Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Ucz się szybciej
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Podsumowanie
Tłuszcze, białka, cukry
Podsumowanie
Tłuszcze, białka, cukry
Twój wynik
Rozwiąż ponownie
Moja historia
Wszystkie ({{dataStorage.userResults.answersTotal}})
Prawidłowe ({{dataStorage.userResults.answersGood}})
Do powtórki ({{dataStorage.userResults.answersRepeat}})
Błędne ({{dataStorage.userResults.answersBad}})
Pytanie 1
Co wchodzi w skład białek?
siarka
fosfor
wodór
krzem
węgiel
azot
tlen
Pytanie 2
Co jest podstawową jednostką bubulcową białek?
nukleoid
aminokwasy
Pytanie 3
Czy tłuszcze roślinne to tłuszcze ...
nasycone
nienasycone
Pytanie 4
Rola tłuszczów:
przeciwzapalna
transportowa
energetyczna
zapasowa
budulcowa
hamująca krzepnięcie
termoregulacyjna
Pytanie 5
Białka dzielą sie na...
zwierzęce
mineralne
wielocukrowe
roślinne
Pytanie 6
Białka złożone to inaczej?
proteidy
proteiny
Pytanie 7
Wzór sumaryczny Fruktozy to:
C12H22O11
C3H6O3
C6H12O6
Pytanie 8
Dopasuj do substancji odpowiednią cechę:
tłuszcz
glicerol
glukoza
fotosynteza
skrobia
dekstryny
sacharoza
dwucukier
białko
koagulacja
Pytanie 9
Jaki proces związany z białkami przedstawia doświadczenie:
Pytanie 10
W celu identyfikacji cukrów przeprowadzono doświadczenie. Jaka barwa pojawiła się w wyniku doświadczenia?
Pytanie 11
Podaj wzór sumaryczny Sacharozy:
Pytanie 12
Podaj wzór sumaryczny Skrobi:
Pytanie 13
Podaj wzór sumaryczny Celulozy: