Rolnictwo ekologiczne dopuszcza stosowanie pestycydów, ale wyłącznie na wczesnym etapie uprawy roślin.
Fałsz
Pytanie 5
W którym roku nastąpił spadek ilości gospodarstw ekologicznych w Polsce?
w 2014 r.
w 2008 r.
w 2010 r.
w 2018 r.
Pytanie 6
Jak często musi poddawać się kontroli gospodarstwo, które chce zachować unijny certyfikat żywności ekologicznej?
raz na pół roku
raz na rok
raz na dwa lata
raz na pięć lat
Pytanie 7
Samopsza i płaskurka to gatunki/podgatunki:
pszenicy
żyta
jęczmienia
owsa
Pytanie 8
Przy jakiej temperaturze miód traci swoje właściwości odżywcze?
40°C
37°C
42°C
32°C
Pytanie 9
Jaka początkowa cyfra kodu na jajkach oznacza chów ekologiczny?
1
2
0
3
Pytanie 10
Zaznacz zdania prawdziwe.
W rolnictwie ekologicznym nie stosuje się żadnych nawozów.
Fałsz
Aby miód można było certyfikować jako ekologiczny, pasieki muszą znajdować się w promieniu przynajmniej 3 km terenów z rolnictwem ekologicznym i naturalną roślinnością.
Prawda
W rolnictwie ekologicznym chów zwierząt odbywa się na wolnym wybiegu.