Podsumowanie

Rolnictwo Azji

Podsumowanie

Rolnictwo Azji

Twój wynik

Rozwiąż ponownie
Moja historia
Pytanie 1
Które z obszarów Azji najbardziej sprzyjają rozwojowi rolnictwa?
Chiny zachodnie
Mongolia
Syberia
Półwysep Indochiński
Chiny wschodnie
Indie
Bliski Wschód
Pytanie 2
Które kraje Azji cechują się wysoko rozwiniętym, nowoczesnym rolnictwem?
Nepal
Indie
Japonia
Rosja
Izrael
Kambodża
Pytanie 3
Azja środkowa i południowo-zachodnia to obszary w których najlepiej funkcjonuje:
produkcja herbaty
uprawa kawy
wypas bydła i owiec
uprawa ryżu
Pytanie 4
Które z azjatyckich państw są liderami w produkcji bawełny?
Chiny
Japonia
Wietnam
Indie
Pakistan
Pytanie 5
Za jaki procentowy udział w produkcji ryżu odpowiadają kraje Azji?
około 50%
około 80%
około 90%
około 70%
Pytanie 6
Za główny czynnik wpływający na wielkość produkcji rolnej przez takie kraje jak Chiny czy Indie uważa się:
wielowiekowe tradycje produkcji rolniczej
niskie koszty zatrudnienia
dużą liczbę ludności
położenie tych krajów w pobliżu szlaków handlowych
Pytanie 7
Zaznacz wszystkie prawidłowe zdania.
Największymi producentami kauczuku naturalnego są Tajlandia oraz Indonezja.
Indie zajmują pierwsze miejsce na świecie w produkcji pogłowia drobiu.
Azja odpowiada za 65% globalnej produkcji herbaty.
Indie są największym na świecie producentem wołowiny.
Chiny są największym na świecie producentem wieprzowiny.
Największym azjatyckim producentem kawy jest Wietnam.
Pytanie 8
Produkcja ryżu w Azji odbywa się w trakcie:
monsunu zimowego
monsunu letniego
Pytanie 9
Przy optymalnych warunkach uprawy, ryż można zbierać:
3 - 4 razy do roku
5 - 6 razy do roku
2 razy do roku
Pytanie 10
Uprawy tarasowe stosuje się na obszarach:
o zróżnicowanej rzeźbie terenu
narażonych na długotrwałe susze
zalewowych
Pytanie 11
Od jak dawna w Azji uprawia się ryż?
od kilku tysięcy lat
od kilkuset lat
od czasu rewolucji przemysłowej
od około 1000 r. n.e.
Pytanie 12
Zaznacz prawidłowe odpowiedzi.
monsun letni trwa od maja do sierpnia
monsun zimowy jest bardzo często przyczyną katastrofalnych powodzi w Azji
na świecie znane jest ponad 20 gatunków ryżu
przeciętny Azjata zjada rocznie około 150 kg ryżu
dla około 2/3 populacji świata ryż jest podstawowym składnikiem diety
ryż mokry uprawiany jest na polach zalewanych kilkucentymetrową warstwą wody