Aminokwasy, których organizm nie potrafi wytworzyć i pobiera je z pokarmu to
aminokwasy endodenne
aminokwasy egozgenne
Pytanie 8
Co jest najbogatszym źródłem węglowodanów?
ryby i owoce morza
warzywa, owoce i zboża
produkty mleczne
mięso i jaja
Pytanie 9
Które białka umożliwiają nam odbieranie informacji ze środowiska?
sygnałowe
obronne
receptorowe
budulcowe
Pytanie 10
Dobrym źródłem wapnia są:
mleko, sery i jaja
owoce cytrusowe, pietruszka
ryby morskie
zielona warzywa liściaste
Pytanie 11
Niedobór witaminy D3 powoduje:
zapalenie skóry i śluzówki jamy ustnej
zaburzenia krzepliwości krwi
bóle mięśni
osteoporozę, krzywicę
Pytanie 12
Jaka bakteria powoduje chorobę wrzodową żołądka?
Staphylococcus aureus
Salmonella
E. coli
Helicobacter pylori
Pytanie 13
Zaburzenie odżywiania polegające na jedzeniu mniej niż potrzebuje tego organizm to
nadwaga
bulimia
anoreksja
otyłość
Pytanie 14
Połącz w parę witaminę z jej źródłem.
C
owoce cytrusowe, pietruszka, kapusta
D
masło, mleko, tran
A
żółte owoce i warzywa, jaja, mięso
B6
orzechy, soja, drożdże
Pytanie 15
Pepsyna jest enzymem produkowanym w:
jamie ustnej
trzustce
wątrobie
żołądku
Pytanie 16
Zaznacz gruczoły trawienne.
dwunastnica
ślinianki
wątroba
żołądek
trzustka
Pytanie 17
Uzupełnij zdanie dotyczące spożywania wody.
Woda jest bardzo istotnym składnikiem ludzkiego organizmu. Ciało dorosłego mężczyzny składa się w około
60%
, a dorosłych kobiet w
55%
z wody. Aby utrzymywać odpowiedni poziom nawodnienia organizmu należy pić około
2 litrów
wody dziennie.
Pytanie 18
Zaznacz cukry proste.
fruktoza
skrobia
glikogen
glukoza
Pytanie 19
Ile posiłków dziennie należy spożywać?
3
4
5
6
Pytanie 20
Zmniejszona odporność, owrzodzenie dziąseł i wypadanie zębów to skutki niedoboru:
witaminy A
witaminy C
żelaza
fluoru
Pytanie 21
Dobrym źródłem magnezu są:
nasiona roślin strączkowych, herbata, sery
ryby, owoce morza, cytrusy
jaja, mleko, jogurty
kakao, orzechy, otręby, kasza gryczana
Pytanie 22
Która część organizmu zawiera najmniejsze ilości wody?
kości
płuca
wątroba
skóra
Pytanie 23
Zaznacz role jakie pełni woda w ludzkim organizmie.
uczestniczy w termoregulacji
pełni funkcję odpornościową
stanowi środowisko reakcji chemicznych
magazynuje energię
uczestniczy w usuwaniu substancji z organizmu
Pytanie 24
Składnik pokarmowy nie posiadający wartości odżywczych jednak konieczny do prawidłowej pracy układu pokarmowego i wspomagający przesuwanie się pokarmu w jelitach to:
Pytanie 25
Połącz element układu pokarmowego z jego funkcją.
jelito grube
wchłanianie wody i formowanie się kału
żołądek
mieszanie pokarmu i częściowe trawienie białek
jama ustna
mechaniczne rozdrabnianie pokarmu i wstępne trawienie cukrów
jelito cienkie
trawienie składników odżywczych i ich wchłanianie do krwi i limfy
Pytanie 26
Które z enzymów wchodzą w skład soku trzustkowego?
lipaza
pepsyna
trypsyna
amylaza
maltaza
Pytanie 27
Uszereguj elementy układu pokarmowego zaczynając od jamy ustnej.
Pytanie 28
Jaka jest powierzchnia chłonna jelit u człowieka?
około 20 m²
około 50 m²
około 500 m²
około 200 m²
Pytanie 29
Uszereguj pożywienie zaczynając od tego, które należy spożywać jak najrzadziej.
Pytanie 30
Włośnica, owsica i glistnica są przykładami chorób:
wirusowych
bakteryjnych
grzybiczych
pasożytniczych
Pytanie 31
Zaznacz objawy charakterystyczne dla raka jelita grubego.
krwawienia z przewodu pokarmowego
uczucie pieczenia w przewodzie pokarmowym
bóle brzucha
biegunki i zaparcia
wymioty
Pytanie 32
Którym typem wirusowego zapalenia wątroby można zarazić się przez kontakty seksualne?
WZW C
WZW B
WZW A
Pytanie 33
Jakie BMI świadczy o nadwadze ciała?
powyżej 25
powyżej 28
powyżej 23
powyżej 30
Pytanie 34
Choroba objawiająca się napadami żarłoczności, po których następuje okres głodówek lub wywoływanie wymiotów to: