Podsumowanie

Biotechnologia 2

Podsumowanie

Biotechnologia 2

Twój wynik

Rozwiąż ponownie
Moja historia
Pytanie 1
Rola bakterii fermentacjii mlekowej nie polega na:
przeprowadzaniu fermentacji mlekowej
na rozkladzie bialek w procesie dojrzewania
na procesie koagulacji bialek mleka
zwiekszeniu wartosci odżywczej produktu
Pytanie 2
Brzeczka wysłodkowa powstaje
w wyniku wymywania wodą młóta
po gotowaniu brzeczki przedniej z chmielem
po oddzieleniu osadów gorących
po oddzieleniu młóta od zacieru
Pytanie 3
. Naturalne auksotrofy w stosunku do biotyny wykorzystuje się do produkcji...
SCO
kwasu asparaginowego
kwasu glutaminowego
kwasu cytrynowego
Pytanie 4
Bakteryjne szczepionki podjednostkowe zawierają najcześciej...
liposomy
fragmenty błony mitochondrium
fragmenty retikulum endoplazmatycznego
składniki ściany komórkowej
Pytanie 5
Które z poniższych zdań jest prawdziwe?
. w terapii zapobiegającej odrzutom narządu po przeszczepie można stosować przeciwciała monoklonalne
technologia bioaugmentacji polega na wykorzystywaniu mikroorganizmów zamieszkujących ryzosferę roślin hiperakumulujących
acylaza penicylinowa hydolizuje otwarcie pierścienia beta-laktamowego
Agrobacterium tumefaciens może byc naturalnym bioinsektycydem
Pytanie 6
. Szczepy Rhizobium wykorzystywane są
w procesi bioaugmentacji
jako bioinsektycyd
jako rolnicza szczepionka mobilizująca
. jako nawóz bakteryjny
Pytanie 7
Komórki, które mogą dać początek każdej komórce, z wyjątkiem komórki łożyska nazywają się...
Pluripotentne
Multipotentne
Totipotentne
Unipotentne
Pytanie 8
Które z poniższych zdań nie jest prawdziwe?
zastosowanie pektynaz pozwala na zwiększenie wydajności tłoczenia soku z jabłek
skóry odwłasiane enzymatycznie mają lepszą jakość
aby zwiekszyć trwałość piwa stosuje sie oksygenazę glukozową
enzymy proteolityczne stosuje sie podczas tenderyzacji mięsa
Pytanie 9
Które z poniższych związków chmielu charakteryzują się największą trwałością?
. beta-lupulon
alfa-humulon
myrcen
garbniki chmielowe
Pytanie 10
Proces produkcji etanolu z melasy trzcinowej obejmuje następujące etapy
słodowanie, melasa, scukrzanie, fermentacja, destylacja
melasa, scukrzanie, fermetacja, destylacja
melasa, upłynnienie, scukrzanie, fermentacja , destylacja
melasa, fermentacja, destylacja
Pytanie 11
W przypadku geminalnej terapii genowej ...
pierwotny defekt genetyczny nie jest usuwany
zmiana zachodzi w komórkach wątroby
leczenie ma charakter zachowawczy
zmiana jest dziedziczna
Pytanie 12
Nadprodukcja lizyny wymaga kontroli w komórce trzech enzymów są to....
kinaza asparaginianowa, syntaza dihydropikolinianowa, dehydrogenaza homoserynowa
. kinaza asparaginianowa, syntaza dihydropikolinianowa, dehydrataza homoserynowa
kinaza glutaminianowa, syntaza dimetoksypikolinianowa, dehydrogenaza homoserynowa
syntaza asparaginianowa, kinaza dihydropikolinianowa, dehydrogenaza homoserynowa
Pytanie 13
Kwas klawulanowy jest metabolitem...
bakterii
grzybów
grzybów niższych
promieniowców
Pytanie 14
System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli jest
. sposobem kontroli mikrobiologicznej czystości ciągu produkcyjnego produktów spożywczych
procedurą kontroli jakości wody
. systemem badania jakości produktów spożywczych
sposobem badania składu mikroflory produktów i surowców wykorzystywanych w technologiach spożywczych
Pytanie 15
Metodę infuzyjną stosuje sie podczas
podczas produkcji napojów niskoalkoholowych, jest to metoda słodowania
warzenia piwa, jest metoda zacierania
produkcji kwasu cytrynowego metoda powierzchniową
produkcji octu metoda generatorową
Pytanie 16
W zakwasie maślankowym przeważają
Bifidobacterium
Leuconostoc
Lactobacillus
Lactococcus
Pytanie 17
Który z poniższych produktów jest otrzymywany wyłącznie drogą biologiczną?
kwas octowy
kwas cytrynowy
wszystkie wymienione
etanol
Pytanie 18
Cechą charkterystyczną bakterii wchodzących w skład nitraginy lub azotobakteryny jest..
obecność reduktazy azotanowej
zdolność do wiązania azotu atmosferycznego
zdolność do wytwarzania sideroforów
zdolność do mineralizacji organicznych połączeń azotu
Pytanie 19
Mutanty idioforowe wykorzystuje się do otrzymywania nowych:
cefalosporyn
karbapemów
monobaktamów
aminoglikozydów
Pytanie 20
. Które z poniższych zdań nie jest prawdziwe?
im wyższa alkaliczność resztkowa tym większy wpływ twardości węglanowej na proces produkcyjny i wyższe pH brzeczki przy zacieraniu
beta-kwasy świadczą o starzeniu się chmielu
pektyny z chmielu odgrywają rolę koloidu ochronnego
chmiel zbierany jest przed osiągnięciem dojrzałości fizjologicznej, aby nie tracił na wartości
Pytanie 21
Guma ksantanowa to typ polimeru:
prosty heteropolisacharyd
rozgałęziony heteropolisacharyd
rozgałęziony homopolisacharyd
anionowy homopolisacharyd
Pytanie 22
Spośród podanych niżej antybiotyków wybierz ten który ma strukturę monocykliczną.
cefamycyna
kwas klawulanowy
tienamycyna
nokardicyna A
Pytanie 23
Związek 4-węglowy, produkowany m.in przez przez Leuconostoc, podstawowy czynnik aromatu śmietany to..
metyloketon
diacetyl
aldehyd octowy
lakton
Pytanie 24
. Flavobacterium arborescens jest wykorzystywany w biotechnologii
jako producent antybiotyków cytotoksycznych
do produkcji kwasu glukonowego
do otrzymywania preparatów izomerazy glukozy
. do produkcji rolniczych szczepionek wzbogacających
Pytanie 25
. Które z poniższych cech nie odnoszą się do sideroforów?
rozpuszczają się w wodzie
. pod wzgledem chemicznym sa to związki fenolowe lub hydroksamaty
są to związki niskocząsteczkowe
charakteryzuja się wysoką swoistością i niskim powinowactwem do żelaza
Pytanie 26
Wykorzystanie enzymów rodzimych słodu do konwersji polimerów do form przyswajalnych przez drożdże jest celem...
fermentacji
dofermentowania
słodowania
zacierania
Pytanie 27
W produkcji serów twardych wykorzystuje się
zakwas termofiny którego podstawą są bakterie z rodzaju Streptococcus
zakwas mezofilny którego podstawą są bakterie z rodzaju Lactobacillus
zakwas termofiny którego podstawą są bakterie z rodzaju Propionibacterium
zakwas termofilny którego podstawą są bakterie z rodzaju Lactobacillus
Pytanie 28
Producentem botrykocenu jest...
glon Duneliela salina
bakteria Cupriavidus metallidurans
pleśń Botryococcus brauni
glon Botryococcus brauni
Pytanie 29
Jeden z etapów syntezy semisyntetycznych penicylin obejmuje:
wykorzystanie acylazy, która na drodze beta-eliminacji rozcina wiązanie amidowe
. hydrolizę wiązania amidowego w strukturze czapeczki penicyliny naturalnej
wykorzystanie asparaginazy do otrzymania kwasu 6APA
etap enzymatycznego tworzenia diacylopenicylin
Pytanie 30
Podłoże na bazie peptydów i peptonów, z niewielką zawartością cukrów łatwo przyswajalnych wykorzystywane jest do produkcji:
streptomycyny
acylazy penicylinowej
penicylin naturalnych
izomerazy glukozowwej
Pytanie 31
Saccharomyces pastorianus to
drożdże gorzelnicze
drozdże dzikie
drożdże fermentacji górnej
drożdże fermentacji dolnej
Pytanie 32
Podczas procesu słodowania jęczmienia browarnego dochodzi do aktywacji róznych enzymów. W którym szeregu znajdują się właściwe enzymy?
alfa-amylaza, fosfonatazy, fitazy, proteazy
amylazy, proteinazy, glukanazy, fosfatazy
hemicelulazy, fosfatazy, amylazy, lipazy
hemicelulazy, fosfatazy, amylazy, proteazy
Pytanie 33
Za hydrolizę skrobi do dekstryn jest odpowiedzialna ...
alfa-amylaza
beta-amylaza
gluko-amylaza
alfa-glukanaza
Pytanie 34
Związek CH3(CH2)2COOH jest otrzymywany fermentacyjnie z wykorzystaniem...
bezwzględnych beztlenowców
obligatoryjnych anaerobów
anaerobów fakultatywnych
fakultatywnych aerobów
Pytanie 35
W produkcji antybiotyków semisyntetycznych z grupy beta-laktamów zawierających pierścień dihydrotiazynowy wykorzystuje się...
aktywność enzymatyczną Pseudomonas fluorescens
aktywność enzymatyczną Pseudomonas putida
acylazę z Pseudomonas aeruginosa
acylazy pochodzące z grzybów niższych
Pytanie 36
Związki, które uczestniczą w tworzeniu aromatu sera otrzymywane w warunkach beztlenowych metodami fermentacji i konwersji enzymatycznej to..
Metyloketony
kwas asparaginowy
laktony
diacetyl
Pytanie 37
Która z poniższych cech nie odnosi sie do przeciwciał monoklonalnych
.pochodzą z jednego klonu limfocytów T
. wykazuja jednakową swoistość względem danego antygenu
. wykazują jednakowe lub podobne powinowactwo do antygenu
pochodzą z jednego klonu limfocytów B
Pytanie 38
. Aby przywrócic zdolność krzepnięcia w mleku pasteryzowanym należy
dodać azotanów
dodać odpowiednich lipaz
dodać chlorku wapnia
dodac startera o odpowiedniej aktywności
Pytanie 39
Spośród poniższych enzymów wybierz enzymy roślinne
bromelaina
oksydaza glukozowa
podpuszczka
izomeraza glukozy
Pytanie 40
. Która z poniższych cech nie dotyczy drożdży piekarniczych?
wysoka aktywność enzymów glikolizy
. niska aktywność inwertazy
wysoka aktywność alfa-glukozydazy, beta-fruktofuranozydazy
. zdolność adaptacji do szybko zmieniających się substratów w pożywce hodowlanej
Pytanie 41
. Starter wykorzystywany w produkcji zsiadłego mleka jest ...
wielokulturowym zakwasem z przewagą Lactobacillus
monokulturowym zaszczepem opartym o oktwywność Lactoccocus
. starterem monokulturowym opartym o Streptococcus
. starterem mieszanym z przewagą paciorkowców
Pytanie 42
Które z poniższych zdań nie jest prawdą?
. produkcja SCP z węglowodorów odbywa się w środowisku beztlenowym
pseudobaktyna to rodzaj sideroforu
. Rhizopus arrhizus ma wysoką aktywność enzymów z grupy oksygenaz
sztuczne komórki wykorzytywane są do otrzymywania substytutów krwi
Pytanie 43
Który z poniższych związków nie jest cytotoksyczny?
L-asparaginaza
adrianomycyna
antybiotyki nukleozydowe
cefoksytyna
Pytanie 44
Które z poniższych zdań nie jest prawdą?
szczepionki podjednostkowe wywołuja bardzo silną odpowiedź immunologiczną, więc w ich składzie nie stosuje się adiuwantów
antygen będący składnikiem szczepionki podjednostkowej musi miec odpowiednią konformację
ze względu na brak możliwości replikacji w komórkach gospodarza, wirusowe szczepionki podjednostkowe pozbawione są patogenności
elementem szczepionki podjednostkowej przeciw wirusowi HSV jest fragment otoczki wirusowej
Pytanie 45
Humulon i lupulon są to …
garbniki chmielowe
olejki eteryczne
gorzkie żywice powstające podczas słodowania w ziarnie jęczmienia
związki występujące w chmielu
Pytanie 46
Zawartość, którego z poniższych związków świadczy o starzeniu się chmielu?
beta-kwasów
alfa-kwasów
myrcenu
gamma-kwasów
Pytanie 47
Terapia genowa ex vivo
polega na bezpośrednim podaniu preparatu genowego do organizmu
bardzo dobrze sprawdza się w przypadku komórek macierzystych krwi i komórek szpiku kostnego
polega na podaniu preparatu doguzowo lub dootrzewnowo
polega na podaniu preparatu do naczyń krwionośnych, które zaopatrują narząd docelowy
Pytanie 48
Suplementowanie pasteryzowanego mleka azotanami przeprowadza się....
polega na podaniu preparatu doguzowo lub dootrzewnowo
. w produkcji Goudy, aby zapobiec rozwojowi bakterii heterofermentacji mlekowej
w produkcji twarogów, aby utworzył sie bardziej zwięzły skrzep
aby zapobiec rozwojowi bakterii fermentacji masłowej, w przypadku sera Edam
Pytanie 49
Który z polisacharydów jest produkowany drogą biologiczną, z wykorzystaniem gatunku bakterii fermentacji mlekowej?
dekstran
pullulan
gellan
ksantan
Pytanie 50
W skład rolniczej szczepionki wzbogacającej stosowanej w warzywniku wchodzi
Bacillus sp.
. Azotobacter sp.
Pseudomonas sp.
Rhizobium sp.
Pytanie 51
Aromaty identyczne z naturalnymi to...
. substancje otrzymywane ze źródeł naturalnych z wykorzystaniem biotransformacji naturalnych substratów
substancje smakowe i zapachowe otrzymywane na drodze chemoenzymatycznej o właściwościach naturalnych substancji modelowych
związki smakowe i zapachowe otrzymywane na drodze syntezy chemicznej o identycznych właściwościach jak te ze źródeł naturalnych
związki smakowe i zapachowe o właściwościach związków naturalnych, ale otrzymywane na drodze konwersji enzymatycznej syntetycznych substratów
Pytanie 52
. W procesie produkcji L-Glu stosuje się podłoże hodowlane suplementowane ...
kwasem pantotenowym
biotyną
pirodoksyną
. tiaminą
Pytanie 53
Do hydrolizy laktozy w serwatce nadawać sie będzie...
laktaza z Kluyveromyces fragilis
. beta-galaktozydaza z Aspergillus oryzae
laktaza z Candida utilis
beta-glukanaza z Aspergillus oryzae
Pytanie 54
Producentem enterobaktyny są..
beztlenowe bakterie przetrwalnikujące
bakterie jelitowe
tlenowe bakterie przetrwalnikujące
pleśnie
Pytanie 55
Proces fermentacji alkoholowej nie jest wykorzystywany w produkcji...
kwasu itakonowego
kumysu
octu winnego
kefiru
Pytanie 56
Proces biotechnologiczny, w którym stosuje się enzym należący do liaz to
produkcja D-Ser
produkcja D-Phe
otrzymywanie L-Asp
otrzymywanie L-tert-Leu
Pytanie 57
Które z poniższych zdań jest prawdziwe?
do produkcji słodu wykorzystuje się tylko kwiatostany żeńskie, które zbiera się przed osiągnięciem dojrzałości fizjologicznej
adriamycyna to produkowana fermentacyjnie glikozydowa pochodna antrachinonu o aktywności przeciwnowotworowej
aktywna insulina jest otrzymywana w rekombinowanych komórkach E.coli
faza III badań klinicznych obejmuje badania nad przydatnością terapeutyczną leku oraz badania efektów ubocznych
Pytanie 58
Aldehyd octowy jest niepożądanym składnikiem aromatu
biogurtu
masla
jogurtu
wszystkich z podanych
Pytanie 59
Aldehyd octowy jest niepożądanym składnikiem aromatu
d. wszystkich z podanych
jogurtu
masla
biogurtu
Pytanie 60
co jest odpowiedzialne za aromat smietany?
laktony
aldehyd octowy
metyloketony
diacetyl
Pytanie 61
Które z antybiotyków zawierają siarkę(S) w pierścieniu dihydrotiazynowym (chyba)?
tienamycyna
kwas klawuranowy
cefalosporyny
penicyliny
Pytanie 62
Lactobacills bulgarius i Lactobacillus thermophilus gdzie wytsępują..
jogurt
śmietana
masło
biogurt
Pytanie 63
Pytanie o jakiś proces produkcji i podać enzymy w odpowiedniej kolejnościw produkcji HFCS
beta-amylaza, glikoamylaza, izoamylaza
alfa-amylaza, glikoamylaza, izoamylaza
alfa-amylaza, beta-amylaza, glikoamylaza, izoamylaza
Pytanie 64
Opis zwiazku i pytanie: Opis tego związku dotyczy
b pullulanu złożonego z laktozy, mannozy i kwasu glukuronowego
ksantanu złożonego z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego
pullulanu złożonego z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego
ksantanu złożonego z laktozy, mannozy i kwasu glukuronowego
Pytanie 65
specyficzność podpuszczki jest w odniesieniu do:
ph
temperatura
napowietrzenie
starter
Pytanie 66
Ficyna to enzym :
mikrobiologiczny
roślinny
grzybowy
bakteryjny
Pytanie 67
Podłoże sojowe wykorzystuje się w produkcji:
penicyliny G
cefamycyny
cefalosporyny C
streptomycyny
Pytanie 68
Aktywność karbamylazy i hydantonazy o odpowiedniej specyficzności wykorzystuje się do otrzymywania:
semisyntetycznych penicylin
L-Glu
kwasu itakonowego
D- aminokwasów
Pytanie 69
Który z poniższych mikroorganizmów jest dobrym źródłem enzymów koagulujących?:
Rhizomucor mienei
Aspergillus oryzae
Bacillus subtilis
Penicillium expansium
Pytanie 70
Która z poniższych odpowiedzi jest poprawna?
prawidłowy stan mikrobiologiczny produktu zostaje osiągnięty poprzez zapobieganie zagrożeniom w całym łańcuchu zagrożeń
Produkcja SCP z węglowodorów odbywa się w warunkach beztlenowych w zemulgowanych środowiskach
bakteriocyny są aktywowane głównie w stosunku do bakterii grm ujemnych
tzw. liczba Kolbacha jest jednym z parametrów jakości stanu browarniczego i dotyczy siły amyliolitycznej
Pytanie 71
. Reakcje hydroksylacji steroli przeprowadzają:
oksygenazy o funkcji mieszanej
peroksydazy
monohydratazy
oksydazy o funkcji mieszanej
Pytanie 72
. Do biotechnologicznej produkcji rozpuszczalników wykorzystać można:
Leuconostoc messenteroides
Aspergillus itaconicus
Azotobacter vinelandil
Clostridium acetobutylicum
Pytanie 73
W produkcji jadalnych szczepionek wykorzystuje się:
Agrobacterium tumefaciens
Arthrobacter tumefaciens
Bacillus thurigensis
Agrobacterium thurigensis
Pytanie 74
Antracykliny, to pochodne
aminokwasów
peptydowe
lipidowe
cukrowe
Pytanie 75
Przeciwciała monoklonalne chimeryczne, to:
inaczej przeciwciała humanizowane
przeciwciała, w których większość łańcucha polipeptydowego pochodzi od człowieka
przeciwciała, w którym większość ł. polipeptydowego pochodzi od myszy
przeciwciała monoklonalne ludzkie
Pytanie 76
Otrzymywanie alkoholu etylowego z żyta obejmuje etapy:
hydroliza chemiczna, fermentacja, destylacja
obróbka termiczna żyta, scukrzanie skrobii, fermentacja, destylacja
słodowanie żyta, fermentacja, destylacja
słodowanie żyta, scukrzanie skrobii, fermentacja, destylacja
Pytanie 77
Tyrotrycyna, to antybiotyk
peptydowy produkowany przez Bacilus brevis
karbapernowy produkowany przez promieniowce
monocykliczny produkowany przez promieniowce z rodzaju Nocardia
aminoglikozydowy produkowany przez Streptomyces sp.
Pytanie 78
. Rola Mucor circinelloides w biotechnologii polega na..:
wykorzystaniu w hydroksylacji steroli
produkcji białka
produkcji SCO
wykorzystaniu do otrzymania polisacharydów
Pytanie 79
Guma ksantanowa jest produkowana biotechnologicznie z wykorzystaniem:
Leuconostoc mesensteroides
Pseudomonas elodea
Aureobasidium pullulans
Xanthomonas campestris
Pytanie 80
Jedną z dróg otrzymywania waniliny jest transformacja mikrobiologiczna lignin (...) całokomórkowy biokatalizator:
eukariotyczny o aktywności depolimerazy ligninowej
bakterie o aktywności hydroksylazy ligninowej
eukariotyczny o aktywności peroksydazy ligninowej
grzyby białej zgnilizny drzew, w których komórkach jest (...) ligninowa
Pytanie 81
W hodowli okresowej mikroorganizmy olejodajne zaczną akumulować lipidy, gdy:
w pożywce wyczerpie się źródło węgla
w pożywce wyczerpie się źródło azotu oraz węgla
w pożywce wyczerpie się źródło azotu
w pożywce wyczerpie się źródło fosforu, które
Pytanie 82
. Proces konwersji skrobii dotyczy
skrobii ze zbóż, w tym kukurydzy
skrobii ziemniaczanej
skrobii kukurydzianej
każdego typu skrobii
Pytanie 83
. Methylophilus methylotrophus to mikroorganizm wykorzystywany:
do produkcji białka
w procesach hydroksylacji steroli
w procesie bioremedacji
jako składnik osadu czynnego
Pytanie 84
Alginian jest produkowany głównie przez glony. Spośród bakterii jego producentem jest:
Sclerotium rolfsii
) Zymomonas mobilis
Pseudomonas roqfort
) Azotobacter vinelandii
Pytanie 85
. Wanilina, to:
5-hydroksy-3-metoksybenzaldehyd
4-hydroksy-2-metoksybenzaldehyd
4-hydroksy-3-metylobenzaldehyd
4-hydroksy-3-metoksybenzaldehyd
Pytanie 86
wskaz zdanie fałszywe
słody pilznerskie na ogół mają mniejszą siłę amylolityczną
) istotnym dla jakości słodu parametrem jest jego siła amylolityczna
) barwa słodu browarniczego zależy od temperatury
w procesie produkcji słodu browarniczego wykorzystuje się jęczmień o kłosach dwu lub sześcio rzędowym
Pytanie 87
Które z poniższych zdań nie jest prawdziwe?
szczepionki genetyczne mogą wywoływać odpowiedź wyłącznie humoralną
DNA ze szczepionki genetycznej może ulec integracji w chomosom…-
szczepionki DNA podaje się do tkanki mięśniowej
) Szczepionki DNA charakteryzuje stosunkowo niska immunogenność
Pytanie 88
193 Eukariotycznym producentem kwasu organicznego o wzorze CH3CH(OH)COOH jest…
Candida sp.
Leuconostoc messenteroides
Aspergillus wentii
Rhizopus oryzae
Pytanie 89
Który z poniższych związków należy się spodziewać w przewadze w chmielu goryczkowym?
żywic chmielowych
olejków chmielowych
garbników
polifenoli
Pytanie 90
Prekursorami wyższych alkoholi aromatycznych oraz alifatycznych odpowiadających często za aromat piwa są w brzeczce:(dodatkowe odp)
maltoza i inne cukry łatwo przyswajalne
rafinoza
aminokwasy
puryny i pirymidyny