Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Podsumowanie
Fizjologia roślin drzewiastych - ćwiczenia
Podsumowanie
Fizjologia roślin drzewiastych - ćwiczenia
Twój wynik
Rozwiąż ponownie
Moja historia
Wszystkie ({{dataStorage.userResults.answersTotal}})
Prawidłowe ({{dataStorage.userResults.answersGood}})
Do powtórki ({{dataStorage.userResults.answersRepeat}})
Błędne ({{dataStorage.userResults.answersBad}})
Pytanie 1
Aby stwierdzić czy w czasie hydrolizy skrobia całkowicie przekształciła się w cukier prosty wystarczy
podziałać na roztwór kwasem octowym
dodać do roztworu jodyny
oziębić roztwór
wykonać próbę Fehlinga
Pytanie 2
Przejście zolu w żel nazywamy
elektroforezą
dializą
peptyzacją
koagulacją
Pytanie 3
Cytoplazma charakteryzuje się
małą zawartością wody
wrażliwością na bodziec
ruchem
zerową lepkością
Pytanie 4
Do zobojętnienia 100 g 5% NaOH potrzeba
100 ml 5% rru HCl
100 ml 5M rru HCl
125 ml 1M rru HCl
100 ml 1M rru HCl
Pytanie 5
Próbę akroleinową przeprowadza się na wykazanie obecności:
mydeł
wiązania podwójnego
glicerolu
kwasów tłuszczowych
Pytanie 6
W reakcji ksantoproteinowej wykorzystuje się:
nitrowanie pierścienia aromatycznego aminokwasów
fosforylację fotosyntetyczną
reakcję hydrolizy białek
utlenianie grupy karboksylowej aminokwasów aromatycznych
Pytanie 7
Turgor komórki jest zależny od:
napięcia ścian komórkowych
ruchów cytoplazmy
rodzaju plazmolizy
naprężenia błon cytoplazmatycznych
Pytanie 8
Hydroliza zasadowa tłuszczów prowadzi do powstania:
soli kwasów nieorganicznych
pochodnych glicerolu
glikolu
soli wyższych kwasów tłuszczowych
Pytanie 9
Test wydłużeniowy koleoptyli owsa stosuje się do oznaczenia
auksyn
puryny
cytokinin
giberelin
Pytanie 10
W skład aminokwasów wchodzą następujące pierwiastki chemiczne:
węgiel, azot, wodór, żelazo
fosfor, potas, tlen, węgiel
żaden z wyżej wymienionych pierwiastków nie wchodzi w skład aminokwasów
węgiel, azot, tlen, wodór
Pytanie 11
Feofityna to:
związek powstały z chlorofilu pod wpływem silnej alkalizacji środowiska
ppochodna chlorofilu w której magnez został zastąpiony przez wodór
związek organiczny zawierający żelazo
enzym biorący udział w syntezie chlorofilu
Pytanie 12
W celu odróżnienia białka od roztworu aminokwasów należy przeprowadzić reakcję:
Hopkinsa
ksantoproteinową
biuretową
Seliwanowa
Pytanie 13
Do otwarcia szparek potrzebne jest:
niska wilgotność powietrza
światło o dowolnym natężeniu
odpowiednia intensywność i zielona barwa światła
wysoki turgor komórek przyszparkowych
Pytanie 14
W wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi powstaje:
glukoza i fruktoza
glukoza i glukozo-5-fosforan
glukoza
fruktoza
Pytanie 15
Wolne kwasy tłuszczowe nierozpuszczalne w wodzie powstają w wyniku zadziałania na mydła
słabą zasadą
słabym kwasem
mocną zasadą
mocnym kwasem
Pytanie 16
Proces dyfuzji zależy od
ciśnienia atmosferycznego
ciśnienia osmotycznego
temperatury
kierunku ruchu cząsteczek
Pytanie 17
W celu wykrycia węglowodanów w roztworze należy przeprowadzić reakcję
Piotrowskiego
Fehlinga
Molischa
Seliwanowa
Pytanie 18
Ze wzrostem temperatury
po przekroczeniu optimum termicznego transpiracja słabnie
zwiększa się prężność pary wodnej w komórkach
zwiększa się stopień rozwartości szparek
zwiększa się nieograniczenie intensywność transpiracji
Pytanie 19
Cukrami dobrze rozpuszczalnymi w wodzie są
skrobia, inulina, maltoza
glukoza, fruktoza, maltoza
aldehyd glicerynowy, glukoza, fruktoza, celuloza
glukoza, galaktoza, inulina
Pytanie 20
Penetracja cząsteczek sierczanu miedzi w wodzie oparta jest o zjawisko
wysokiej kinetyki cząsteczek
dyfuzji
dobrej rozpuszczalności siarczanu miedzi
osmozy
Pytanie 21
Na zobojętnienie 20ml 0,1M roztworu HCl zużyto 8ml roztworu NaOH. Jeden litr NaOH zawiera:
20 g NaOH
5 g NaOH
10 g NaOH
40 g NaOH
Pytanie 22
Zasady powodują zmydlanie grup estrowych chlorofilu, czyli
odszczepienie reszt fitolu a produktami są sole chlorofiliny
odszczepienie magnezu a produktem jest feofityna
odszczepienie magnezu a produktem jest chlorofilina
odszczepienie reszt z układu porfirynowego a produktami są sole chlorofiliny
Pytanie 23
1% roztwór zawiera
1 g substancji rozpuszczonej w 100 ml roztworu
1 g substancji rozpuszczonej w 100 g roztworu
1 g substancji rozpuszczonej w 100 g rozpuszczalnika
1 g substancji rozpuszczonej w litrze rozpuszczalnika
Pytanie 24
Związek barwny powstający w wyniku reakcji białka z jonami miedziowymi jest
taka reakcja nie zachodzi ze względu na nieodpowiednie pH roztworu
kompleksem miedzi ze związkiem zawierającym dwa wiązania peptydowe
kompleksem miedzi z jonami fragmentem łańcucha polipeptydowego
kompleksem miedzi z biuretem
Pytanie 25
Kierunek przepływu wody zależy od
wielkości komórki
stosunku siły ssącej komórki do siły ssącej roztworu
stosunku potencjału osmotycznego komórki do potencjału osmotycznego roztworu
temperatury
Pytanie 26
Gutacja jest dowodem na istnienie
transpiracji
parcia korzeniowego
pobierania wody przez korzenie
pełnego nasycenia powietrza parą wodną
Pytanie 27
Fenyloalanina, tyrozyna i tryptofan to aminokwasy których wspólną cechą jest
wykazywanie pozytywnej reakcji ksantoproteinowej
występowanie pierścienia indolowego
brak pierścienia aromatycznego
wykazywanie pozytywnej reakcji Adamkiewicza-Hopkinsa
Pytanie 28
Polisacharydami są takie produkty roślinne jak
celuloza
celulaza
sacharoza
glikogen
Pytanie 29
Które z wymienionych właściwości nie są charakterystyczne dla cząsteczek koloidalnych
mogą absorbować zarówno jony dodatnie jak i ujemne
mają zdolność rozpraszania światła
dializują przez błony półprzepuszczalne
ulegają sedymentacji
Pytanie 30
W wyniku przeprowadzenia reakcji Fehlinga z udziałem glukozy ulega ona
utlenieniu do aldehydu
redukcji do alkoholu
redukcji do kwasu karboksylowego
utlenieniu do kwasu karboksylowego
Pytanie 31
Odrażającym smakiem i zapachem charakteryzują się
wyższe kwasy tłuszczowe ze względu na długi łańcuch węglowy
kwas kapronowy i masłowy w maśle
kwas arachidowy i masłowy w maśle
wyższe kwasy tłuszczowe ze względu na swą lotność
Pytanie 32
U roślin wyższych występuje barwnik
chlofofil c
chlorofil a
wszystkie wymienione wyżej
fikocyjanina