Podsumowanie

biochemia, kolos 2 wykłady, Metabolizm tłuszczów cz. 1

Podsumowanie

biochemia, kolos 2 wykłady, Metabolizm tłuszczów cz. 1

Twój wynik

Rozwiąż ponownie
Moja historia
Pytanie 1
wskaż prawdziwe
najwięcej FFA jest w osoczu w warunkach głodzenia
Prawda
przyłączanie FA do białek powoduje ich zmniejszoną zdolność do integrowania się z błonami
Prawda
duża część FA o krótkich łańcuchach są prekursorami prostaglandyn
Fałsz
Pytanie 2
Kwasy tłuszczowe FA
długołańcuchowe FA muszą być transportowane we krwi w połączeniu z białkiem
zbudowane są z hydrofilowego łańcucha węglowodorowego, na końcu którego znajduje się gr. karboksylowa
w wartościach pKa większych od pH dominuje forma zjonizowana
FA nie zawierają wiązań podwójnych
Pytanie 3
wskaż prawdziwe
FA zawierające powyżej 10 at. C uważane są za długie
Fałsz
wiązania podwójne w FA mogą występować w dowolnej kofiguracji
Fałsz
Pytanie 4
najkrótszym z wymienionych FA jest kwas
oleinowy
palmitylooleinowy
arachidonowy
linolowy
Pytanie 5
FA w organizmie człowieka
wszystkie FA mają łańcuchy proste
wraz ze wzrostem długości łańcucha spada temp topnienia
większość to FA o konfiguracji trans
obecność w. podwójnych powoduje obniżenie temp topnienia
Pytanie 6
! niezbędne kwasy tłuszczowe
niektóre niezbędne kwasy tłuszczowe mogą być syntetyzowane w organizmie np kwas alfa-linolenowy
niedobory niezbędnych FA zdarzają się stosunkowo często
kwas linolowy jest prekursorem kw. arachidonowego
kwas arachidonowy jest niezbędnym kwasem tłuszczowym niezależnie od okoliczności
Pytanie 7
wskaż prawdziwe - acyloglicerole
w skład TAG częściej wchodzą jednakowe reszty FA
Fałsz
acyloglicerole są estrami glicerolu i FA
Prawda
w pozycji C3 zwykle występuje kwas nienasycony
Fałsz
w pozycji C1 zwykle występuje kwas nasycony
Prawda
Pytanie 8
wskaż prawdziwe - acyloglicerole
TAG nie mogą tworzyć stabilnych miceli
Prawda
są w wysokim stopniu zredukowane
Prawda
są głównym rezerwuarem energii dla organizmu człowieka
Prawda
magazynowane w formie bezwodnej
Prawda
obecność nienasyconych FA obniża temp topnienia acylogliceroli
Prawda
Pytanie 9
wskaż prawdziwe - acyloglicerole
utlenianie 1g tłuszczu do CO2 i H2O dostarcza dwukrotnie więcej energii niż utlenianie cukrów i aminokwasów
Prawda
stosunek H:O w TAG jest wielokrotnie niższy niż w cukrach
Fałsz
Pytanie 10
Trawienie tłuszczów pokarmowych
enzymy lipolityczne działają w układzie dwufazowym
Prawda
trawienie lipidów w żołądku jest katalizowane 2 enzymy: lipazę językową i żołądkową
Prawda
około 70% ze spożytych lipidów stanowią TAG
Fałsz
lipaza żołądkowa wykazuje się wysoką skutecznością, natomiast znaczenie lipazy językowej jest wątpliwe
Fałsz
dorosły człowiek spożywa około 60-150g lipidów
Prawda
Pytanie 11
Lipaza językowa i żołądkowa
u osób z niewydolnością trzustki brak aktywności lipazy trzustkowej całkowicie uniemożliwia trawienie tłuszczów
mogą uwalniać hydrolitycznie FA z TAG, które zawierają FA o długich łańcuchach (tłuszcze mleka)
właściwe trawienie lipidów odbywa się w żołądku w obecności kwasu solnego
odgrywają szczególnie ważną rolę w trawieniu lipidów u niemowląt
Pytanie 12
! trawienie tłuszczów pokarmowych
detergenty zmniejszają napięcie powierzchniowe
podczas emulgacji zmienia się sumaryczna objętość kropli tłuszczu
emulgacja zachodzi tylko pod wpływem określonych związków takich jak fosfolipidy
kulisty kształt kropelek tłuszczu jest korzystny przy trawieniu
Pytanie 13
Lipaza trzustkowa
produktami trawienia jest mieszanina FFA i 2-diacylogliceroli
Fałsz
w wydzielinie trzustki w bardzo dużym stężeniu
Prawda
odłącza od TAG FA przy skrajnych atomach C1 i C3 glicerolu
Prawda
Pytanie 14
Lipaza trzustkowa obecna jest w wydzielinie trzustki w stężeniu
2-3% białka całkowitego
18-30% białka całkowitego
15-20% białka całkowitego
4-8% białka całkowitego
Pytanie 15
! Kolipaza
pomaga w zakotwiczeniu i stabilizacji enzymu na granicy faz
Prawda
jest syntetyzowana w formie zymogenu, aktywowanego przez pepsynę
Fałsz
wiąże się z lipaza w stosunku stechiometrycznym 1:1
Prawda
hamuje aktywność lipazy w warunkach kwasowych
Fałsz
Pytanie 16
! Kolipaza
orlistat hamuje aktywność lipazy żołądkowej i trzustkowej
Orlistat = tetrahydroksypolistatyna
jest pierwszym białkiem uczestniczącym w trawieniu TAG
orlistat jest bezpiecznie stosowanym lekiem u osób z otyłością
Pytanie 17
Inne enzymy
Fosfolipaza A2 uwalnia 1 cz. FA z pozycji 1 glicerolu fosfolipidu
Fałsz
Fosfolipaza wymaga obecności soli trzustkowych w celu uzyskania optymalnej aktywności
Prawda
Esteraza cholesterolowa hydrolizuje cholesterol
Fałsz
większość cholesterolu w diecie występuje w formie wolnej
Prawda
Pytanie 18
Zawartość cholesterolu w diecie w formie zestryfikowanej
0-10%
5-10%
5-15%
10-15%
Pytanie 19
Kontrola trawienia tłuszczów
cholecystokinina obkurcza pęcherzyk żółciowy, uwalniając jego zawartość
Prawda
cholecystokinina jest produkowana przez błonę śluzową żołądka w odpowiedzi na obecność lipidów
Fałsz
pobudza komórki trzustki do wydzielania enzymów trawiennych
Prawda
Pytanie 20
Kontrola trawienia tłuszczów - sekretyna
odpowiada za stworzenie optymalnego pH dla enzymów
Prawda
sekretyna jest produkowana przez ścianę dwunastnicy
Prawda
zmniejsza zawartość wodorowęglanów
Fałsz
bodźcem do wydzielania jest kwas solny
Prawda
Pytanie 21
! Mieszane micele
utworzenie miceli jest niezbędne do wchłaniania FA
FFA, cholesterol i fosfolipidy tworzą mieszane micele
2-monoacyloglicerole nie mogą tworzyć (w swojej formie) mieszanych miceli
elementy lipidowe łączą się z grupami hydrofobowymi skierowanymi na zewnątrz
Pytanie 22
Resynteza i reestryfikacja TAG
w procesie resyntezy zostają zużyte 2 cz. ATP
resynteza zachodzi w komórkach błony śluzowej jelita
nowopowstałe TAG wiążą się z albuminą i są transportowane do nerek
najsilniej reestryfikacji podlegają FA o krótkich i średnich łańcuchach
Pytanie 23
! Chylomikrony - wskaż prawdziwe
hydrofilna powłoka składa się z białek, fosfolipidów i wolnego cholestrerolu
Prawda
nadaje powstałym kompleksom rozpuszczalność w środowisku wodnym
Prawda
nie mieszają się z krwią
Fałsz
Pytanie 24
! Chylomikrony - wskaż prawdziwe
Lipaza lipoproteinowa jest syntetyzowana przez wątrobę i mózg
Fałsz
adipocyty wiążą FA z glicerolem tworząc TAG
Prawda
Lipaza lipoproteinowa inicjuje rozpad TAG do glicerolo-2-fosforanu i FFA
Prawda
TAG są syntetyzowane i magazynowane w wątrobie
Fałsz
Pytanie 25
! Rozkład TAG w komórkach - wskaż prawdziwe
lipoliza TAG katalizowana przez lipazę hormonowrażliwą
Prawda
podlega regulacji hormonalnej
Prawda
głównie w adipocytach
Prawda
Pytanie 26
! Rozkład TAG w komórkach - lipaza hormonowrażliwa
Adrenalina, noradrenalina i glukagon
fosforylują
ąą enzym prowadząc do jego
aktywacji
, podczas gdy insulina go
defosforyluje
, co
hamuje
lipolizę.