Aminokwasy, których organizm nie potrafi wytworzyć i pobiera je z pokarmu to
aminokwasy endodenne
aminokwasy egozgenne
Pytanie 8
Co jest najbogatszym źródłem węglowodanów?
produkty mleczne
warzywa, owoce i zboża
mięso i jaja
ryby i owoce morza
Pytanie 9
Które białka umożliwiają nam odbieranie informacji ze środowiska?
budulcowe
receptorowe
obronne
sygnałowe
Pytanie 10
Dobrym źródłem wapnia są:
owoce cytrusowe, pietruszka
mleko, sery i jaja
ryby morskie
zielona warzywa liściaste
Pytanie 11
Niedobór witaminy D3 powoduje:
zapalenie skóry i śluzówki jamy ustnej
zaburzenia krzepliwości krwi
osteoporozę, krzywicę
bóle mięśni
Pytanie 12
Jaka bakteria powoduje chorobę wrzodową żołądka?
E. coli
Salmonella
Staphylococcus aureus
Helicobacter pylori
Pytanie 13
Zaburzenie odżywiania polegające na jedzeniu mniej niż potrzebuje tego organizm to
anoreksja
nadwaga
otyłość
bulimia
Pytanie 14
Połącz w parę witaminę z jej źródłem.
C
owoce cytrusowe, pietruszka, kapusta
A
żółte owoce i warzywa, jaja, mięso
B6
orzechy, soja, drożdże
D
masło, mleko, tran
Pytanie 15
Pepsyna jest enzymem produkowanym w:
jamie ustnej
wątrobie
trzustce
żołądku
Pytanie 16
Zaznacz gruczoły trawienne.
dwunastnica
trzustka
ślinianki
wątroba
żołądek
Pytanie 17
Uzupełnij zdanie dotyczące spożywania wody.
Woda jest bardzo istotnym składnikiem ludzkiego organizmu. Ciało dorosłego mężczyzny składa się w około
60%
, a dorosłych kobiet w
55%
z wody. Aby utrzymywać odpowiedni poziom nawodnienia organizmu należy pić około
2 litrów
wody dziennie.
Pytanie 18
Zaznacz cukry proste.
skrobia
glukoza
glikogen
fruktoza
Pytanie 19
Ile posiłków dziennie należy spożywać?
4
3
6
5
Pytanie 20
Zmniejszona odporność, owrzodzenie dziąseł i wypadanie zębów to skutki niedoboru:
witaminy C
fluoru
witaminy A
żelaza
Pytanie 21
Dobrym źródłem magnezu są:
jaja, mleko, jogurty
kakao, orzechy, otręby, kasza gryczana
ryby, owoce morza, cytrusy
nasiona roślin strączkowych, herbata, sery
Pytanie 22
Która część organizmu zawiera najmniejsze ilości wody?
skóra
płuca
wątroba
kości
Pytanie 23
Zaznacz role jakie pełni woda w ludzkim organizmie.
pełni funkcję odpornościową
uczestniczy w termoregulacji
uczestniczy w usuwaniu substancji z organizmu
stanowi środowisko reakcji chemicznych
magazynuje energię
Pytanie 24
Składnik pokarmowy nie posiadający wartości odżywczych jednak konieczny do prawidłowej pracy układu pokarmowego i wspomagający przesuwanie się pokarmu w jelitach to:
Pytanie 25
Połącz element układu pokarmowego z jego funkcją.
jelito cienkie
trawienie składników odżywczych i ich wchłanianie do krwi i limfy
jama ustna
mechaniczne rozdrabnianie pokarmu i wstępne trawienie cukrów
żołądek
mieszanie pokarmu i częściowe trawienie białek
jelito grube
wchłanianie wody i formowanie się kału
Pytanie 26
Które z enzymów wchodzą w skład soku trzustkowego?
amylaza
maltaza
pepsyna
lipaza
trypsyna
Pytanie 27
Uszereguj elementy układu pokarmowego zaczynając od jamy ustnej.
Pytanie 28
Jaka jest powierzchnia chłonna jelit u człowieka?
około 20 m²
około 200 m²
około 50 m²
około 500 m²
Pytanie 29
Uszereguj pożywienie zaczynając od tego, które należy spożywać jak najrzadziej.
Pytanie 30
Włośnica, owsica i glistnica są przykładami chorób:
pasożytniczych
grzybiczych
bakteryjnych
wirusowych
Pytanie 31
Zaznacz objawy charakterystyczne dla raka jelita grubego.
krwawienia z przewodu pokarmowego
bóle brzucha
wymioty
biegunki i zaparcia
uczucie pieczenia w przewodzie pokarmowym
Pytanie 32
Którym typem wirusowego zapalenia wątroby można zarazić się przez kontakty seksualne?
WZW B
WZW A
WZW C
Pytanie 33
Jakie BMI świadczy o nadwadze ciała?
powyżej 30
powyżej 28
powyżej 25
powyżej 23
Pytanie 34
Choroba objawiająca się napadami żarłoczności, po których następuje okres głodówek lub wywoływanie wymiotów to: