Podsumowanie

Właściwości Kwasów tlenowych i beztlenowych

Podsumowanie

Właściwości Kwasów tlenowych i beztlenowych

Twój wynik

Rozwiąż ponownie
Moja historia
Pytanie 1
Jaki to kwas, o podanych właściwościach: Mocny kwas, o właściwościach dezynfekujących. Działa żrąco na tkaniny i papier. Podrażnia błony śluzowe. Występuje w żołądku.
Pytanie 2
Jaki to kwas o podanych właściwościach: W postaci czystej i 100% występuje jako ciało stałe. Dobrze rozpuszcza się w wodzie. Podrażnia błony śluzowe i skórę. Wykorzystywany do produkcji nawozów.
Pytanie 3
Jaki to kwas o podanych właściwościach: Bezbarwne, krystaliczne ciało stałe występujące w postaci lśniących łusek. Dodawany do nawozów. Używany jako lekki środek dezynfekujący.
Pytanie 4
Jaki to kwas o podanych właściwościach: Jeden z najsilniejszych kwasów nieorganicznych. Bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie. Jest bezbarwną, nietrwałą cieczą. Stosuje się go głównie w pracowniach chemicznych- poza nimi praktycznie nie ma zastosowania.
Pytanie 5
Jaki to kwas o podanych właściwościach: Wykorzystywany do produkcji materiałów wybuchowych, farb, nawozów sztucznych. Posiada charakterystyczny, drażniący zapach. Toksyczny. Ma silne właściwości utleniające. Mocny kwas.
Pytanie 6
Wybierz prawidłowe zastosowanie kwasu siarkowego (VI). Kilka odpowiedzi jest prawidłowych.
otrzymuje się nim białko
produkcja materiałów wybuchowych
lek nasercowy
wyrób środków piorących
główny składnik mydeł
w akumulatorach
Pytanie 7
Jaki to kwas o podanych właściwościach: Toksyczny o charakterystycznym zapachu. Łatwopalny, cięższy od powietrza. Jego obecność informuje nas o zachodzeniu procesów rozkładu substancji białkowych.
Pytanie 8
Jaki to kwas o podanych właściwościach: Słaby i nietrwały. Występuje w kwaśnych deszczach. Większe zastosowanie od samego kwasu mają jego sole.
Pytanie 9
Jaki to kwas o podanych właściwościach: Najsłabszy kwas nieorganiczny. Bezbarwna ciecz o lekko kwaśnawym smaku. Wykorzystywany w napojach gazowanych.
Pytanie 10
Jaki to kwas o podanych właściwościach: Bezbarwna ciecz o właściwościach bakteriobójczych, bielących i grzybobójczych. Szkodliwy dla roślin. Konserwant żywności. Wykorzystywany w przemyśle włókienniczym i papierniczym.