcji klienta wobec produktu określa koncepcja promocyjna AIDA?
identyfikacja, zainteresowanie, promocja, działanie
przygotowanie, przeprowadzenie, rozbudzenie, sprawdzenie
uwaga, zainteresowanie, pragnienie, działanie
podział, przygotowanie, przeprowadzenie, sprawdzenie