Podsumowanie

białka, cukty, tłuszczowce

Podsumowanie

białka, cukty, tłuszczowce

Twój wynik

Rozwiąż ponownie
Moja historia
Pytanie 1
Białka zbudowane są z:
lipidów
kwasów nukleinowych
aminokwasów
Pytanie 2
Jakimi wiązaniami łączą się aminokwasy?
peptazowymi
aminokwasowymi
peptydowymi
wodorowymi
Pytanie 3
Jaki charakter mają białka?
kwasowy
amfoteryczny
zasadowy
Pytanie 4
zaznacz białka endogenne
cysteina
seryna
alanina
walina
lizyna
leucyna
Pytanie 5
Inaczej białka globularne to :
fibrylarne
włókienkowate
sferyczne
Pytanie 6
ile struktur białkowych wyróżniamy ?
VI
IV
Pytanie 7
Cukry proste to inaczej :
monosacharydy
dwucukry
jednocukry
Pytanie 8
cukier prosty (heksoza) obecny w stanie związanym w laktozie:
galaktoza
fruktoza
glukoza
ryboza
Pytanie 9
tłuszczowce :
są nierozpuszczalne w wodzie
najczęściej są estrami
są rozpuszczalne w wodzie
nigdy nie są estrami
Pytanie 10
Do lipidów izoprenoidowych zaliczamy:
fosfolipidy
steroidy
karotenoidy
woski
Pytanie 11
Deoksyryboza wchodzi w skład:
RNA
DNA
Pytanie 12
cukry proste zawierają w sobie ... atomów węgla :
3-7
10-15
1-3
Pytanie 13
sacharoza to połączenie:
glukoza + glukoza
glukoza + galaktoza
glukoza + fruktoza