Podsumowanie

Organiczne składniki pokarmowe

Podsumowanie

Organiczne składniki pokarmowe

Twój wynik

Rozwiąż ponownie
Moja historia
Pytanie 1
Zaznacz monosacharydy.
maltoza
fruktoza
galaktoza
sacharoza
laktoza
glukoza
Pytanie 2
Podaj nazwę cukru pełniącego funkcję zapasową.
Pytanie 3
Jakie jest dobowa zalecana ilość spożycia błonnika pokarmowego dla młodzieży?
10 g
20 g
40 g
30 g
Pytanie 4
Ile rodzajów aminokwasów buduje białka?
5
12
24
20
Pytanie 5
Zaznacz zdania prawdziwe.
Najlepszym źródłem NNKT są oleje roślinne i ryby morskie.
Prawda
Kwasy omega-3 i omega-6 należą do NNKT.
Prawda
Białka pełnowartościowe zawarte są wyłącznie w pokarmach roślinnych.
Fałsz
Pytanie 6
Zaznacz zdania prawdziwe.
Nadmiar błonnika w diecie prowadzi do rozwoju chorób układu krążenia i otyłości.
Fałsz
Błonnik przyczynia się do obniżenia stężenia cholesterolu.
Prawda
Błonnik ma wysoką kaloryczność.
Fałsz
Pytanie 7
Aminokwasy, które jest w stanie produkować organizm człowieka to:
Pytanie 8
Hemoglobina jest:
polisacharydem
białkiem
disacharydem
tłuszczem
Pytanie 9
Zaznacz zdania prawdziwe.
Tłuszcze są ciężkie i charakteryzują się niewielką objętością.
Fałsz
Tłuszcze są budulcem błon komórkowych.
Prawda
Łączenie ze sobą różnych pokarmów roślinnych może dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych aminokwasów.
Prawda
Pytanie 10
Wymień cztery witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
Pytanie 11
Kwasy tłuszczowe nienasycone charakteryzują się:
przynajmniej jednym wiązaniem podwójnym między atomami węgla
samymi wiązaniami pojedynczymi pomiędzy atomami węgla
przynajmniej dwoma wiązaniami podwójnymi między atomami węgla
Pytanie 12
Zaznacz zdania prawdziwe.
Nadmiar białek w diecie może prowadzić do uszkodzenia nerek.
Prawda
Tłuszcze są niezbędne do syntezy niektórych hormonów.
Prawda
Nienasycone kwasy tłuszczowe nie są syntetyzowane w organizmie.
Prawda
Pytanie 13
Ile wynosi prawidłowy stosunek kwasów omega-6 do omega-3?
5:1
7:1
3:1
8:1