Podsumowanie

Ciekawa chemia 3, estry i tłuszcze

Podsumowanie

Ciekawa chemia 3, estry i tłuszcze

Twój wynik

Rozwiąż ponownie
Moja historia
Pytanie 1
Katalizatorem w reakcji estryfikacji jest:
kwas mrówkowy
kwas siarkowy(IV)
kwas siarkowy(VI)
woda
Pytanie 2
Ogólny wzór estrów to:
CnH2n+1OH
RCOOH
ROH
R1COOR2
Pytanie 3
Reakcja estryfikacji to:
Pytanie 4
Estr o wzorze CH3COOC2H5 to:
octan propylu
propionian propylu
octan etylu
maślan butylu
Pytanie 5
Zaznacz właściwy komplet właściwości estrów:
ślicznie pachną, dobrze rozpuszczalne w wodzie ciała stałe
dobrze rozpuszczalne w wodzie ciecze, śmierdzą, nie są rozpuszczalnikami
gazy, nie są rozpuszczalnikami, nie rozpuszczalne, ślicznie pachną
nierozpuszczalne w wodzie i alkoholu gazy, bez zapachu
słabo rozpuszczalne w wodzie ciała stałe, nierozpuszczalne w alkoholu
słabo rozpuszczalne w wodzie ciecze o ładnych zapachach, rozpuszczalniki, rozpuszczalne w alkoholu
Pytanie 6
Hydroliza to:
reakcja dodania wody do alkoholu, produktem są estry
reakcja dodania wodoru do estru, utrwala zapach
reakcja, która nie dotyczy estrów, lecz kwasów karboksylowych!
reakcja odwrotna do estryfikacji
rozpad estrów pod wpływem wody
Pytanie 7
Estry znalazły zastosowanie przy:
produkcji mydła, kosmetyków i wód toaletowych
produkcji papieru toaletowego
impregnacji tkanin
produkcji środków owadobójczych
produkcji leków i benzyny
produkcji artykułów spożywczych i leków
produkcji jabłek i wiśni
garbarowania skór
Pytanie 8
Nitrogliceryna jest produktem reakcji:
metanolu i kwasu mrówkowego
butanolu i wody
etanolu i kwasu siarkowego(VI)
gliceryny (glicerolu) i kwasu azotowego(V)
Pytanie 9
Woski to:
alkohole
estry wyższych kwasów tłuszczowych i alkoholi o dużej liczbie atomów węgla
estry dowolnego kwasu tłuszczowego i alkoholu o małej liczbie atomów węgla
estry niższych kwasów karboksylowych i alkoholi o małej liczbie atomów węgla
esty niższych kwasów tłusczowych i alkoholi o małej liczbie atomów węgla
Pytanie 10
Reakcja otrzymywania maślanu metylu to:
C2H5OH -> C2H5COOCH3 + CO2
C2H5COOH+CH3OH->C2H5COOCH3 + H2O
C3H7COOH+CH3OH->C3H7COOCH3 + H2O
C17H33COOH+C2H5OH->C17H33COOC2H5 + H2
Pytanie 11
Nitrogliceryna:
to lekkożółta ciecz
nie jest estrem
ma wzór C3H5(ONO2)3
wymyślił ją Nobel
jest różowym ciałem stałym, powszechnie występującym w przyrodzie w postaci skał
jest estrem kwasu nieorganicznego
jest bardzo wybuchowa
Pytanie 12
Zapachy estrów są:
głównie śmierdzące, ale są takie które pachną
opary estrów są trujące i nie można ich wąchać!
tylko śmierdzące
tylko przyjemne
głównie przyjemne, ale są takie które śmierdzą
Pytanie 13
Obecność stężonego kwasu siarkowego(VI) w reakcji estryfikacji umożliwia powstawanie estru, bo:
jest higroskopijny i ułatwia hydrolize
jest w stanie stałym i utrudnia rozpuszczenie
kwas ten jest higroskopijny i utrudnia hydrolizę
pochłania wode, aby zapach nie uleciał
Pytanie 14
Tłuszcze to:
estry mydeł i gliceryny
estry glicerolu i niższych kwasów karboksylowych
estry glicerolu i wyższych kwasów karboksylowych
estry nitrogliceryny i wyższych kwasów karboksylowych
Pytanie 15
Tłuszcze dzielą się na:
ciekłe i stałe, roślinne i zwierzęce, naturalne i sztuczne, nasycone i nienasycone
gazowe i stałe, sztuczne i roślinne, zdrowe i niezdrowe, chude i grube
małe i duże, gęste i przeźroczyste, ciekłe i stałe, nasycone i sztuczne
ciekłe i stałe, roślinne i zwierzęce, naturalne i nienasycone
Pytanie 16
Tłuszcze stałe to:
smalec
olej słonecznikowy
tran
margaryna
masło
Pytanie 17
Tłuszcze ciekłe to:
oliwa z oliwy
wódka
RAMA!
smalec
olej słonecznikowy
olej rzepakowy
tran
Pytanie 18
Tłuszcze zwierzęce to
masło
oliwa
margaryna
smalec
tran
olej
Pytanie 19
Tłuszcze nasycone to:
olej słonecznikowy
RAMA!
masło
margaryna
Pytanie 20
Większość tłuszczy roślinnych jest:
nienasycona i ciekła
nasycona i ciekła
nienasycona i stała
nasycona i stała
Pytanie 21
Większość tłuszczy zwierzęcych jest:
stała i nasycona
ciekła i nienasycona
stała i nienasycona
ciekła i nasycona
Pytanie 22
Reakcja zmydlania to:
alkohol+tłuszcz->mydło+ester+woda
gotowanie tłuszczu z NaOH/KOH aż do zmydlenia
tłuszcz + NaOH/KOH -> mydło + gliceryna
rozpad tłuszczów na estry i alkohol pod wpływem wody
Pytanie 23
Próba akroleinowa
jak tłuszcz to wydziela sie akroleina
jak tłuszcz to tylko wrze
podgrzewamy tłuszcz nasycony i nienasycony
jak substancja tłuszczopodobna to wydziela się akroleina
sprawdzamy czy mamy tłuszcz czy substancje tłuszczopodobną
jak nie nasycony to wrze
podgrzewamy tłuszcz i substancje tłuszczopodobną
jak nasycony to wydziela sie akroleina
sprawdzamy czy mamy tłuszcz nasycony czy nienasycony
jak substancja tłuszczopodobna to tylko wrze
Pytanie 24
Akroleina
bez smaku
bezbarwna
drażniący zapach
słodka
zielona
zapach świeżych frytek
gorzka
Pytanie 25
Reakcja addycji w tłuszczach
zmydlanie tłuszczu
produkcja tłuszczów sztucznych
odbarwienie wody bromowej
odbarwienie roztworu manganianu(VII) potasu
utwardzanie tłuszczu
odbarwienie chlorku miedzi
tylko tłuszcze nienasycone
tylko tłuszcze nasycone
Pytanie 26
Wodę bromową i roztwór manganianu(VII) potasu odbarwiają:
wszystkie tłuszcze
tłuszcze nie odbarwiają
tylko tłuszcze nasycone
tylko tłuszcze nienasycone
Pytanie 27
Tłuszcze roślinne pozyskuje się poprzez:
tłoczenie na gorąco
rafinację
zmaślanie
ekstrakację
tłoczenie na zimno
Pytanie 28
Tłoczenie na zimno:
olej wysokiej jakości
dużo oleju
niewielka ilość oleju
olej niezdatny do spożycia
olej niskiej jakości
Pytanie 29
Tłoczenie na gorąco
niewielkie ilości oleju
olej czysty i jasny
wydostają się również składniki niepożądane
po tłoczeniu olej trzeba poddać rafinacji
Pytanie 30
Ekstrakacja polega na:
wyodrębnieniu estrów z jabłek i wiśni, aby uzyskać kompot
potem kwas oddziela się za pomocą destylacji
wyodrębnieniu tłuszczu z rozdrobionego surowca roślinnego za pomocą rozpuszczalników
wyodrębnieniu tłuszczu z całego surowca zwierzęcego za pomocą kwasów karboksylowych
potem rozpuszczalnik się usuwa poprzez destylacje
wyodrębnienie tłuszczu z rozdrobnionego surowca roślinnego za pomocą kwasu siarkowego(IV)
tłuszcz oczyszcza się poprzez rafinację
Pytanie 31
Zaznacz prawdziwe zdania:
masło otrzymujemy z rzepaku
tłuszcze ciekłe nie mieszają się z wodą
tłuszcze stałe są trudno topliwe, udaje się to tylko przy 230 stopniach C
tłuszcze stałe i ciekłe rozpuszczają się w rozpuszczalnikach organicznych
tłuszcze ciekłe tworzą z wodą emulsje
wszystkie tłuszcze mają taką samą barwę i taki sam zapach
tłuszcze stałe topią się w niskiej nieokreślonej temperaturze
wszystkie tłuszcze mają charakterystyczne barwy i zapachy
tłuszcze nasycone z wodą tworzą farby
masło otrzymujemy z mleka krowiego w wyniku zmaślania śmietany
tłuszcze ciekłe mieszają się z wodą
tłuszcze rozpuszczają się w wodzie
tłuszcze stałe z wodorem tworzą emulsje
tłuszcze stałe i ciekłe nie rozpuszczają się w wodzie
Pytanie 32
Spalanie tłuszczów w komórkach w uproszczeniu wygląda:
tłuszcz + tlen ->(enzymy) CO2 + woda + energia
tłuszcz ->(enzymy) tlen + woda + energia
tłuszcz + woda ->(enzymy) CO2 + energia
tłuszcz + CO2 ->(enzymy) tlen + energia
Pytanie 33
Uproszczony schemat hydrolizy tłuszczów wygląda następująco:
tłuszcz+tlen->(enzymy)->glicerol+kwas tłuszczowy
tłuszcz+CO2 -> gliceryna + kwas karboksylowy
tłuszcz+woda->glicerol+kwas tłuszczowy
tłuszcz+woda -> (enzymy) glicerol + kwas tłuszczowy
Pytanie 34
Najwięcej NNKT zawiera:
olej słonecznikowy
olej rzepakowy
tran
oliwa z oliwek
smalec
olej sojowy
masło
Pytanie 35
Oleje mineralne to
oleje otrzymywane z wody mineralnej
mieszaniny węglowodorów
oleje otrzymywane w wyniku destylacji ropy naftowej
oleje jadalne
Pytanie 36
Zmydlanie tłuszczów to:
reakcja tłuszczów i zasad prowadząca do powstania kwasów karboksylowych i mydeł
estryfikacja tłuszczów, zachodząca w obecności kwasów karboksylowych i prowadząca do powstania mydła
hydroliza tłuszczów, zachodząca w obecności zasad i prowadząca do powstania mydła
takie coś nie istnieje
Pytanie 37
Wysalanie tłuszczu to:
dodawanie soli kwasów tłuszczowych do mydła w celu odwrócenia procesu zmydlania
dodanie zasady do zmydlonego tłuszczu, mydło oddziela się od roztworu i ślicznie pachnie
dodanie chlorku sodu do zmydlonego tłuszczu, mydło zbija się w bryłki i wypada z roztworu
Pytanie 38
Reakcja uwodorniania, zaznacz prawdziwe zdania
tłuszcz ciekły + wodór ->(kat., np. Ni) tłuszcz stały
otrzymywanie margaryny
tłuszcz sztuczny + woda ->(T) tłuszcz ciekły
produkcja tłuszczów ciekłych
otrzymujemy tylko tłuszcze nasycone
otrzymywanie oleju
można otrzymać produkt będący mieszaniną tłuszczów nasyconych i nienasyconych
produkcja tłuszczów stałych
Pytanie 39
Produkcja margaryny, zaznacz prawdziwe zdania:
w procesie utwardzania
dodaje się witaminy, barwnik, przeciwutleniacze
dodaje się barwników, przeciwutleniaczy, substancji polepszających smak i wodór
z mieszaniny tłuszczów nasyconych i nienasyconych
otrzymywana z tłuszczów nasyconych
w procesie hydrolizy
Pytanie 40
Tłuszcze otrzymujemy w wyniku reakcji estryfikacji, jej schemat to:
gliceryna+kwas tłuszczowy->(T) tłuszcz + CO2
glicerol+kwas tłuszczowy ->(kat) tłuszcz + woda
glicerol+kwas tłuszczowy->(ciś,T) tłuszcz + H2
gliceryna+kwas tłuszczowy->(kat) tłuszcz + O2