Podsumowanie

Fizjologia roślin drzewiastych - ćwiczenia

Podsumowanie

Fizjologia roślin drzewiastych - ćwiczenia

Twój wynik

Rozwiąż ponownie
Moja historia
Pytanie 1
Aby stwierdzić czy w czasie hydrolizy skrobia całkowicie przekształciła się w cukier prosty wystarczy
wykonać próbę Fehlinga
podziałać na roztwór kwasem octowym
dodać do roztworu jodyny
oziębić roztwór
Pytanie 2
Przejście zolu w żel nazywamy
peptyzacją
koagulacją
dializą
elektroforezą
Pytanie 3
Cytoplazma charakteryzuje się
wrażliwością na bodziec
zerową lepkością
małą zawartością wody
ruchem
Pytanie 4
Do zobojętnienia 100 g 5% NaOH potrzeba
125 ml 1M rru HCl
100 ml 1M rru HCl
100 ml 5% rru HCl
100 ml 5M rru HCl
Pytanie 5
Próbę akroleinową przeprowadza się na wykazanie obecności:
wiązania podwójnego
kwasów tłuszczowych
glicerolu
mydeł
Pytanie 6
W reakcji ksantoproteinowej wykorzystuje się:
utlenianie grupy karboksylowej aminokwasów aromatycznych
nitrowanie pierścienia aromatycznego aminokwasów
fosforylację fotosyntetyczną
reakcję hydrolizy białek
Pytanie 7
Turgor komórki jest zależny od:
naprężenia błon cytoplazmatycznych
napięcia ścian komórkowych
rodzaju plazmolizy
ruchów cytoplazmy
Pytanie 8
Hydroliza zasadowa tłuszczów prowadzi do powstania:
soli kwasów nieorganicznych
pochodnych glicerolu
soli wyższych kwasów tłuszczowych
glikolu
Pytanie 9
Test wydłużeniowy koleoptyli owsa stosuje się do oznaczenia
giberelin
auksyn
cytokinin
puryny
Pytanie 10
W skład aminokwasów wchodzą następujące pierwiastki chemiczne:
węgiel, azot, wodór, żelazo
fosfor, potas, tlen, węgiel
węgiel, azot, tlen, wodór
żaden z wyżej wymienionych pierwiastków nie wchodzi w skład aminokwasów
Pytanie 11
Feofityna to:
związek powstały z chlorofilu pod wpływem silnej alkalizacji środowiska
związek organiczny zawierający żelazo
ppochodna chlorofilu w której magnez został zastąpiony przez wodór
enzym biorący udział w syntezie chlorofilu
Pytanie 12
W celu odróżnienia białka od roztworu aminokwasów należy przeprowadzić reakcję:
ksantoproteinową
biuretową
Hopkinsa
Seliwanowa
Pytanie 13
Do otwarcia szparek potrzebne jest:
światło o dowolnym natężeniu
odpowiednia intensywność i zielona barwa światła
wysoki turgor komórek przyszparkowych
niska wilgotność powietrza
Pytanie 14
W wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi powstaje:
glukoza i glukozo-5-fosforan
glukoza
fruktoza
glukoza i fruktoza
Pytanie 15
Wolne kwasy tłuszczowe nierozpuszczalne w wodzie powstają w wyniku zadziałania na mydła
mocną zasadą
słabym kwasem
mocnym kwasem
słabą zasadą
Pytanie 16
Proces dyfuzji zależy od
ciśnienia osmotycznego
temperatury
ciśnienia atmosferycznego
kierunku ruchu cząsteczek
Pytanie 17
W celu wykrycia węglowodanów w roztworze należy przeprowadzić reakcję
Seliwanowa
Piotrowskiego
Fehlinga
Molischa
Pytanie 18
Ze wzrostem temperatury
zwiększa się nieograniczenie intensywność transpiracji
po przekroczeniu optimum termicznego transpiracja słabnie
zwiększa się prężność pary wodnej w komórkach
zwiększa się stopień rozwartości szparek
Pytanie 19
Cukrami dobrze rozpuszczalnymi w wodzie są
glukoza, fruktoza, maltoza
glukoza, galaktoza, inulina
aldehyd glicerynowy, glukoza, fruktoza, celuloza
skrobia, inulina, maltoza
Pytanie 20
Penetracja cząsteczek sierczanu miedzi w wodzie oparta jest o zjawisko
dobrej rozpuszczalności siarczanu miedzi
dyfuzji
osmozy
wysokiej kinetyki cząsteczek
Pytanie 21
Na zobojętnienie 20ml 0,1M roztworu HCl zużyto 8ml roztworu NaOH. Jeden litr NaOH zawiera:
20 g NaOH
10 g NaOH
40 g NaOH
5 g NaOH
Pytanie 22
Zasady powodują zmydlanie grup estrowych chlorofilu, czyli
odszczepienie reszt z układu porfirynowego a produktami są sole chlorofiliny
odszczepienie reszt fitolu a produktami są sole chlorofiliny
odszczepienie magnezu a produktem jest feofityna
odszczepienie magnezu a produktem jest chlorofilina
Pytanie 23
1% roztwór zawiera
1 g substancji rozpuszczonej w 100 ml roztworu
1 g substancji rozpuszczonej w 100 g roztworu
1 g substancji rozpuszczonej w litrze rozpuszczalnika
1 g substancji rozpuszczonej w 100 g rozpuszczalnika
Pytanie 24
Związek barwny powstający w wyniku reakcji białka z jonami miedziowymi jest
kompleksem miedzi ze związkiem zawierającym dwa wiązania peptydowe
kompleksem miedzi z jonami fragmentem łańcucha polipeptydowego
kompleksem miedzi z biuretem
taka reakcja nie zachodzi ze względu na nieodpowiednie pH roztworu
Pytanie 25
Kierunek przepływu wody zależy od
stosunku siły ssącej komórki do siły ssącej roztworu
stosunku potencjału osmotycznego komórki do potencjału osmotycznego roztworu
temperatury
wielkości komórki
Pytanie 26
Gutacja jest dowodem na istnienie
transpiracji
parcia korzeniowego
pobierania wody przez korzenie
pełnego nasycenia powietrza parą wodną
Pytanie 27
Fenyloalanina, tyrozyna i tryptofan to aminokwasy których wspólną cechą jest
wykazywanie pozytywnej reakcji Adamkiewicza-Hopkinsa
brak pierścienia aromatycznego
wykazywanie pozytywnej reakcji ksantoproteinowej
występowanie pierścienia indolowego
Pytanie 28
Polisacharydami są takie produkty roślinne jak
sacharoza
glikogen
celuloza
celulaza
Pytanie 29
Które z wymienionych właściwości nie są charakterystyczne dla cząsteczek koloidalnych
dializują przez błony półprzepuszczalne
ulegają sedymentacji
mogą absorbować zarówno jony dodatnie jak i ujemne
mają zdolność rozpraszania światła
Pytanie 30
W wyniku przeprowadzenia reakcji Fehlinga z udziałem glukozy ulega ona
utlenieniu do aldehydu
redukcji do alkoholu
redukcji do kwasu karboksylowego
utlenieniu do kwasu karboksylowego
Pytanie 31
Odrażającym smakiem i zapachem charakteryzują się
kwas kapronowy i masłowy w maśle
kwas arachidowy i masłowy w maśle
wyższe kwasy tłuszczowe ze względu na długi łańcuch węglowy
wyższe kwasy tłuszczowe ze względu na swą lotność
Pytanie 32
U roślin wyższych występuje barwnik
chlorofil a
wszystkie wymienione wyżej
fikocyjanina
chlofofil c