Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Podsumowanie
Tłuszcze, białka, cukry
Podsumowanie
Tłuszcze, białka, cukry
Twój wynik
Rozwiąż ponownie
Moja historia
Wszystkie ({{dataStorage.userResults.answersTotal}})
Prawidłowe ({{dataStorage.userResults.answersGood}})
Do powtórki ({{dataStorage.userResults.answersRepeat}})
Błędne ({{dataStorage.userResults.answersBad}})
Pytanie 1
Co wchodzi w skład białek?
krzem
fosfor
wodór
azot
siarka
węgiel
tlen
Pytanie 2
Co jest podstawową jednostką bubulcową białek?
aminokwasy
nukleoid
Pytanie 3
Czy tłuszcze roślinne to tłuszcze ...
nienasycone
nasycone
Pytanie 4
Rola tłuszczów:
przeciwzapalna
termoregulacyjna
energetyczna
budulcowa
hamująca krzepnięcie
transportowa
zapasowa
Pytanie 5
Białka dzielą sie na...
zwierzęce
mineralne
wielocukrowe
roślinne
Pytanie 6
Białka złożone to inaczej?
proteiny
proteidy
Pytanie 7
Wzór sumaryczny Fruktozy to:
C6H12O6
C3H6O3
C12H22O11
Pytanie 8
Dopasuj do substancji odpowiednią cechę:
białko
koagulacja
tłuszcz
glicerol
skrobia
dekstryny
sacharoza
dwucukier
glukoza
fotosynteza
Pytanie 9
Jaki proces związany z białkami przedstawia doświadczenie:
Pytanie 10
W celu identyfikacji cukrów przeprowadzono doświadczenie. Jaka barwa pojawiła się w wyniku doświadczenia?
Pytanie 11
Podaj wzór sumaryczny Sacharozy:
Pytanie 12
Podaj wzór sumaryczny Skrobi:
Pytanie 13
Podaj wzór sumaryczny Celulozy: