Aminokwasy, których organizm nie potrafi wytworzyć i pobiera je z pokarmu to
aminokwasy endodenne
aminokwasy egozgenne
Pytanie 8
Co jest najbogatszym źródłem węglowodanów?
produkty mleczne
ryby i owoce morza
mięso i jaja
warzywa, owoce i zboża
Pytanie 9
Które białka umożliwiają nam odbieranie informacji ze środowiska?
sygnałowe
budulcowe
receptorowe
obronne
Pytanie 10
Dobrym źródłem wapnia są:
owoce cytrusowe, pietruszka
zielona warzywa liściaste
mleko, sery i jaja
ryby morskie
Pytanie 11
Niedobór witaminy D3 powoduje:
zapalenie skóry i śluzówki jamy ustnej
bóle mięśni
zaburzenia krzepliwości krwi
osteoporozę, krzywicę
Pytanie 12
Jaka bakteria powoduje chorobę wrzodową żołądka?
Salmonella
Helicobacter pylori
E. coli
Staphylococcus aureus
Pytanie 13
Zaburzenie odżywiania polegające na jedzeniu mniej niż potrzebuje tego organizm to
anoreksja
bulimia
otyłość
nadwaga
Pytanie 14
Połącz w parę witaminę z jej źródłem.
C
owoce cytrusowe, pietruszka, kapusta
A
żółte owoce i warzywa, jaja, mięso
B6
orzechy, soja, drożdże
D
masło, mleko, tran
Pytanie 15
Pepsyna jest enzymem produkowanym w:
wątrobie
trzustce
żołądku
jamie ustnej
Pytanie 16
Zaznacz gruczoły trawienne.
trzustka
żołądek
ślinianki
dwunastnica
wątroba
Pytanie 17
Uzupełnij zdanie dotyczące spożywania wody.
Woda jest bardzo istotnym składnikiem ludzkiego organizmu. Ciało dorosłego mężczyzny składa się w około
60%
, a dorosłych kobiet w
55%
z wody. Aby utrzymywać odpowiedni poziom nawodnienia organizmu należy pić około
2 litrów
wody dziennie.
Pytanie 18
Zaznacz cukry proste.
glukoza
skrobia
fruktoza
glikogen
Pytanie 19
Ile posiłków dziennie należy spożywać?
6
5
4
3
Pytanie 20
Zmniejszona odporność, owrzodzenie dziąseł i wypadanie zębów to skutki niedoboru:
witaminy A
witaminy C
fluoru
żelaza
Pytanie 21
Dobrym źródłem magnezu są:
ryby, owoce morza, cytrusy
nasiona roślin strączkowych, herbata, sery
jaja, mleko, jogurty
kakao, orzechy, otręby, kasza gryczana
Pytanie 22
Która część organizmu zawiera najmniejsze ilości wody?
wątroba
kości
płuca
skóra
Pytanie 23
Zaznacz role jakie pełni woda w ludzkim organizmie.
pełni funkcję odpornościową
magazynuje energię
uczestniczy w termoregulacji
uczestniczy w usuwaniu substancji z organizmu
stanowi środowisko reakcji chemicznych
Pytanie 24
Składnik pokarmowy nie posiadający wartości odżywczych jednak konieczny do prawidłowej pracy układu pokarmowego i wspomagający przesuwanie się pokarmu w jelitach to:
Pytanie 25
Połącz element układu pokarmowego z jego funkcją.
jelito grube
wchłanianie wody i formowanie się kału
jelito cienkie
trawienie składników odżywczych i ich wchłanianie do krwi i limfy
żołądek
mieszanie pokarmu i częściowe trawienie białek
jama ustna
mechaniczne rozdrabnianie pokarmu i wstępne trawienie cukrów
Pytanie 26
Które z enzymów wchodzą w skład soku trzustkowego?
maltaza
lipaza
trypsyna
amylaza
pepsyna
Pytanie 27
Uszereguj elementy układu pokarmowego zaczynając od jamy ustnej.
Pytanie 28
Jaka jest powierzchnia chłonna jelit u człowieka?
około 200 m²
około 50 m²
około 20 m²
około 500 m²
Pytanie 29
Uszereguj pożywienie zaczynając od tego, które należy spożywać jak najrzadziej.
Pytanie 30
Włośnica, owsica i glistnica są przykładami chorób:
bakteryjnych
pasożytniczych
grzybiczych
wirusowych
Pytanie 31
Zaznacz objawy charakterystyczne dla raka jelita grubego.
bóle brzucha
biegunki i zaparcia
uczucie pieczenia w przewodzie pokarmowym
wymioty
krwawienia z przewodu pokarmowego
Pytanie 32
Którym typem wirusowego zapalenia wątroby można zarazić się przez kontakty seksualne?
WZW C
WZW B
WZW A
Pytanie 33
Jakie BMI świadczy o nadwadze ciała?
powyżej 25
powyżej 23
powyżej 30
powyżej 28
Pytanie 34
Choroba objawiająca się napadami żarłoczności, po których następuje okres głodówek lub wywoływanie wymiotów to: